Sonbaharda görülen 'kırmızı göz' hastalığından korunmanın 13 yolu
Sonbahara merhaba dediğimiz bugünlerde çeşitli hastalık riskleri kapımızda bekliyor. Bunlardan biri de göz alerjileri. Peki, kırmızı göz ya da tıbben konjonktivit adıyla bilinen bu hastalıktan etkili bir şekilde nasıl korunabiliriz? Konjonktivit neden olur? Konjonktivit belirtileri nelerdir? Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Nail Sönmez tavsiyelerde bulundu...
Kırmızı göz nedir, neden olur?
Konjonktivit, gözümüzün beyaz kısmını kaplayan şeffaf zarın iltihaplanmasıdır. Bu ince zarda sayısız kılcal kan damarları bulunur.
İltihaba bağlı olarak bu kılcal damarlar genişleyerek gözle görülür hale gelir ve gözün kırmızı görünmesine neden olur.
Bu yüzden konjonktivit dediğimiz bu hastalık yaygın olarak “kırmızı göz” adıyla bilinir.
Konjonktivit; virüsler, bakteriler, havuz kloru, şampuan gibi kimyasal etkenler, alerjiler, mantarlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Alerjik konjonktivit neden sonbaharda artış gösteriyor?
Alerjik konjonktivit, gözlerimizin bazı maddelere karşı savunmaya geçerek aşırı tepki göstermesi sonucu oluşur.
Dönemsel olarak görülen konjonktivitlere mevsimsel, süreklilik gösterenlere de pereniyal konjonktivit adını veriyoruz.
İlkbahar aylarında olduğu gibi sonbahar aylarında da polenlere bağlı olarak alerjik konjonktivitlerle karşılaşıyoruz.
Polenler yaygın olarak ilkbahar aylarında görülse de sonbahar aylarında polen salınımı yapan bitki ve ağaç çeşitleri mevcut.
Sonbahar aylarında alerjik konjonktivitlere neden olan en önemli etkenlerden biri de küf mantarları.
Polenler yaygın olarak ilkbahar aylarında görülse de sonbahar aylarında polen salınımı yapan bitki ve ağaç çeşitleri mevcut
Nemli sonbahar ayları küf mantarlarının üremesi için çok uygun bir dönem. Hem iç hem de dış mekânlarda nemli ve rutubetli havalarda alerjiye neden olan küf mantarları çokça bulunurlar.
Dış mekânlarda ağaçlardan dökülen yapraklar, çürümüş bitkiler ve ağaç kökleri bol miktarda küf mantarları barındırır.
Mantar sporları hava yoluyla kilometrelerce uzaklara taşınabilir. Oturduğumuz evlerde yeterli nemi bulduklarında bizimle yaşamaya başlayabilirler. Ev tozu akarları da nemi seven canlılardır.
Diğer ismi mite olan gözle görülmeyen mikroskobik boyuttaki bu canlılar da önemli alerjik nedenlerden biridir.
Tüm bunların yanı sıra havaların soğumasıyla birlikte artan yakıt tüketimi ve hava kirliliği de sonbahar ve kış ayarında alerji riskini beraberinde getiriyor.
Alerjik konjonktivitin belirtileri nelerdir?
Gözlerde kızarıklık, göz kapaklarında şişlik, gözlerde sulanma, gözlerde kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet (fotofobi), gözlerde ödem ve enfeksiyon.
Alerjik konjonktivitten nasıl korunabiliriz?
1-Ellerinizi yıkayın. El yıkamak; sizi virüs ve bakterilerin neden olabileceği çeşitli solunum yolu hastalıklarından koruduğu gibi konjonktivitlere karşı da koruyacaktır. İstem dışı olarak gözlerinize ve yüzünüze defalarca dokunuyor olabilirsiniz.
2-Gözlerinizle ilgili kızarıklık, yanma, batma gibi herhangi bir şikâyette göz doktoruna muayene olmayı ihmal etmeyin. Doğru teşhis ancak uzman bir hekim tarafından konulabilir. Uygun tedavi planı teşhis sonrasında çizilebilir.
3-Alerjik konjonktivitler; astım, egzama, saman nezlesi (alerjik rinit) gibi solunum ve cilt hastalıklarıyla birlikte seyredebilir. Uzman hekiminiz gerekli gördüğü takdirde sizi diğer branş doktorlarına yönlendirecektir.
4-Ev küfü alerjilerine karşı evin su tesisatının bakımına özen gösterin. Bina yalıtımını, çerçevelerin ve çatı oluklarının bakımını yaptırın. Evinizin boya, badana, kaplama, alçı bakımlarını ihmal etmeyin. Dış cepheye bakan duvarlara mobilyalarınızı dayamayın.
5-Evinizi düzenli aralıklarla havalandırın. Hava sıcaklığının düşük olduğu zamanlarda evinizi havalandırmak için sabah erken saatleri ya da akşam geç saatleri tercih edebilirsiniz.
6-Dışarıdan taşıdığımız mantar sporlarından arınmak için açık havada çalışanların, bahçe işleriyle uğraşanların ve açık havada uzun süreli vakit geçirenlerin eve geldiklerinde kıyafetlerini değiştirmeleri, ellerini yüzlerini yıkamalarını ve duş almalarını öneririm.
7-Ev tozu akarlarına alerjileriniz varsa oyuncak, dekoratif objeler gibi peluş eşyaları tercih etmeyin.
Ev tozu akarları özellikle yatak, yastık, yorgan, halı ve perdelerde yaşarlar.
Yatak, yastık ve yorganlarınızı akarlara karşı özel anti toz akarı kılıflarla kaplayarak kullanabilirsiniz.
Perdeler yerine storları tercih edebilirsiniz. Ev tozu akarlarına alerjisi olanların özellikle yatak odalarında halı kullanmamalarını öneririm. Çarşaflarınızı sık sık değiştirin.
8-Evin güneş gören, iyi havalandırılabilen odalarını yatak odası olarak tercih edin.
9-Alerjiniz varsa dışarı çıkarken gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanın.
UV filtreli güneş gözlüğü kullanımını alerjisi olsun olmasın güneşin zararlı ışınlarından korunmak için herkese öneririm.
10-Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar bahar aylarında da ısıtıcı olarak kullanılmaktadır.
Araba ve evlerinizdeki klimalarınızın bakımını ve temizliğini düzenli olarak yaptırın.
11-Küf mantarlarına karşı alerjiniz varsa dökülen ağaç yapraklarının temizlenmediği alanlarda uzun vakit geçirmekten kaçının.
12-Alerjik konjonktivitiniz varsa kontak lens kullanmayın.
13-Makyaj yapmaya ara verin.
Kaynak:www.milliyet.com.tr