Bize sürekli sağlık alanında AB’yi, Almanya’yı ve İngiltere’yi örnek verirler.
Bizim Sağlık alanında Avrupa’yı örnek alacağımız bir durum yok tam tersine, biz onlara örneğiz. Sağlık piyasalaştıkça sağlık ürünleri emtia, moda olarak görüldüğünde, çok sayıda sağlık problemine sebep olur ve sağlık harcamaları katlanarak artar. Uzantısında israfa neden olunur. Ülkemizle yaklaşık aynı nüfusa sahip İngiltere ve Almanya'nın Sağlık harcamaları 600 milyarın üzerindedir. Türkiye'nin sağlık harcamaları 2017’de 119 milyar olarak gerçekleşmiştir.
Sağlığa moda derseniz, o artık sağlık değildir. O başka bir şeydir. Ticaret mesleğidir. Sağlığın ticarete dönüşmesine reklamına internet satışına, moda olarak isimlendirilmesine karşıyız.
Büyük Atatürk ve silah arkadaşları kurtuluş savaşından sonra, Cumhuriyeti kurdular. İki konuya öncelik ve önem verdiler.
1) Milli Eğitim
2) Sağlık
Avrupa ülkeleri 1940’larda birbirine girmişken, genç Cumhuriyet’in kurucuları 1940’da gözlükçülük mesleğini de hekimlik, eczacılık gibi gördüğü için özel meslek kanunu ile bu mesleği sağlık mesleği olarak tasnif etmişlerdir. Çoğu insan, Dünya savaş halindeyken 3958 sayılı gözlükçülük kanunun 1940’da çıkmasına pek bir anlam veremez.
Sağlık, AB müktesebatı değildir. Her ülke, imkanlarına ve ihtiyaçlarına göre sağlık alanında düzenleme yapabilir. Başka bir ifade ile gözlükçülüğün Türkiye'de sağlık mesleği olarak düzenlenmesi, AB’ye girişimize engel değildir. Her ülkedeki sağlık alanında uygulamalar bu yüzden farklıdır.
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Taylan Küçüker: “Sağlık Sisteminden En Memnun Ülke Türkiye”
Taylan Küçüker: “Sağlık Sisteminden En Memnun Ülke Türkiye”
Optik Gazete Optik Gazete
Gündem
Yapılan araştırmada; 27 ülkede 20 bini aşkın kişiye, sağlık sistemine ilişkin memnuniyetleri soruldu. Araştırma sonuçlarına göre sağlık sisteminden en memnun ülke Türkiye çıktı.
Paylaş: