Optik Gazete

Sarı Gözlerin 10 Nedeni ve Tedavi Yöntemi

Gündem

Göz beyazlarının sararması, dikkat gerektiren belirli sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Sarı Gözlerin 10 Nedenini ve Nasıl Tedavi Edileceğini Keşfedin

Sarı gözler sıklıkla rahatsızlığa neden olur ve hatta kişinin görünümünü etkileyebilir. Göz beyazlarının sararması, dikkat gerektiren belirli sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Daha ciddi komplikasyonları önlemek için bu durum iyice incelenmelidir. Sarı gözlere hangi faktörler neden olur? Aşağıda tam açıklamayı bulabilirsiniz.

Sarı Gözlerin Nedenleri

Sarı gözler genellikle sarılık olarak bilinen tıbbi bir rahatsızlığın belirtisidir. Bu rahatsızlık, bilirubin seviyelerinin (kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında oluşan bir madde) artmasıyla oluşur ve cildin ve gözlerin beyaz kısmının (sklera) sararmasına neden olur.

BMC Pregnancy Childbirth'e göre , yenidoğanlarda sarılık, karaciğerlerinin hala olgunlaşma aşamasında olması nedeniyle çok yaygındır; belirli bir süre boyunca meydana geldiği takdirde, bilirubin seviyeleri normal aralıktadır ve diğer ciddi sağlık belirtileriyle birlikte görülmez.

Öte yandan, yetişkinlerde sarıgözlere neden olabilecek başka faktörler de vardır. İşte bilmeniz gereken sarıgözlerin bazı olası nedenleri.

1. Hepatit

Hepatit, viral enfeksiyonlar, alkol veya otoimmün durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D veya E enfeksiyonları bilirubin işlenmesini bozarak vücutta birikmeye ve yetişkinlerde sarı gözlere neden olabilir.

2. Safra kanalı tıkanıklığı

Safra kesesi taşları, tümörler veya enfeksiyonlar nedeniyle safra kanallarında oluşan tıkanıklıklar, bilirubinin işlenmesini engeller ve kanda birikmesine yol açar. Bu durum göz sararmasına neden olabilir.

3. Karaciğer sirozu

Kronik karaciğer sirozu sarılık semptomlarını tetikleyebilir. Karaciğer hasarı, karaciğerin bilirubini etkili bir şekilde işleme yeteneğini etkiler ve sarı gözlere neden olur.

4. Hemolitik anemi

Hemolitik anemi, kırmızı kan hücreleri normalden daha hızlı yok edildiğinde ortaya çıkar. Bu hızlı yıkım, karaciğerin hızlı bir şekilde işleyemediği aşırı bilirubin salgılanmasına neden olur ve bu da göz sararmasına yol açar.

5. Yağlı karaciğer

Yağlı karaciğer aynı zamanda sarı gözlere de neden olabilir. Karaciğer hücrelerindeki aşırı yağ, bilirubin metabolizması da dahil olmak üzere normal karaciğer fonksiyonunu bozar.

6. Orak hücreli anemi

Orak hücreli anemi hastalığında anormal şekilli kırmızı kan hücreleri normalden daha hızlı parçalanır ve karaciğerin etkili bir şekilde işlemekte zorluk çektiği aşırı bilirubin açığa çıkar.

7. Sıtma

Sıtma, kırmızı kan hücrelerini hızla yok edebilen, yüksek düzeyde bilirubin salınımına ve gözlerde sarı renge neden olabilen parazitik bir enfeksiyondur.

8. B12 vitamini eksikliği

Çağdaş Tıp Dergisi, B12 vitamini eksikliğinin sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozabileceğini, bunun da bilirubin seviyelerinin artmasına ve gözlerin sararmasına yol açabileceğini belirtiyor.

9. Alkolizm

Aşırı alkol tüketimi karaciğere zarar verir ve bilirubin metabolizmasını bozar, bu da sıklıkla gözlerde sarılığa neden olur.

10. Karaciğer kanseri

Sarı gözler aynı zamanda karaciğer kanseri gibi ciddi bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. Karaciğer kanseri, karaciğerin bilirubini işleme yeteneğini bozarak kandaki bilirubin seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Sarı Gözler Nasıl Tedavi Edilir

Sarı gözler kendiliğinden düzelebilir mi? Sarı gözler bir hastalık değil, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisidir. Bu nedenle, sarı gözlerin tedavisi temel nedene göre düzenlenmelidir.

Fizyolojik sarılığı olan yenidoğanlarda tedavi genellikle evde şu şekilde yapılabilir:

  • Düzenli emzirme.
  • Bebeğinizi her gün yaklaşık 10 dakika doğal güneş ışığında güneşlendirin.

Ancak bu adımlar her zaman önce bir doktorla görüşülmelidir. Bazı durumlarda doktorlar sarılık patolojikse ve şiddetine bağlı olarak hastanede fototerapi önerebilir.

Yetişkinlerde tedavi, sararmanın spesifik nedenine bağlıdır. Doğru tanı, doktorun uygun tedaviyi verebilmesi için laboratuvar ve radyoloji gibi ek testler gerektirir.

Sarı gözlerin nedenlerini ve tedavilerini anlamak, daha fazla komplikasyonun önlenmesi için önemlidir.

Sizde veya sevdiklerinizde gözlerde sarılık sorunu varsa, doğru muayene ve tedavi için mutlaka doktora başvurmaktan çekinmeyin.

Kaynak: https://prodiadigital.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.