İnsanlar Neden Giyim Mağazasından Güneş Gözlüğü Alır?
Günümüzde halkın, tam olarak yeterli sağlık farkındalığı kazanmadığı konulardan birisi güneş gözlüğünün öncelikle sağlık ürünü olmasıdır. Bu konuda halkın hala kafası karışık olunca ve gerekli yasal düzenlemeler de olmayınca; güneş gözlüklerini butiklerde, bijuterilerde, giyim mağazalarında hatta ne yazık ki işporta tezgahlarında görmeye devam ediyoruz.İnsanların Giyim Mağazasından Güneş Gözlüğü Almasının 3 Önemli Nedeni
1) İnsanların güneş gözlüğünü optik mağazalar yerine kıyafet mağazalarından almalarının en büyük sebeplerinden birisi; kıyafet mağazalarına, optik mağazalarından daha çok gidiyor olmasıdır.
2) İnsanların giyim mağazasından güneş gözlüğü almasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de; ‘görünüşü güzel ama kalitesiz’ olan güneş gözlüklerinin, kıyafet mağazalarında çok ucuza satılıyor olmasıdır.
3) Küçük gibi duran ama aslında önemli olan diğer bir etken de elbette pazarlama stratejisidir. Müşteri giyim mağazalarında, alışverişini tamamlamış ve parasını ödemek üzere kasaya yönelip sırasını beklerken bir yandan, kasaya yakın olan güneş gözlükleriyle ilgilenir. Müşterinin, önünde çok sıra varsa gözlükleri denemeye başlar. Beğenirse, fiyatı da uygun olduğu için satın alma kararı verebilir.
Halkın Güneş Gözlüğünü Optik Mağazalar Dışında Satın Almasının Önüne Nasıl Geçilir?
Sağlık sektörü çalışanlarının özellikle göz doktorlarının ve optik sektöründeki kişilerin, güneş gözlüğünün öncelikle sağlık ürünü olduğunu sürekli olarak halka, basın ve sosyal medya yoluyla açıklaması gerekir. Özellikle işportada ve pazarlarda satılan imitasyon güneş gözlüklerinin, görme kayıplarına yol açabileceğinin altının çizilmesi önemlidir.
Giyim mağazaları ve bijuterilerde satılan güneş gözlükleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayıp, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olduğu için bugün ne yazık ki optik mağazalar dışında satılabilmektedir. Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmasının, denetimi artıracağı için halk sağlığı açısından daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Bijuterilerde satılan güneş gözlükleri, oyuncak malzemesi olarak geçiyor. Burada bulunan güneş gözlükleri, oyuncak malzemesi ve iş kıyafeti olarak ithal edildiği için fatura istediğinizde size güneş gözlüğü faturası verilmiyor.
İşportada ve Pazarlarda Satılan İmitasyon Güneş Gözlükleri Tehlike Saçıyor
Güneş gözlüğü, güneş ışınlarında bulunan ultraviyole (UV), A ve B ışınlarından gözleri korumak için kullanılır. Çünkü UV ışınlarının, gözlerde kalıcı körlüğe kadar giden ciddi zararları olur.
İnsanlara, güneş gözlüğünde “ucuza kaçarken” gözünden olabileceği iyi anlatılmalıdır. İşportada ve pazarlarda satılan ‘sahte güneş gözlükleri’ göz sağlığı için büyük tehlike taşıyor.
Zararlı kanserojen madde taşıyan plastik çerçevelerden ve hiçbir koruyucu özelliği olmayan boyalı camlardan oluşan, ünlü markaların taklidi olarak üretilen “sözde” güneş gözlükleri; albenili renkleri, modelleri ve cazip fiyatları ile bu konuda yeterince sağlık farkındalığı olmayan insanların aklını çelmektedir.
Ucuz, Kalitesiz ve Sahte Güneş Gözlüklerinin Göze Zararları
Kalitesiz malzemelerden yapılan ve ucuza satılan gözlükler, gözdeki retina tabakasına zarar veriyor. Sahte ve cicili biçili çerçeveli bu gözlükler, göz bozukluklarına neden olduğu gibi göz içindeki lensin saydamlığını kaybetmesine neden olarak, gözlerde katarakt oluşmasına neden oluyor. Genelde nikelden yapılan bu sahte gözlükler, vücutta alerji yapabildiği gibi aynı zamanda kanserojen madde taşıyor.
İmitasyon güneş gözlüklerinin, bir gözlükte olması gereken ne bir odağı, ne bir merceği, ne merkezlemesi, ne de bir UV koruyucu özelliği yok. Hatta faydasından ziyade gözümüze zararı daha çok!
Sahte ve kalitesiz güneş gözlükleriyle ilgili optik mağazaların, halka önemli bir uyarısı var. “90 liranın altında satılan güneş gözlükleri, kaliteli değildir ve asla satın alınmamalıdır.”
Gözlerimiz, en hassas ve en önemli organımızdır. Bir yedeği yok. Görme kaybı olunca, çoğunlukla geriye dönüşü de yok. Bu yüzden gözümüze iyi bakmalı, optik mağazalar dışında güneş gözlüğü, numaralı gözlük ve kontak lens satın almamalıyız.
Sağlık ve optik sektörü çalışanlarının, halkı bu konuda bilgilendirmek için her fırsatı değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum.
Ayrıca optik sektörünün, sivil toplum kuruluşlarının ve Sağlık Bakanlığı’nın güneş gözlüklerinin satışının tekrar sadece optisyenlik müesseselerinde satılması için yasalarımızı değiştirmesi ve halkın göz sağlığını bu risklerden koruması gerektiğini düşünüyorum.
Figen Karaaslan
Optik Gazete Editörü