Silmoİstanbul 2015 Optik Fuarı’nda Bakanlık Yetkililerinin Katıldığı Toplantı Yapıldı.
Toplantıya, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Milletvekili Sn. Dr. Alim Tunç, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Tıbbi Cihaz Sektörel Hizmetler Daire Başkanı Sn. Recep Uslu, Tıbbi Cihaz Satış ve Uygulama Merkezleri Birim Sorumlusu Sn. İsmail Başyayla, dernek temsilcileri ve İstanbul il ve ilçe sağlık müdürlüğü çalışanları katıldı.
Toplantıda İstanbul İli genelinde optik müesseselerinin sorunları ve mevzuatla ilgili sıkıntıları değerlendirilerek çözüm yolları ele alındı.
Toplantıya Optik Gazete olarak katıldık ve basına açık bölümünde aldığımız görüntüler dışında toplantı boyunca konuşulan konularıda siz değerli sektör mensupları için detaylı bir şekilde not aldık.
Silmoİstanbul 2015 Optik Fuarı’nda Bakanlık Yetkililerinin Katıldığı Toplantıda Gündeme Gelen Mesleki Konular:
Optisyenlik Müesseselerinde çalışan Mesul Müdür ve Diğer Personel
Optisyenlik müesseselerinde çalışan mesul müdürlerin bizatihi müessesenin başında olması gerektiği, yapılan denetlemelerde iş yerinin başında olmayan mesul müdürler hakkında 5193 sayılı kanun ve 28886 sayılı yönetmelikteki idari ve cezai hükümlerinin uygulanması gerektiği, Optisyenlik müessesesinin mesul müdürünün yıl içerisinde toplam otuz gün izin kullanabileceği, Mesul müdür izne ayrılmadan önce kullanacağı izin süresi ile geçici olarak yerine mesul müdürlük yapacak kişinin Optisyenlik müessesesi tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiği, aksi halde bu süre zarfında müessesede reçeteli optik ürünlerin satışının yapılamayacağı, Mesul müdürün, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılması durumunda ise mazeret halinin ortaya çıkmasından itibaren kırk sekiz saat içerisinde bir dilekçe ile İl Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilmesi gerektiği hususuna vurgu yapılmıştır.
Optisyenlik müessesesinde, mesul müdür haricinde başka optisyen veya gözlükçülük ruhsatnamesine haiz kişilerin yönetmeliğin Ek-3’te yer alan personel çalışma belgesi düzenlenmesi kaydıyla çalışabileceği, ayrıca müessesede optisyenlik mesleği haricindeki işleri yürütmek üzere yeteri kadar personel çalıştırılabileceği ifade edilmiştir.
Optisyenlik müesseselerinde çalışan mesul müdür ve diğer personelin çalışma sürelerinin iş kanunu hükümlerine uygun olması gerektiği, bu konuda kanun ve yönetmelikte bir düzenleme olmadığı, bu hususta bir düzenleme yapılmasının gerekliliği ve önemi yetkililer tarafından kabul ve ifade edilmiştir.
Optisyenlik Müesseselerinin Yapabileceği Reklamlar ve İnternet Satışları
Optisyenlik müesseselerinin satışını yaptığı tıbbi cihazların, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği kapsamında olduğu (Gözlük Camı, Gözlük Çerçeveleri, Kontak Lensler ve Lens Solüsyonlarının) geri ödeme kapsamında, reçeteye tabi tıbbi cihazlar olmasından dolayı, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamının yapılamayacağı vurgulanmıştır.
Optisyenlik müesseselerinin tabelaları, vitrinleri ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, ruhsatnamelerinde kayıtlı optisyenlik müessesesi ismi dışında başka bir isim kullanamayacağı, müessese vitrininde faaliyeti ile ilgili bilgileri, satışını yaptığı optik ürünlere ait bilgileri ve anlaşma yapılan kurumların isimlerinin belirtilebileceği vurgulanmıştır.
