OPTİK SEKTÖRÜNÜN DİKKATİNE:
ÇALINTI ÜRÜN ALMAK DA, SATMAK DA SUÇTUR!
Değerli Meslektaşlarım,
Geçtiğimiz Aralık ayında şubelerimizden birinde 700Bin TL değerinde ürün çalınmıştır. Bu olayın maalesef şubede çalışan bir eleman tarafından gerçekleştirildiği kanıtlarıyla tespit edilmiştir. Ve yine maalesef bu çalınan ürünleri satın alan hem sektör içinden, hem de sektör dışından kişiler olduğu saptanmıştır. Ve bu olay 26 Aralık 2022 tarihinde mahkemeye intikal ettirilmiştir. Bu dava sürdüğü için şu anda bu konuyla ilgili daha fazla detay veremiyorum.
Bu yazıyı bazı konuların net anlaşılması için yazıyorum. Sektörümüzü bir takım yanlış ve riskli uygulamalardan uzak tutmak için olayları net bir şekilde anlamanın önemi büyüktür diye düşünüyorum.
Geçtiğimiz hafta sonu sosyal medyada şirketimize ait markalı ürünlerin toptan satış ilanlarını görünce, ilanı veren şahısla özelden iletişime geçtik ve ürünleri nereden temin ettiğini sorduk. Bu soruyu sormamızın nedenini kendisine izah ettiğimiz halde bize ürünleri nereden aldığını açıklamadı. Hemen ardından bugün şahsımı suçlayan bir mesajla ürünleri satın aldığına ilişkin faturayı isimleri gizlemek suretiyle yayınladı.
Öncelikle şunu net olarak belirtmeliyim ki, sağlık sektöründe hizmet verdiğimiz için ürünlerimizin alım ve satışında belirli kurallar vardır.
- Tüm sağlık ürünlerinin satış aktiviteleri ÜTS tarafından onaylı karekodlarla takip edilir.
- Kontak lenslerin toptan satışı ancak sertifikalı mesul müdür ve satış temsilcisi olan toptancılar tarafından yapılabilir.
- Kontak lenslerin son kullanıcıya satışı yalnızca optisyenlik müesseseleri tarafından yapılabilmektedir.
Dolayısıyla böyle bir ürün ilanını gördüğümüz zaman, kendi markamızı korumak adına, gereken soruları sormamızda zaten tuhaf bir durum yoktur. Üstelik de bunlardan öte ortada bir çalıntı ürün olma riski olduğu bu şahsa belirtilmesine rağmen, kendisi konuya gereken ciddiyetle yaklaşmamış ve konuyu bir sosyal medya magazini haline getirmiştir. Üstelik de bu şahsın başka ürünlerde mali açıdan suç teşkil edecek şekilde isteyene KDV’li, isteyene faturasız ürün temin edebileceğini bildiren ilanları da bulunmaktadır. Tüm bunlara ilaveten satın aldığı kaynağı belirtme konusunda sergilediği tavır şüphe uyandırıcı olduğu için şirket olarak mecburen gerekli adımları atmış bulunmaktayız. Konuyla ilgili şirket avukatımız hem Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’na bildirimini yapmış, hem de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.
Çalıntı ürün almak da, satmak da suçtur. Bu ürünler çalıntı değilse kişi zaten aklanacaktır, ancak satın aldığı firma, toptancı belgesine sahip değilse onun da gereken hesabı vermesi gerekmektedir. Dürüst ticaret yapanları korumak hepimizin vatandaşlık vazifesidir.
Bu arada yeri gelmişken beni çok üzen bir başka olayı da burada belirtmek isterim. Depremin ardından çok değerli bir sektör mensubumuzdan İskenderun’da on bir, Hatay’da on optik mağazanın yağmalandığını duydum. Bu konuyla ilgili hislerimi ifade edecek kelime bulamıyorum. Ancak bu ürünler pazara çıktığında bunları alıp suça iştirak etmek yerine, tespit edip suçluların yakalanmasını sağlamak için herkesin uyanık olması ve sektörü koruması gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuda üç kuruşu kar bilmek yerine, ticaretini dürüstçe sürdüren, vergisini tam veren ve işini layığıyla yapan meslektaşlarımızı desteklemek hepimizin sorumluluğudur. Nereden ne alıp, ne sattığını bilmediğimiz vasıfsız bireysel oluşumların mantar gibi büyümesine fırsat vermeyelim. Bu sektör bizim, onu korumak ve bu tip uygunsuz ellerin kirletmemesi için elimizden geleni yapalım.
Kalın sağlıcakla,
H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Cihan Medikal
Akay Optik
Optik Gazete