Optik Gazete

Serinlemek isterken gözünüzden olmayın

Gündem

Konjonktivit ve keratit gibi ciddi sonuçlar doğurabilir

Yüzme havuzu, sağlık havuzu ve hamam gibi toplu kullanıma açık alanlarda gerekli önlemlerin alınmaması halinde konjonktivit ve keratit gibi ciddi sonuçlar doğuran göz hastalıklarının ortaya çıkabileceği bildirildi.

Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Pelin Yılmazbaş, yaz aylarında serinlemek amacıyla havuza giren bir çok kişinin bazı göz hastalıkları ile karşı karşıya kalabildiğini ifade etti.

Özellikle çok sayıda kişinin kullanımına açık olan havuzların vücutta su ile direkt temasının sindirim sisteminde, deride, kulakta ve gözde birçok hastalığa sebep olduğuna dikkati çeken Yılmazbaş, "Gerekli önlem alınmazsa gözlerde konjonktivit ve keratit gibi ciddi sonuçlar doğuran hastalıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca hastalık etkenleri su ile çok kolay yayılabildiğinden, çok sayıda kişinin etkilendiği yaygın bir bulaşma meydana gelebilir." dedi.

"Konjonktivit bulaşıcıdır"

Yılmazbaş, konjonktivit ve keratit oluştuğunda gözde kızarıklık, kaşıntı, çapaklanma, batma hissi, göz kapaklarında şişlik, kirpiklerde yapışma, ışığa karşı hassasiyet gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini anlattı. Yılmazbaş, havuz ya da benzeri yerlerin kullanımı sonrasında bu şikayetlerin oluşması durumunda zaman kaybetmeden bir göz hastalıkları hekimine başvurulması gerektiğini söyledi.

Konjonktivitin bulaşıcı bir göz hastalığı olduğunu ifade eden Yılmazbaş, tek bir kişide görülse bile hastalığın tüm aile bireylerini etkileyebileceğini dile getirdi.

Bazı konjonktivit tiplerinin iyileşmelerinin çok uzun zaman alabildiğini aktaran Yılmazbaş, korneanın iltihaplanması olan ve daha ağır seyreden keratitin ise özellikle kontakt lens kullanıcılarında görülme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Kontakt lenslerini çıkartmadan bu ortamlarda bulunan kişilerde hastalığın daha kolay geliştiğine, tedaviye daha dirençli etkenlerin bulaştığına dikkati çeken Yılmazbaş, havuz temizliğinde kullanılan klor ve türevi kimyasalların gözde alerjik reaksiyona sebep olabileceğini anlattı.

Alerjik etkene uzun süre maruz kalınmasının göz yapısında kalıcı değişikliklere yol açabildiğini dile getiren Yılmazbaş, zamanında ve uygun tedavi ile iyileşebilen bu hastalıkların önemsenmemesi, hekime geç başvurulması ya da tedavinin uygulanmaması durumunda kalıcı görme azalması da ya da görme kaybı yaşanabileceğini ifade etti.

Yılmazbaş, yaz aylarında, olası göz hastalıklarının yayılmasını önlemek için yüzme havuzu ve hamam gibi toplu kullanılan yerlerde hem kullanıcıların hem de işletmecilerin belirli önlemler almak zorunda olduğunu vurguladı. Yılmazbaş, kullanılacak suyun fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyonunun, düzenli olarak yapılması gerektiğini söyledi.

"Havuza girmeden önce duş alın"

Prof. Dr. Yılmazbaş, suya girmeden önce duş alınarak vücudun iyice temizlenmesi gerektiğini belirterek, havuz kenarında yemek yenmemesi, çocuk ve yetişkin havuzlarının ayrılması, dezenfektan solüsyon ile ayakların yıkanması, çocuklara havuz kullanımı öncesinde tuvalet eğitiminin verilmesi uyarısında bulundu.

Gözlerin su ile direkt temasını kesen su altı gözlüklerinin, göz hastalıklarından korunmada en etkili yollardan biri olduğunu söyleyen Yılmazbaş, şöyle dedi:

"Su altında gözlerin açılması, su içerisindeyken gözlerin kaşınması hastalık gelişimini kolaylaştırmaktadır. Kontakt lens kesinlikle kullanılmamalıdır. Klor ve türevi maddelere alerjisi olanların bu ortamları kullanmamaları ve denizi tercih etmeleri önerilir. Deniz suyundaki yüksek tuz miktarı, mikropların yaşaması için uygun bir ortam değildir. Fakat yüzeyi kirli, köpüklü, değişik renkte ve kokuda olan denizde yüzülmesi uygun değildir. Alınacak basit kişisel önlemler ve düzenli bilgilendirme ile hastalıkların erken tanı ve tedavisi, hastalıkların ortaya çıkmadan engellenmesi, hastalık sonucu ortaya çıkacak istenmeyen sağlık sorunları, iş gücü ve kaynak kaybı etkili bir şekilde önlenebilir."

Kaynak: trthaber.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.