Neden Opak Lens Anadolu Optikçiler Sektör Buluşması’na Destek Veriyor?
Değerli Meslektaşlarım,
Anadolu Optikçiler Sektör Buluşması’na 10 gün kaldı. Katılacak olan firmalar belli oldu. Ziyaretçi duyurularına başlandı. 17-18-19 Eylül tarihlerinde, Ankara Altınpark Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan bu etkinliği Opak Lens olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz.
Gelin görün ki bu konuda farklı yaklaşımlarla karşılaşıyoruz, bu da beni çok şaşırtıyor. O nedenle de bu tip organizasyonlar hakkında ne düşünüyoruz ve Opak Lens olarak bu etkinliği niçin destekliyoruz konularına madde madde açıklık getirmek istiyorum…
- Herkes biliyor, biz tekelleşmeye karşıyız. Tekelleşmenin önünde duracak her tür organizasyonu desteklemek üzere değerlendirmeye alırız. Bu tür organizasyonlar da, yerli sermayeli firmalar olarak yabancı sermayenin tekelleşmesi karşısında durmanın yollarından biridir.
- Evet İstanbul’da her yıl yapılan Silmo Istanbul Fuarı çok başarılı ve uluslararası bir organizasyon olarak sektörümüzün yüzünü güldürüyor ama bölgesel çalışmalara yine de ihtiyaç bulunmaktadır. İstanbul merkezli fuarların Anadolu’dan gelen ziyaretçi performansı yıllardır %30’un üzerine çıkamıyor.
- Opak Lens olarak biz müşteri ziyaretlerine önem veririz. Müşteri bizim yerimize gelemiyorsa, biz müşterinin yerine gideriz. Opak Lens’in bölgesel hizmet anlayışına paralel olarak, bu tip organizasyonların yalnızca merkezi olarak değil, bölgesel olarak da yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.
- Başkentimiz Ankara ülkemizin merkezinde yer almaktadır. Ulaşımı rahat, ziyaretçi açısından daha hesaplı bir şehirdir. Çevre illerden hızlı trenle gelmek de çok kolaydır.
- Karşı bir görüş var ki, hiç katılmıyorum. İşler kimsenin tekelinde değildir, olmamalıdır. “Gözlükçü gözlükçüdür, sadece gözlükçülük yapsın,” fikrini kesinlikle doğru bulmuyorum. Herkes bir yandan mesleğini icra ederken, açık gördüğü bir noktaya el atabilir. Fırsat tanımak yerine köstek olmaya çalışmanın nedeninin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Tam tersine girişimcilik desteklenmelidir. Örneğin Ankara’da bu organizasyonu yapan kişileri ben şahsen tanımıyordum. Ama projeyi görünce desteklenmeleri gerektiğini düşündüm. Aynı şekilde, zamanında ben de bir gözlükçü olarak perakende satış yapıyordum, Sonra toptancı oldum. Sonra üretici oldum. Yabancı sermayeli firmalar gibi geliri yurtdışına kazandırmak yerine, ülkeme gelir üretiyorum. Önemli olan kendimizi ve ailemizi geçindirirken mesleğimize, sektörümüze, bölgemize ve büyük resimde ülkemize de katkıda bulunacak işleri yapmaya çalışmaktır.
- Yerli üreticiler ile yerel bağımsız optisyenlik müesseselerini bir araya getiren bu tip organizasyonlar çoğaldıkça sektörümüzde istediğimiz yatay büyüme gelişir, yabancı sermayenin dikey büyümesinin önüne geçilir. Bu nedenle de bu organizasyonları kösteklemek yerine, desteklemek gerekir ki yerli ve milli örnekler çoğalsın.
- Son olarak da, büyük fuarlarda öyle zamanlar oluyor ki, bazen yaşanan yoğunluktan katılımcılara ayrılan süreler kısalıyor. Bölgesel fuarlarda gelen ziyaretçilere daha fazla zaman ayırmak ve görüşmeleri daha verimli şekilde yapmam mümkün oluyor. Her 3 ayda bir daha küçük ölçekli bölgesel toplantılar yapılsa bölgesel katılımlar daha yüksek olur, katılımcılar ziyaretlerinden daha iyi sonuçlar alırlar. Bu tip organizasyonları yapmak isteyen her kim olursa biz desteklemek üzere değerlendirmeye almaya hazırız.
Yazımın başında belirttiğim gibi bu tip organizasyonları desteklemek yerine, mani olmaya, kötülemeye çalışanları anlamakta zorluk çekiyorum. Yukarıda sıraladığım nedenlerini okuyan herkes bu tip organizasyonların gelişmesinden yana olacaktır.
İşte tam da bu noktada Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği yönetimini bu organizasyonu engellemeye çalıştıkları için kınıyorum. Ankara’da yapılacak olan Anadolu Optikçiler Sektör Buluşması’nın gerçekleşmesinin önüne geçmek için ellerinden geleni yaptılar. Hatta fuara katılacak olan firmaları bizzat arayarak katılmamaları için telkinde bulunduklarını da biliyorum. Bu tip yaklaşımları etik bulmuyorum. Yerli üreticileri koruması gereken bir derneğin, yerli üreticilerin optiklerle buluşmasına destek vermek yerine engellemeye çalışmasının nedenleri de kesinlikle iyi niyetli olamaz diye düşünüyorum.
Değerli meslektaşlarım,
Ankara ve bölgesindeki tüm gözlükçü ve optisyenleri Optik Gazete kanalıyla buradan bizzat bu organizasyona katılmaya davet ediyorum.
Bu organizasyon neticede ticari bir oluşumdur, yerli üretici ile perakendeyi buluşturup ikisinin karşılıklı ticari kazanç sağlamaları için düzenlenmiştir. Ancak bunun ötesine de bakmak lazımdır. Yerli kanadın büyümesi ve gelişmesi için bu buluşmaları ne kadar çoğaltabilirsek o kadar başarılı oluruz.
Ankara’ya gelin, Anadolu Optikçiler Sektör Buluşması’na katılın, hem ticari olarak işinizi geliştirin, hem de sektörel büyümemizin yerel kanatta gelişmesinin bir parçası olun…
Kalın sağlıcakla…
H. Erol Harbi
Opak Lens
Akay Optik
Cihan Medikal
Optik Gazete
Harbi Optik