SAĞLIK BAKANLIĞI
Göz İçi Lenslerin Optisyenlik Müesseseleri Tarafından Satışına
AÇIKLIK GETİRDİ!
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı, toplumun ve fertlerin sağlığını korumak üzere;
· Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu,
· Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve
· Sosyal Güvenlik Kurumu’na
19 Ocak 2016’da gönderdiği resmi bir yazı ile; görmeye yardımcı tıbbi cihazlardan biri olan göz içi lenslerin satışında optisyenlik müesseselerinin yetkili olduğu konusunu netleştirdi.
Göz sağlığı ve optik sektörü açısından büyük önem taşıyan ve sektörümüzde yeni bir dönem başlatacak olan bu yazı; kurumların dikkatini, uygulamada problem yaratan iki noktaya çekiyor:
1. Yazıda sağlık kurum ve kuruluşlarının göz içi lenslerini yetkisi olmayan firmalardan satın aldığını, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da bu firmalara ödemesinin yapıldığını ve mevzuata aykırı olarak yapılan bu uygulamanın uygun hale getirilmesi gerektiği bildiriliyor.
2. Bu yazıyla 5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun”un “Optisyenlik Uygulamaları” başlıklı 6. maddesinde yer alan “her türlü lens” ibaresiyle optisyenlik müesseselerinin zaten satışına doğrudan yetkilendirildiği göz içi lenslerinin de satışını yapmakla yetkili olduğu konusuna açıklık getiriliyor.
Göz sağlığı konusunda yeni ve daha sağlıklı bir dönemi başlatacak olan bu uygulama toplumumuza ve sektörümüze önemli faydalar sağlayacak. Hastalar bu sayede gözlerine ameliyat ile implante edilecek olan tıbbi cihazı kendileri optik mağazalardan satın alabilecekleri için ürünün kalitesinden emin olabilecekler. Göz hekiminin reçetelendirdiği göz içi lenslerin kendi istediği kalitede olduğuna emin olarak markasını, üretildiği ülkeyi seçebilmenin iç rahatlığını yaşayabilecekler.
Şimdiye kadar yetkili olduğu halde, bugüne dek yanlış bir uygulama ile mevzuata uygun olmayan kurumlar tarafından satılmakta olan göz içi lenslerin de portföyüne katılması optik mağazalar için de önemli bir ürün çeşitliliği yaratacak. Odaklı gözlük camı, gözlük çerçevesi, güneş gözlüğü, kontak lens ve lens solüsyonunun yanı sıra göz içi lensler de optik mağazalarda optisyenler tarafından tanıtılıp satılabilen bir ürün haline gelecek. Optik mağazalar için “optik sektörünün değişen ve gelişen yüzü” kontak lenslerin yanında yer alacak olan göz içi lensler kuşkusuzdur ki optisyenlere maddi ve manevi yeni ufuklar da açacak.
Bu konuda başta
· Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Arıkan Nacar;
· Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu;
· Tıbbi Cihaz Satış ve Uygulama Merkezleri Birim Sorumlusu İsmail Başyayla;
· Konuyla ilgili sorunları saptayıp, dile getirerek gerekli adımların atılmasına öncülük eden Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı H. Erol Harbi;
· Sektörümüzün Sivil Toplum Kuruluşu olarak kuruma doğrudan yaptığı başvuruyla konuyu gündeme getirerek takip eden Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Başkanı Turgut Vardi ve Yönetim Kurulu Üyeleri
olmak üzere emeği geçen herkese sektörümüz adına Optik Gazete olarak teşekkür ediyoruz.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda verilen 78489059-511.17 sayılı ve “Göz içi lensler (IOL)” konulu belgede okuyabilirsiniz.
Göz içi lensler (IOL) belgesi için tıklayın
Ahmet Derman 9 Yıl Önce
Bu çok önemli ve gözlükçüler için satışa sunabileceğimiz yeni bir kalem mal demektir. Ancak İntraöküler lenslerin tanıtımı ve bu konuda bilgilendirilmesi, nerelerden temin edebileceğimiz konusunda bilgilenmemiz, hastane ve Dr. taleplerinin en kısa zamanda yerine getirilmesi için bir eğitim almamız gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda gözlükçüler derneğimizin sayın yönetim kurulu üyelerinin acilen bizlere yardımcı olmasına dikkatlerini çekmek ihtiyacı hissettim. Bu kararın çıkmasında emeği geçen herkese saygılar.
Sinan Cimen 9 Yıl Önce
Kardeşim ne alakası var bu ürünün Optisyenlikle, önce kontakt lensi ogrensinler. Bu ürün cerrahi malzemedir ve dünyanın heryerinde MEDİCAL İMPLANT diye geçer adı üzerinde ME-DI-CAL. Bu ürünler Biomedical eğitimi almış medikalciler tarafından satilmalidir.
Bir Göz Hekimi 9 Yıl Önce
1 İntraocular lensler birer implanttır hastanın ihtiyaçları gözetilerek hekim tarafından seçilip ameliyat ile yerleştirilir. Yani neyin bilgisini verip de satışı yapılacak? 2 IOL her göz için bir adet tek numarada seçilip de göze yerleştirilmez bazen op anında diyoptrisi materyal yapısı farklı lensi yerleştirmek gerekebilir yani stoklu olması farklı seçeneklerin el altında olması gerekli bu durumda perakende satışı yapılamayacağı ancak nedikal firmalarında olduğu gibi sağlık kuruluşlarına toptan satış yapılanası gerekir ki hiç bir hekim arkadaşım elinin altında uygun alternatif yok iken op yapmaz. Tabi hastaların afak kalmadı isteniyorsa ayrı. 3 IOL katarakt cerrahisinde SGK tarafından paket ödeme içinde kabul ediliyor (ki buda ayrı konu: vücuda implant yerleştirilip implantın ücreti ayrıca hesaplanmayan tek cerrahidir), o zaman 585 liralık paket ücretine karşın 300$ lık IOL'ün ücreti nasıl ve kimden tahsil edilecek bu nasıl legalize edilecek? Vergiye esas alım satımdır fatura kime kesilecek? Yıllardır savubduğumuz gibi diğer implantlar gibi IOL ücretide paket dışında bırakılıp ayrı faturalanacak mı? 4 Op esnasında implante edilirken lens hasarlanırsa (haptik kopması, optikte çizilme, hemşire hazırlarken sterilizasyonun bozulması vs) durumunda yedekte bulunan aynı özellikli lensin ücretini kim ödeyecek? Bunu satan optik mi hastanın kendisi mi doktor mu sağlık kuruluşu mu yüklenecek? Sağlık kuruluşu veya doktora yüklenirse bu fatura, op nu yapacak hekim ce sağlık kuruluşu bundan sonra bulunabilecek mi?
dr semih 9 Yıl Önce
1 haftada alınan optisyenlik belgeleriyle göz içi lensi satılacaksa vay bu ülkenin haline.
hüseyin topçu 9 Yıl Önce
yakınımın vıtrektomi ameliyatı için gerekli malzemeleri ilk okul mezunu şahıs bana sattı.onun görevi satmaktı ve görevini yaptı.sizin göreviniz ise operasyonu hatasız yapmak .sadece sizde görevinizi yapın
opt. gamze A 9 Yıl Önce
zaten 1 aylık belge alanlar optisyen olmuyorlar onlar fennı gozlukcu lutfen buna dıkkat edelım...bırazda kısıyle alakalı bır durum bu