Optik Gazete

Optik sektöründe gümrük düzenlemesi

Gündem

Optik sektöründe ithal edilen ürünler için teşvik uygulaması yoktur!

Kullanma oranının yüksekliği, o toplumun gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesi kabul edilen ve son asırların en büyük keşfi sayılan gözlük; gözleri dış etkilere karşı koruyan ve insanların net görememe sorununu çözen bir tedavi aracıdır.

Başlangıçta estetik kaygılardan uzak sadece net görmeyi sağlayan bu araç, moda olgusuyla beraber büyük bir değişim göstermiş; eskiden ihtiyaç olarak görülen gözlüğe günümüzde bu çok önemli sağlık gereci olması niteliği yanında estetik özelliği ile de bir aksesuar olarak bakılmaya başlanmıştır.

Gözlükler;   Optik (numaralı), güneş, sportif faaliyetlerde, çalışma ortamında kullanılan koruyucu gözlükler olarak üç gruba ayrılmaktadır.

Gözlük mağazalarında satılan optik ve güneş gözlüklerinin çerçeveleri metal türleri, asetat, plastik, optyl ve karbon materyallerden oluşmaktadır.

Koruyucu iş gözlüklerine, örnek olarak kaynak gözlükleri, iş güvenliği gereçleri temin edilen iş yerlerinde satılmaktadır.

OPTİK SEKTÖRÜNDE GÜMRÜK DENETİMİ

Gözlük çerçevesi, gözlük camı ve mamul gözlük ithalatı yasadışı faaliyete konu olabilen gruplardır.

Gözlük sektörünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 90.01 ile 90.05 arasında yer almaktadır.

Gümrük idaresince;  bu tür ürünlerde yasadışı faaliyete mücadele çalışmaları kapsamında, 2015 yılında 44 olayda yaklaşık 7 milyon TL değerinde 269 bin parça, bir kısmı sahte bir kısmı ise orijinal nitelikte olduğu tespit edilen gözlük ve gözlük çerçevesi ele geçirilmiştir.

Buna ek olarak 2016 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen 7 olayda 42 bin parça gözlük ve çerçeve cinsi eşya yakalanmış olup, ele geçirilen eşyanın mali değeri yaklaşık olarak 9.1 milyon TL’dir.

İTHALAT VE İHRACAT HACMİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin, optik sektöründeki gümrük düzenlemeleri ve vergilendirmeler konusundaki açıklamalarına göre;  2015 yılı itibariyle, optik sektöründe kullanılan ürünlerde 860 milyon ABD Doları değerinde ithalat gerçekleşirken, 121 milyon ABD Doları değerinde ihracat gerçekleşmiştir.

Bu ürünlerin 2015 yılı toplam ithalat içerisindeki payı % 0,42 iken, ihracat içerisindeki payı % 0,08 olmuştur.

Diğer taraftan, söz konusu ürünlerde 2015 yılı ihracat işlemlerinde bir önceki yıla kıyasla % 8,72 oranında, ithalat işlemlerinde de % 9,82 oranında azalış gözlenmektedir.

KIYMET VE VERGİ ORANLARI

İthalat Rejimi Kararı’na Ek II Sayılı Liste’de yer alan optik alet ve cihazların ithalinde tabi olduğu gümrük vergi oranı Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde sınıflandırıldığı gümrük tarife istatistik pozisyonu ve menşe ülkesine göre farklılık göstermektedir.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 24. maddesine göre; gümrük kıymeti,  eşyanın satış bedelidir. Satış bedeline gerekli düzeltmeler yapılarak fiilen ödenen veya ödenecek fiyata ulaşılmaktadır.

Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 90.04 tarife pozisyonundan ithali gerçekleştirilen optik ürünlerinin ithalatı esnasında vergilendirilmesi 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu çerçevesinde yapılmaktadır.

Söz konusu ürünlerin gümrük vergisi oranı, 2016 yılı İthalat Rejimi Kararı eki listeye göre hesaplanmakta olup, buna göre optik ürünlerinin ithalatı mezkûr listede belirtilen % 2,9 gümrük vergi oranına tabidir.

Diğer taraftan, 90.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılan ürünler için KDV oranı bu maddelerin tarife pozisyonuna göre değişiklik göstermekte olup, bu oran % 8 veya % 18 olarak değişebilmektedir.

YATIRIM TEŞVİK POLİTİKASI

Optik sektöründe ithal edilen ürünler için teşvik uygulaması yoktur!

Tüketim ürünlerinin ithaline yönelik bir teşvik uygulaması bulunmamakla birlikte Ekonomi Bakanlığı’nın, bölgesel yatırım farklılıklarını minimize etmek, yatırım düzeyini yükseltmek ve istihdam sağlamak adına yürüttüğü bir yatırım teşvik politikası bulunmaktadır.

Firmalar, gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda, yatırım teşvik belgesi temin etmekte ve belgenin gümrük idarelerine ibraz edilmesi durumunda ithal edilen makine ve teçhizat, gümrük vergisinden muaf ve KDV’den istisna tutulabilmektedir.

Kaynak : kirikhanolay.com.tr

Yorumlar (1)

Bilgi 4 Yıl Önce

Merhaba numaralı gözlük çerçeve ve camı ithal edip Türkiye'de satışını yapmayı düşünüyorum bunun için herhangi bir sertifika ve yetki belgesine ihtiyaç oluyor mu? Yoksa ithalat için gerekli evraklarımı hazırlayıp malı Türkiye'ye getirdikten sonra istediğim yerde satabilir miyim?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.