Uçak Pilotlarının Hep Aynı Tip Güneş Gözlüğü Takmasının Sebebi Nedir?
İlk olarak 1930’larda tasarlanan pilot gözlüğü, havacılık endüstrisi ve teknolojisindeki büyük değişikliklere rağmen yaklaşık 100 yıldır şeklini korumaya devam etti. Bunun nedeni sadece zamansız bir tasarıma sahip olması değil, aynı zamanda popüler kültürün onu zamansız bir ikona dönüştürmesidir.
Hemen hemen hepimiz hayatımızın bir noktasında pilot gözlük kullanmışızdır
Zamansız bir tasarım olan bu gözlük modelinin karakteristik tasarımı yıllar içinde neredeyse hiç değişmedi.
Peki bu tasarım yıllar içinde nasıl popüler kalmayı başardı? Günlük hayatımızda sıradan bir obje olarak yerini alan pilot gözlüklerin, Aslında ilginç bir hikayesi var.
Bu Model Pilotların Gözlerini Koruyan İlk Gözlük Tasarımıydı
Artık pilotlar dışında neredeyse herkesin taktığı modern formunun ilk örneği 1930’larda sadece pilotlar için tasarlanmıştı.
"Aviators" adından da anlaşılacağı gibi, askeri pilotlara gökyüzünde en iyi göz korumasını sağlamak için tasarlanmıştır. Göz yaşı damlası ve dikdörtgen şekli ile pilotların göz çukurlarını tamamen kaplayan daha büyük camlara sahiptir. Randolph Engineering Incorporated tarafından üretilen Randolph Aviators olarak 1900'lerin sonundan beri ticari olarak satılmaktadır.
Bu gözlük Havacılık endüstrisi için gerekli özel niteliklere sahipti. Gözyaşı damlası modeli olan bu gözlükte ince metal çerçeve ile parlama ve yansımaları azaltmak için polarize lensler kullanılmıştır.
Havacılık endüstrisi son 100 yılda muazzam bir şekilde gelişti ve dönüştü. Peki pilot gözlükleri neredeyse aynı kalmayı nasıl başardı?
Başın Yarısını Kapatan Bandaj Gözlüklerden İnce Ve Hafif Pilot Modeline…
Havacı gözlüğünün modeli olan Aviator, 20. yüzyılın başında pilotların basit bir ihtiyacını karşılamak için ortaya çıktı. Pilotlar, uçaklarıyla yukarı çıktıkça baş ağrısı ve hastalanma ihtimalleri artıyor ve kullandıkları kalın, kürk astarlı gözlükler ise görüşü büyük ölçüde kısıtlıyordu.
Yüksek irtifalı bir uçuştan sonra arkadaşının gözlerinin şiştiğini ve hatta kısmen donduğunu gören bir pilot, Bausch ve Lomb şirketi ile işbirliği yaparak pilotlar için ideal bir gözlük geliştirmeye karar verdi.
Aviator modeli, büyük camları ve ayarlanabilir burun yastıkları ile kısa sürede popüler oldu.
Sonuç muhteşemdi. Bausch & Lomb’tan tarafından tasarlanan çok hafif, görüş açısını son derece rahat hale getiren ve yüzün büyük bir bölümünü kapatan gözlükler aviator adını aldı ve 1930’larda satışa çıktı.
Farklı cam çeşitleri ve işlevsel tarzı ile sadece pilotlar arasında değil kısa sürede de çok büyük bir kullanıcı kesimi tarafından tercih edilir duruma geldi. Golfçüler ve balıkçılar da dahil olmak üzere çok farklı gruplar arasında popüler oldu.
Zamansız Ve İşlevsel Tasarım, Pilotların İşini Kolaylaştırdı
Pilot gözlüklerinin neden hep aynı tip olduğunu anlamak için tasarımı incelemek gerekiyor. Fonksiyonel özellikleri olduğu kadar moda ve trendlerin etkilerine de bakmak gerekiyor. Pilot gözlüğü aslen pilotlar tarafından takılmak üzere tasarlanmıştı ve gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumaya yönelikti.
Çünkü büyük camlı gözlükler, geniş açılı burun kısmı ve yüz şekline göre ayarlanabilen burun tamponlarından oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Bu işlevsel ve hafif tasarım, pilotların hava trafiğinde daha rahat bir görüş açısına sahip olmalarını sağladı.
Moda Gökyüzünden Dünyaya İndi
Aviator modeli, ABD havacılık kuvvetleri ve General Douglas MacArthur ile birlikte tarihe kazındı.
Aynı havacı gözlüğü tasarımının günümüze kadar sürdürülmesinde moda ve trendlerin büyük etkisi oldu. İlk olarak ABD Ordusu Havacılık Birimleri, 1936 yılında Bausch & Lomb tarafından tasarlanan Aviator olarak isimlendirilen pilot gözlüğünü takmaya başladı.
1944’te General Douglas MacArthur Filipinler sahiline uçağı ile indiğinde bu gözlüğü takıyordu. O zamandan beri, havacı gözlükleri, askeri ve sivil havacılıkta vazgeçilmez bir aksesuar haline gelmiştir.
1950’lerde Geniş Bir Kullanıcı Kitlesi Çekmeye Başladı.
James dekan ve Marlon brando tarafından da tercih edilen Aviator, artık ikonik ve zamansız bir parça haline geldi, popüler kültür ve modada sarsılmaz bir yer edindi.
Tom Cruise’nin “Top Gun” filminde taktığı Aviator, popüler kültürde pilot gözlüğünün simgesi haline geldi.
Bunun dışında, pilot gözlükleri ünlüler tarafından kullanılarak zaman içinde moda dünyasında kendine sağlam bir yer edindi. 1980’lerde, Michael Jackson gibi popüler sanatçılar sayesinde gençler arasında bir trend haline gelen pilot gözlükleri sahnede de kullanılmaya başlandı.
1990’ların başında, Kurt Cobain’in bu tarz gözlükleri kullanılması grunge stilinin yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Ayrıca, Victoria Beckham ve Rihanna stilinin bir parçası olarak pilot gözlüğü kullanması modadaki yerini korumasında etkili olmuştur.
Anlaşılan o ki bunca zaman geçmesine rağmen pilot gözlükleri hayatımızdan çıkmayacak. Gelişen teknolojiler ile yeni tasarımlarla karşımıza çıksa da muhtemelen eskisi gibi gelecekte de moda dünyasını etkilemeye devam edecek; 1930’ların havacılık güçlerinden, 1950’lerin Marlon Brando’sundan ve Top Gun’dan Tom Cruise’dan taşıdıkları stil ilhamlarıyla hayatımızda olmaya devam edecekler.
Kaynak: www.hhportal.net