Sorumlu Müdür işlemlerinde daha önce uygulanan iş yeri açma ve ruhsat alma ile ilgili birden fazla belgenin ibraz edilmesi durumu işletmeler açısından bir çok zorluk doğuruyor ve ekonomik açıdan da ciddi bir maliyete neden oluyordu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yeniden düzenleyerek yayınladığı yönetmeliğin Geçici Madde 2’si ile belge alımında işletmelere kolaylık sağladı.
Yönetmeliğin Geçici Madde 2’sinde yapılan değişiklikle işletmeler, tıbbi cihaz satış alanında son beş yılda bir yıl faaliyette bulunduğunu, bundan böyle seçenekli olarak; vergi dairesi kayıtları ile ticaret odası belgesi veya sanayi odası belgesi veya işyeri açma ve çalıştırma ruhsatıyla belgeleyebilecekler.
İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı bulunmaması nedeniyle başvurusu reddedilenler ise bu vesile ile iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı yerine bağlı bulundukları Ticaret veya Sanayi Odasından alacakları oda kayıt belgesi ve bir dilekçe ile birlikte SEİS TÜMDEF adi ortaklığına başvurmaları halinde dosyaları tekrar değerlendirilmeye alınacaktır.
Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği kapsamında Geçici Madde 2’den yararlanmak isteyen adaylar için "Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinde yapılan değişiklik;
“GEÇİCİ MADDE 2 – (Değişik:RG-25/7/2015-29425) (1) 15/5/2014 tarihi esas olmak üzere; tıbbi cihaz satış alanında son beş yılda bir yıl faaliyette bulunduğunu, vergi dairesi kayıtları ile ticaret odası belgesi veya sanayi odası belgesi veya işyeri açma ve çalıştırma ruhsatıyla belgeleyen işyeri sahiplerine, mezuniyet durumlarına bakılmaksızın, bu tarihten itibaren on sekiz ay içerisinde Ek-1’deki eğitimleri almaları ve yapılacak sınav sonucunda başarılı olmaları koşuluyla sorumlu müdür belgesi düzenlenir.
(2) 15/5/2014 tarihi esas olmak üzere; tıbbi cihaz satış veya klinik destek faaliyeti alanında son beş yılda iki yıl çalıştığını sosyal güvenlik ödeme belgesi ile belgeleyen kişilere, mezuniyet durumlarına bakılmaksızın, bu tarihten itibaren on sekiz ay içerisinde Ek-1’deki eğitimleri almaları ve yapılacak sınav sonucunda başarılı olmaları koşuluyla satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı belgesi düzenlenir.” denmektedir.
Ruhsat ve Kesinti Nedeniyle Kabul Olmayanların Başvuruları ise;
Geçici maddeden yararlanarak sorumlu müdür, satış ve tanıtım elemanı ile klinik destek elemanı eğitimine katılmak isteyen daha önce başvuruda bulunup başvuruları İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞTIRMA RUHSATI bulunmaması nedeniyle başvurusu reddedilenler İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı yerine bağlı bulundukları Ticaret veya Sanayi Odasından alacakları oda kayıt belgesi ve bir dilekçe ile birlikte SEİS TÜMDEF adi ortaklığına başvurmaları halinde dosyaları tekrar değerlendirilecektir. Ayrıca Oda kayıt belgesini eğitim almak için seçtikleri Üniversitenin veri tabanına yüklemeleri gerekmektedir.
Satış Tanıtım Elemanı veya Klinik Destek Elemanı alanlarına başvurmuş olup da KESİNTİSİZ ÇALIŞMA ŞARTI’nı sağlayamadıkları için başvuruları reddedilen adayların bir dilekçe ile SEİS ve TÜMDEF Adi Ortaklığı Sağlık 1 Sokak No:12/3 Yenişehir 06420 ANKARA adresine başvuru yapmaları halinde başvuruları tekrar değerlendirilecektir. 14 Mayıs 2009 ile 15 Mayıs 2014 tarihleri arasında toplam 24 ay tıbbı cihaz sektöründe çalışan kişilerin bu hizmet dökümlerine ek olarak bu tarihler arasında çalıştıkları tıbbi cihaz şirketlerine ait işyeri tescil detay belgelerini de göndermeleri gerekmektedir. Örneğin, A şirketinde 2010 yılında bir sene çalışan ve B şirketinde 2012 yılında bir sene çalışan kişinin, 2 yıllık çalışma şartını karşılayabilmek için hem A hem de B şirketlerine ait iş yeri tescil belgelerini göndererek bu şirketlerin tıbbi cihaz sektöründe olduklarını belgelemesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Yeniden Düzenlenen Yönetmelik Maddeleri için tıklayınız...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan Yapılan 29.07.2015 tarihli Duyuru için tıklayınız…