Optik Gazete

Sektör Başkanlarının Yer Aldığı Optik Sektörüne Yönelik Önemli Bir Toplantı Gerçekleşti

Gündem

Fuarın 2’nci gününde Silmoİstanbul Optik Fuarı, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Sektör başkanlarının yer aldığı, optik sektörüne yönelik önemli bir toplantı gerçekleştirildi.

Uşak Milletvekili Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Sayın Dr. Alim Tunç Başkanlığında, Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Sayın Recep Uslu Yönetiminde, sektör temsilcilerinin, konfederasyon ve federasyon ile dernek başkanlarının katıldığı bu toplantıda; sektörün gündemdeki konuları ve sorunları, çözüm önerileri ile birlikte konuşuldu. Toplantının en önemli konularından birisi Oda ve Birlik Yasası oldu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Recep Uslu, Uşak Milletvekili, Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Alim Tunç, Tıbbi Cihaz Kayıt Koordinasyon Daire Başkanı Yalçın Soysal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Baş, TİTCK Tıbbi Cihaz Sektörel Ruhsatlandırma Şube Müdürü İsmail Başyayla, Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği (GÖZSANDER) Başkanı Mehmet Dibi, Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Fedarasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker önemli konulara değindi. Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Nuri Gizer, Konya Optisyenler ve Gözlükçüler Derneği Başkanı Fatih İşçimen, Akdeniz Gözlükçüler ve Optisyenler Kooperatif Başkanı ve Akdeniz Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyon Başkanı Serkan Yakan’ın da aralarında bulunduğu katılımcılar sektöre yönelik sorunları dinlemek ve bunlara çözüm üretmek için burada olduklarını vurguladılar.

Gerçekleştirilen toplantıda, optik sektörüne dair düşünceler ve optik sektörünün sorunları ve çeşitli gelişmeler dile getirildi.

İmalat sektörünün ayağa kaldırıldığı ifade edilerek, Türkiye ihracatının 60 ülkeden 100 ülkeye çıkartıldığı belirtildi.

Optik ve çerçeve üreticilerine katkıda bulunulduğu ve yerli üretime destek verildiği dile getirildi. Bunun örnek bir çalışma olduğu, diğer tıbbi cihaz sektörü için de yapılmak istendiği belirtildi.

Konuşma sırasında, yerli üreticilere destek amaçlı verilen 5 TL ücrete de değinildi. Bu uygulamanın memnunluk verici olduğu ifade edilerek; katılımcıların bazıları, ücretin artırılmasını talep etti.

ÜTS sisteminin, sağlık sektörü için önemine değinilerek, sistemin oturtulmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Sistemin, hem SGK hem Ekonomi Bakanlığı katkılarıyla iyi bir noktaya getirildiği ifade edildi. Eskiden Çin pazarına bir bağımlılık varken bugün, yapılan çalışmalarla artık Türkiye’nin de pazara girdiği vurgulandı. Çinli firmaların Türklerin pazarda bir pay aldığının farkında olduğu, böylece kalitesiz ve ucuz Çin mallarının Türkiye’ye girmesine engel olunduğu ifade edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), 8 senedir gözlük çerçevesi için 37.80 TL ödediği söylenerek, hiçbir fiyat artışı yapılmadığı belirtildi. Yerli çerçeve kullanılması durumunda, 5 TL değerinde bir destek verildiğine dikkat çekildi. Bu desteğin, Çinli markalara göre yerli çerçeveyi özendirmek için yapıldığı vurgulandı. Ekonomik koşulların daha iyi olması durumunda, bu teşviklerin artabileceği ifade edildi. Herkesin, bütçesine göre bir çerçeve ve gözlük camı aldığı ifade edildi.

Devlet tarafından ithalat için alınan verginin de optik sektörü için bir sorun olduğu belirtildi. Yedek parça ve aksesuarların gerekli olduğu belirtilirken, sektörde mutlaka ithalat gerektiğine değinildi. Var olan yerli aksesuarın yetmediği ifade edilirken, 2017 yaz ayında, ithalat vergisinin %30’a yükseltildiği ve bunun da gözlükçüye, 30-60 TL arasında bir maliyet farkı olarak yansıdığı aktarıldı.

Yapılan konuşmada ayrıca Türkiye’de sektörün en büyük sorunlardan birisinin doktor sayısının yetersiz kalması ve yeterince reçetenin çıkmaması olduğu ifade edildi. Göz doktorlarının gözlük ve camlar hakkında yeterince bilgili olmamasının da sektörün sorunlarından bir tanesi olduğuna değinildi.

Toplantıda ayrıca progresif cam satışlarının artırılması gerektiği belirtildi. Gözlükçülerin de bu konuya eğildiği zaman sistemin daha iyi işleyeceğinin altı çizildi. Reçete adedi için bazı çalışmaların hali hazırda yapılıyor olduğu aktarıldı. Hastanede reçete yazacak kişilerin eğitilmesinin, sektör için avantajlı olacağı belirtildi.

