Optik Gazete

“Optisyenlerin istihdamı problem olacak”

Gündem

Taylan Küçüker, bir basın açıklaması yaparak "Gelecekte mesleğimizin en önemli problemi optisyenlerin istihdamı olacaktır" dedi.


Optisyenlik programı sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında önümüzdeki yıllarda işsizliğin, mesleğimizin en önemli sorunlarından biri haline geleceği çok açıktır. Mevcut okullarımızın bile altyapı (hoca kitap laboratuar vs.) imkânlarının yetersiz olduğu gerçeğini bilmeliyiz.


Bu sebeple Optisyenlik programı sayısının katlanarak artması artık optisyenlik eğitiminin niteliğini de tartışılır hale getirmiştir. Optisyenlik programı ve eğitimi ilk olarak 1992 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde başlatıldı. Geldiğimiz süreçte 2014 yılı itibariyle, Optisyenlik program 39 üniversitede açıldı. İstihdam problemi nedeniyle bu sayı mesleğimizi tehdit eder bir duruma geldi. Ön lisans olarak eğitim veren okullarımızdan her yıl 2300 meslektaşımız mezun olacaktır.


Her ilde bir üniversite açılması sonucu, eğer tedbir alınmazsa sadece optisyenlik mesleğinde değil Eczacılık dâhil birçok meslek grubunda üniversiteden yeni mezun insanlarımız istihdam sıkıntısı da beraberinde gelecektir. Bu ve benzeri sebeplerle optisyenlik programı sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlandırma mutlaka getirilmelidir. Nüfusa göre Eczanelerde olduğu gibi sınırlandırma getirilmelidir.


Eczaneler medula üzerinden aldıkları provizyonla ilaç reçetelerini kontrol için bağlı bulundukları bölge müdürlüklerine göndermektedirler. Bu reçeteler her bölgede Baş Eczacı altında çalışan Eczacılar tarafından inceleme ve denetimleri yapılmaktadır. Maalesef Optisyenlerin kamuda istihdamı ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır.


İl Sağlık müdürlüklerinde, optisyenilk müesseselerini denetlemek amacıyla istihdam edilmelidir. SGK 'da Gözlük cam çerçeve fiyatlarının belirlenmesinde; Optik-medula hataları ile ilgili yürütülen çalışmalara; Kurumunuzun gözlükçülerle yaptığı sözleşmelerle ilgili çalışmaları yürüten birimlerine; Optik medula üzerinde aldığımız reçetelerin kontrol ve denetiminde, bölge müdürlüklerinde denetim ve inceleme yapan memurlara danışmanlık yapacak birer optisyen istihdam edilmesi kamu yararına bir uygulama olacağını kanısındayız.


Yeni imzaladığımız optik sözleşme ile her türlü gözlük camı (tek odaklı, silindirik, bifokal, progressive ) ödenmektedir. Cam ve çerçeveden gözlük yapmak bir formasyon eğitim gerektirir. Tespiti yapılmış bu gözlüklerle ilgili sigortalıların kurumlara yaptığı camları ile ilgili ve her türlü konuda şikâyet bildirimlerinde bu eğitimi almış optisyen meslektaşlarımız danışmanlık desteği verebilir.


Optisyenlik /Gözlükçülük tıpkı Eczacılar gibi özel meslek kanunu olan, Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde çalışan bir sağlık mesleğidir. Cam ve çerçeveden meslek bilgimizi de katarak yaptığımız gözlük görmeyi temin eden optik sağlık gerecidir. Reklamının yapılması yasaktır. Aynı zamanda sağlık danışmanlığı ve gözlükler için servis hizmeti de vermekteyiz.

Optisyenlerin kamuda istihdamı göz ve görme sağlığı açısından kalitesi daha yüksek bir sağlık hizmeti sunumuna imkân vereceği gibi, kamu kayıp ve kaçakları ile de daha etkili bir mücadelenin yürütüleceği kanısındayız.


Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi
Eczacı Gözlükçü

Taylan Küçüker

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.