Trafik Kazalarına Göz Problemleri Sebep Olabilir Mi?
Trafik kazaları sadece dikkatsizlik, hatalı sollama, alkollü araç kullanma ya da uykusuzluk gibi sebeplerle mi meydana geliyor? Peki, yağışlı havalarda yansıma, karanlıkta renk algılama kaybı, ışığa duyarlılık ve ışık parlaması kaza riskini artırıyor olabilir mi? Göz problemleri, yakını ve uzağı iyi görememe trafikte risk oluşturur mu? Belki bugüne kadar trafik kazalarının nedenlerini bilinen nedenler dışında hiç düşünmemişizdir. Oysa göz bozuklukları ve özellikle gece ve yağmurlu havalardaki sürüşlerde net görememe oldukça önemli kaza faktörleri olarak karşımıza çıkıyor.
Beyin, görmeyi kişinin gördüğü kadar algılamasını sağlar ve en iyi görüşün kendi gördüğü kadar olduğunu düşündürtür. Beynin bu aldatmacası ile de kişiler çoğu kez görme problemlerinin farkında değildir. Göz Sağlığı Danışmanı Opr. Dr. Özgür Gözpınar, ‘bazen öyle hastalar ile karşılaşıyorum ki göz muayenesine geldiklerinde neredeyse hiç göremiyor durumda oluyorlar. Gözlük kullanmaya başladıklarında bugüne kadar aslında iyi görmediklerini fark ediyorlar. Çünkü beyin görme fonksiyonunu yaşadığı deneyimle eş tutuyor ve aslında görmediğini ya da az gördüğünü fark edemiyor. Günlük yaşam içerisinde belki görememe ya da az görme kişisel konfor açısından sorun olmayabiliyor; ancak araç kullanırken ve özellikle görmeye dayalı mesleklerde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Trafikte yaşanan sıkıntılar açısından ele alacak olursak, göz rahatsızlıklarına bağlı olarak trafikte yol işaretlerini görmek zorlaşabiliyor, renk algısı zayıflayabiliyor. Tüm bunlar için doğru çözümlere ulaşmak ve göz muayenesi son derece önemli. Işık hassasiyeti, gece görüş sorunları, trafikte karşıdan yansıyan far, gözlerin kamaşması, uzak ve yakını iyi görememe gibi durumlar kaza riskini de beraberinde getiriyor. Trafik kazalarının minimize edilmesinde tam ve net bir görüş son derece önemli’ diyor.
Avrupa verilerine göre ‘trafik kazalarında yetersiz görme en önemli faktör’.
Türkiye’de göz problemlerine dayalı kayıtlara yansıyan kaza istatistiği yok ve bu konuda bir araştırma yapılmıyor. Trafik kazalarında görme bozukluğunun kesin etkisi veri olarak ortaya konulamasa da kazaların artmasında göz problemlerine dayalı birçok faktörün net bir etkisi olduğu görülmektedir. İtalya Trafik Kazaları Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre kazaların %59’u görüş bozukluklarından kaynaklanıyor. Avrupa’da meydana gelen yol kazalarında en önemli faktör yetersiz görme olarak belirleniyor. Amerikan Ulusal Güvenlik Kurulu geceleri gündüzlere göre üç kat daha kaza gerçekleştiğini ifade ediyor. Sürüşlerin dört biri gece yapılmasına rağmen kazaların yarısından fazlası gece gerçekleşiyor.
“Avrupa ülkelerinde, gözlük kullanma oranı %60-80'lerin üzerindeyken, maalesef ülkemizde %15'ler civarında. Çok iyi gördüğümüz için değil, yeterince bilinçli olmadığımız için bu oran oldukça düşük” diyen Optik Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Faruk Ulusoy, “Avrupa, trafik kazaları konusunda göz bozukluklarının etkisinin bilincinde olduğu için bu soruna çözümler geliştiriyor. Özellikle gece ve yağışlı havalarda araç kullanmak yeterince stresli. Bir de buna uzağı ve yakını net görememe, ışığa duyarlılık, karanlıkta renk kaybı gibi faktörler eklenince kaza da kaçınılmaz oluyor. Bu açıdan trafiğe çıkan tüm sürücülerin sıklıkla göz muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra yine cam numarası değişmese de kullanım amacına bağlı olarak camların farklılaşması gerekiyor. Avrupa’da farklı kullanım amaçlarına yönelik kullanıcılar 3 ya da 4 gözlüğe sahip. Sürekli bilgisayar kullanan ofis çalışanı ile çizim yapan bir mimar ya da araç kullanan bir kişinin göz numarası değişmese de cam ihtiyacı farklıdır’ diyor.