Opak Lens yönetim kurulu başkanı Sayın Erol Harbi söz alarak;

Sektörün en önemli problemlerinden bir tanesinin kontak lenslerin, internetten kontrolsüz bir şekilde satılması olduğunu vurguladı. Kontak lenslerin, tıbbi cihazlar olduğu ve internette satılamayacağı vurgulanarak, bu sorunu aşmak için neler yapılabileceği hakkında konuşuldu. İnternetten lens satın almanın yasak olduğu ifade edildi. Ama bazı kişilerin, birtakım boşlukları kullanarak veya farklı yöntemlerle bir yolunu bulup, bu satışları gerçekleştirdiği söylenildi.

Sağlık harcamalarının 2016 yılından beri ciddi bir şekilde arttığına değinilerek; sağlıklı bir neslin, sağlıklı gören gözlerden oluşacağı ifade edildi.

Şu an gündemde, optisyenler odasının nasıl kurulacağı ve yönetmeliğe dair konuların yer aldığı ifade edilerek, herkesin eşit kurallar ve eşit rekabet koşulları ile çalışmasının en ideali olduğu belirtildi. Gözlük reklamının yasak olması ve bazı firmaların, bu yasağa rağmen reklam yapmaları konusu konuşuldu. Ayrıca teşhisin, tedavinin ve sonucun tek kişide olmaması gerektiğinden bahsedildi. Sağlığın AB müktesebatı olmadığı, her ülkenin imkân ve ihtiyaçlarına göre düzenleme yapabileceği ifade edildi. Fransa'daki uygulamalar örnek verildi.

Bunların dışında, güneş gözlüklerinin insan gözünü güneşin zararlı ışınlarından ve UV radyasyonundan koruma amaçlı olmasına rağmen hiçbir koruyucu özelliği olmayan sadece aksesuar özellikli olarak üretilmiş gözlüklerin satışının da, gözlükçüler için bir problem olduğu aktarıldı.

Opmar Optik Yönetim Kurulu Başkanı Semih Saraçoğlu; hep yasakların konuşulduğunu, dünyada farklı şeyler olduğunu ama bizim başka şeyler konuştuğumuzu ifade etti. Markalaşma ve pazarlamayı konuşmamız gerektiğini belirtti. Ayrıca gözlüklerin sağlık ürünü olmasının yanı sıra moda yanının da olduğunu ve bu şekilde değerlendirilmesini talep etti. Odanın, zincir mağazaların gelişmesini önleyeceğini söyledi. Kendisinin zincir mağazacılık yaptığını belirten Semih Saraçoğlu; yerli üretimi desteklerken, zincir mağazalarına yaptırım olmaması gerektiğini, bunun yanlış olduğunu ifade etti.

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Sayın Taylan Küçüker, 2016 yılından beri sağlık harcamalarının arttığını ifade etti. SGK optik ürünler için ödediği sağlık yardımı genel sağlık harcamalarının binde üçüne kadar gerilediğini, emeklilerin gözlük kullanması gerektiğini söyledi. Kenar semtlerde okuyan çocukların, daha okuma yazmayı dahi öğrenemedikleri, sağlıklı bir göz kontrolü imkanının bulunmadığını ifade eden Taylan Küçüker, buralarda göz muayenesinin şekiller ile yapıldığını aktararak; sağlıklı bir neslin, sağlıklı gören gözlerden geçtiğini söyledi. Tüm sağlık mesleklerinde olduğu gibi 5193 sayılı kanunun amaç bölümünde, “toplumun fertlerinin sağlığının korunması“ olduğunu ifade eden Taylan Küçüker, sağlıkla ilgili bir ürünü moda ile ifade etmenin doğru olmayacağını söyledi. Kontak lensin, camın ve çerçevenin ilaç ve tedavi  ve geri ödeme kapsamında olduğunu belirtti. “Tıbbi cihaz olan ve geri ödeme kapsamında olan ürünlere nasıl moda diyebiliriz,” dedi. Yasa kapsamında ve sağlık sektöründe olan ürünlerin  internet satışının olamayacağını ifade eden Taylan Küçüker, “kim ne yaparsa yapsın oda ile ilgili çalışmaların başladığını ve devamının da geleceğini,” söyledi.

Sektöre dair sorunların, çözümlerin ve önemli başlıkların konuşulduğu toplantı, sektör açısından oldukça verimli geçti.

Katılan tüm sivil toplum örgütleri, TİTCK bürokratlarına sektörümüze yaptığı katkı ve yüksek duyarlılıklarından dolayı  teşekkür ettiler.

Yorumlar (4)

atilla karip 7 Yıl Önce

yukarıdaki yazınızda sadece ismi geçenlerin toplantıya katılımı belirtmişiniz başka kimseler yokmuydu ????? lütfen kutuplaştırmayın

atilla karip 7 Yıl Önce

bu toplantıdaki katılımcıların isimlerini rica ediyoruz toplantının videosu nu yayınlamanız kamuoyunu rahatlatacaktır iyi çalışmalar

Gülali gürer 7 Yıl Önce

Bungibi toplantıların mesleğimize katkı sağlanacağı inanmıyorum malatya göz der baş

Optik Gazete 7 Yıl Önce

Sayın Atilla Karip, toplantı videosunu en kısa zamanda Optik Gazete'de paylaşacağız. Toplantıya katılan tüm sektör temsilcilerini videoda görebilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.