40 yaşından sonra yaşamımıza giren Presbiyopi, dijitalleşme ile hızlanıyor.
Presbiyopi, yani 40 yaşın üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak oluşan yakını görememe sorunu kadın erkek herkesin yaşadığı genel bir göz rahatsızlığı. Dünya nüfusu her 5 yılda bir yaşlanıyor ve presbiyopi oranı buna bağlı olarak artıyor. Özellikle gözün yaşlanmasıyla birlikte binoküler görüş kaybı yaşayan presbiyoplar, günümüzde yeni dijital uğraşlarla daha da haşır neşir oluyor. Yeni dijital uğraşlar, yeni görme ihtiyaçlarını da beraberinde getiriyor.
Yaşlılık belirtisi olarak gördüğümüz burnun üzerine düşen yakın gözlükleri ise artık tarihe karışıyor. Modern presbiyop yakın gözlüğü kullanmak yerine multifokal camları tercih ediyor; çünkü modern presbiyop kendisini genç hissediyor ve genç görünmek istiyor. Optik teknolojisi bundan 50 yıl önce yakın ve uzak görüşü tek cam da buluşturan multifokal camı keşfetti. İnsanlar tek gözlükle göz problemlerine çare buldu. Ancak 50 yıl önceki presbiyopların multifokal camdan beklentileri ile günümüz presbiyopların beklentileri artık aynı değil. Eskiden sadece çok okuma yapan presbiyoplar progressive cam tercih ederken ve özellikle yakını iyi görme beklentisi varken bugün bu durum biraz daha farklılık gösteriyor. Akıllı cep telefonu ve tablet kullanımı ile okuma yapan presbiyoplar değil, tüm presbiyoplar multifokal cama ihtiyaç duyuyor. Özellikle multifokal camdan beklenti de doğal olarak dijital cihazların daha konforlu kullanılması yönünde evrildi.
Dijital cihazlara yakından bakarken yakın, orta ve uzak alan görüşünde gözlerimiz sürekli olarak odak değiştiriyor. Bu sürekli odak değişimi gözlere yük bindiriyor ve adaptasyonu sıkıntılı hale getiriyor. Günümüz teknolojisi ile üretilen multifokal gözlük camları sayesinde kullanıcıların görüşü en etkili şekilde yükseltilirken gerçekten önemli olana odaklanmaları sağlanıyor.
Kaynak: www.denizlibulten.com