Avrupa Komisyonu'nun tıbbi ürün sahteciliği sözleşmesi Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel kararı, “Eskiden, ‘hasta zarar görmemiş o zaman çok da bir sıkıntı yok’ deniyordu. Ölümle sonuçlanıyorsa da yasalarımız hala çok açık olmadığı için internet satışı gibi düşünülüyordu, yani ilaç değil de herhangi bir üründen zarar gibi düşünülüp çok az para cezasıyla kapanıyordu” şeklinde değerlendirdi.
Sahte ilaçların bazıları tamamen etkisiz. Yani içinde iyi ya da kötü etki edecek bir madde yok. Bazıları ise ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.
İNTERNETTE SATILAN HER 10 ÜRÜNDEN 8’İ SAHTE
Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin sahte ilaç nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Padel, “Eczacının olmadığı yerde ilaç olmaz o nedenle internetten ilaç satışı çok söz konusu değil. İnternetten satılan şeylere ticari bir meta, mal gözüyle bakmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü, internet üzerinden satılan her 2 üründen birinin sahte olduğunu tespit etmiş. Türkiye’de ise durum daha vahim, Türkiye’de internetten satılan her 10 ürünün 8’i sahte.
Sözleşme, Meclis Genel Kurulundan geçtikten sonra yasalaşacak. Türkiye'de zaten yasak olan internetten ilaç satışının ağır cezalarla caydırılması amaçlanıyor.
Kaynak: ntv.com.tr