Kampanya ve/veya benzeri fiyat içeren reklam materyallerinin vitrinde değil müessesenin içinde olması gerektiği vurgulanarak, Tüketici Kanuna dikkat çekilmiş ve ilgili kanuna muhalefet edecek yanıltıcı faaliyet ve kampanyalar hususunda Optisyenlik Müesseselerinin cezai ve idari yaptırımlara karşı dikkatli olmaları gerektiği ifade edilmiştir.
‘’Gözlük Camı, Gözlük Çerçeveleri, Kontak Lensler ve Lens Solüsyonlarının’’ gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışının yapılamayacağı açıkça vurgulanmış ve söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak satış yapan müessese ve kuruluşlara gerekli cezai ve idari yaptırımların uygulanmaya başladığı bilgisi verilmiştir.
Optisyenlik Müesseselerinin Tabelaları
Optisyenlik müesseselerinin tabelalarının 28886 Sayılı Yönetmeliğin 12 Maddesinde belirtildiği gibi; Optisyenlik müessesesi adına düzenlenen ruhsatnamedeki unvan ile aynı olması gerektiği, başka bir unvanın kullanılamayacağı, tabelanın büyüklüğünün azami 8 m² olacağı, müessesenin birden fazla cephesi varsa en fazla iki cephesine tabela asılabileceği, tabelanın ışıklandırılabileceği ve dışarıdan aydınlatılabileceği, tabela üzerinde logo veya benzeri işaretlerin olmaması gerektiği üzerine vurgu yapılmıştır.
Optisyenlik Müesseselerinin Bulunması Zorunlu Asgari Araç Gereç ve Okuma Eşeli
Optisyenlik müesseselerinde yapılan denetimlerde müessesede bulunması gereken asgari araç ve gerecin, çalışır ve aktif durumda olması gerektiği, Optisyenlik müesseselerinde yapılması gereken gözlüklerin başka bir müessesede ve/veya atölyede yapılmasının kanuna ve yönetmeliğe aykırı olduğu ve cezai ve idari yaptırım gerektirdiği hususuna vurgu yapılmıştır.
Optisyenlik müesseselerinde okuma eşeli olması gerektiği fakat Snellen Eşelinin bulundurulmasının 5193 Sayılı Kanunun 6 Maddesine aykırı olduğu ifade edilmiştir.
Optisyenlik müessesesinde bulundurulması zorunlu asgarî araç gereçlerin ‘’Pupillametre veya odaklama terminali, fokometre, cam kesme taşları (otomatik veya manuel), kanal açma makinesi (nylor), çerçeve ısıtıcısı, matkap, küçük el aletleri, pens ve el takımı, kontak lens satışı yapılıyor ise lenslerin muhafaza edileceği uygun bir dolap ve gerekli diğer muhafaza gereçleri ve okuma eşeli olduğu ifade edilmiştir.
Hazır Okuma Gözlükleri
Hazır okuma gözlüklerinin Optisyenlik müesseselerinde satılamayacağı, işporta da satılan hazır okuma gözlüklerinin ise toplatılması ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine gerekli talimatların verildiği ilgili Belediyeler ile bu konuda gerekli yazışmaların yapıldığı fakat sahada yapılan denetimlerin yetersiz olduğu bu konuyla ilgili Gümrük mevzuatında düzenleme yapılmasının gerekliliği ifade edilmiştir.
Optisyen 9 Yıl Önce
Sizce sorunlar sadece bunlar mı komik geliyor bana. 1- Mesul müdürlerin sigorta primleri halen daha asgari ücretten gösteriliyor. 2- Manuel olarak reçete defteri tutuyoruz. 3- Zincir eczane veya diş polikliniği yokken zincir optik var 4- Mesul müdür eczacı veya mesul müdür dişci yok ama mesul müdür optisyen var. Her müessesede vergi mükellefi optisyenin kendisi olmalıdır ki zincirleşme önlenebilsin. (Örn. Ecz.) Saygılarımla İyi Çalışmalar.