Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğini Göreve Davet Ediyorum
Optisyen Gözlükçüler de Sağlık Meslek Mensubudur
ve Aşılanma Önceliğinden Faydalanmalıdır
Değerli Meslektaşlarım,
Hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, ebe gibi optisyenler de sağlık mesleği mensuplarıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 29007 sayılı “Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik”te bu durum net olarak tanımlanmıştır. Yönetmeliğin Tanımları içeren 4. Maddesinde “Bu Yönetmelikte geçen ……. (1b) Sağlık meslek mensupları: Tabip, diş tabibi, eczacı, hemşire, ebe ve optisyen ile 1219 sayılı Kanunun ek 13.üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensuplarını….. ifade eder.’’ şeklinde tanımlanmıştır.
Sağlık mesleği mensubu demek fertlerin ve toplumun sağlığıyla ilgili hizmet veren kişiler demektir.
Covid-19 aşılarında sağlık mesleği mensuplarına öncelik verilmiştir. Doğal olarak burada pandemiyle ön saflarda mücadele eden hekimlerimiz, hemşirelerimiz, sağlık personelinin listenin başında gelmesi doğaldır. Bununla birlikte doğrudan salgınla ilgili olmasa da salgın sırasında hizmet vermeye devam eden diş hekimleri, eczacılar, ebeler de virüse maruz kalma riski en yüksek gruplarında yer aldıklarından onların da listedeki yerleri önceliklidir.
Bunun hemen ardından aşı önceliğinin, içinde optisyen ve gözlükçülerin de bulunduğu, 1219 sayılı Kanunun ek 13.üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensuplarının gelmesi gerekir.
Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bağlı çalışan meslek gruplarının öncelikli olarak aşılanmasıyla ilgili gelişmelerde, maalesef optisyenlerin ismi geçmemektedir. Oysa konu gündeme geldiği ilk günlerde optik sektöründe görev yapmakta olan mesul müdürlerin kısa sürede aşı olacağı duyumları almış, sevinmiştik. Oysa şu anda konuşulanlardan anlaşıldığına göre aşı önceliği listesinde sadece aşağıdaki mesleki grupların adı geçmektedir.
- Diş protez laboratuvarı sorumlu müdürleri ve diğer personel (tekniker, teknisyen)
- İşitme merkezleri sorumlu müdür ve diğer personeli
- Ismarlama ortez protez sorumlu müdürleri
- Satış merkezlerinde çalışan klinik destek elemanları
Buna göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bağlı bulunan medikallerde görev yapan sorumlu müdür ve satış tanıtım elemanları ile optik sektöründe görev yapan sorumlu müdür ve satış tanıtım elemanları bu listeye dahil edilmemiştir.
Burada optisyen ve gözlükçülerin aşağıda aşı sıralamasına giren meslek gruplarından ne eksiği vardır? Listedeki tüm gruplarda risk oran ve olasılığı optik sektörüyle aynıdır. Ve hatta belki de optik sektöründe risk bazılarından daha bile fazla olabilir.
Ne acıdır ki böyle bir tabloda optik sektörü mensuplarına üvey evlat muamelesi yapılmaktadır.
Aslına bakarsanız Optik Gazete‘de bu tip bilgiler genel olarak yazılı kaynaklara bağlı haberler olarak verilir, duyumlar üzerine haber yapılmaz. Ancak ben, hazır tam bir açıklama yapılmamışken durumu sektörümüz lehine çevirme fırsatımız olabilsin diye, özellikle bu konuyu henüz netleşmeden gündeme getirmek istedim.
Burada en önemli görev bizi temsil eden Türkiye Optisyenler-Gözlükçüler Birliği ve Bölge Odalarına düşmektedir. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu ile bu konu ivedikle görüşülmeli ve optik sektörünün de aşı önceliğinden yararlanması sağlanmalıdır. Bu tip yapılarda yapılan lobi faaliyetlerinin önemi büyüktür.
TİTCK bünyesinde gerçekleştirilen kontak lens komisyonlarında sıkça bulunduğum için geçmiş zamanlarda da özellikle odyometristlerin çalışmalarına şahit olup, gıpta etmişliğim vardır. Odyometrinin, optik sektörü gibi Oda-Birlik oluşumları yoktur ama yıllardır dernek statüsündeki temsil yetenekleri çok üstündür.
Maalesef geçmiş dönemde dernek yöneticilerimizin birçoğu yeterince donanımlı olmadıkları için, birçoğu hitap yeteneğine ve etkili ikna yöntemlerine sahip olmadıkları için biz optik sektörü olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bağlı sektörler içinde en geride kalanlardan biri olduk. Sadece aşı önceliği konusunda değil, iş geliştirme konularının birçoğunda da yol alamadık. Çok basit çözümleri olmasına rağmen bazı problemlerin halen gündemde olması, çok faydalı olacakken hiçbir zaman devreye alınmayan ilerici bazı iş konularımızın hayata geçmemesi hep bu geçmiş zaman STK yöneticilerinin yanlış davranışları nedeniyledir. Ancak bugün sektörümüzün Oda-Birlik statüsünde temsil olanağı vardır ve bu tip konular belli bir program çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır.
İşte tam da bu nedenle, istemediğimiz bir sonuçla karşılaşmamak için, aşı öncelik listeleri açıklanmadan harekete geçmesi için Türkiye Optisyen-Gözlükçüler Birliği yöneticilerini göreve davet ediyorum. Bu konuda yürüttükleri bir çalışma varsa ilgili beyanlarını hemen Optik Gazete aracılığı ile sektörümüze duyurmaktan memnuniyet duyarız.
Şu anda salgının en yoğun etkili olduğu zamanları yaşıyoruz. Tüm vatandaşlarımızla birlikte sadece sağlık yönünden yara almıyoruz, aynı zamanda ekonomik yönden de çok sert etkilere maruz kalıyoruz. Aşılanma hayat kurtarır. Optik sektörü olarak bu zaman diliminden en az yarayla çıkmak için öncelikli listede yer almamız önemlidir, elimizden geleni yapmalıyız.
Kalın sağlıcakla,
H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Akay Optik
Cihan Medikal
Optik Gazete