Optik Gazete

Trafik Terörüne Dur Demek İçin Değişime Kendinizden Başlayın!

Gündem



Pek çoğunuzun aklından, “Mükemmel bir sürücüyüm, şimdiye kadar tek kaza yapmadım. Trafikte endişelenmeme hiç mi hiç gerek yok! Yalnızca genç ve dikkatsiz sürücüler kaza yapar, ben deneyimliyim,’’ cümlelerinin geçtiğini duyar gibiyiz. Birçoğumuz hiç bir zaman otomobil kazası yapmayacağımızı düşünürüz. Oysa yapılan araştırmalar, gelişmiş bir ülkede yaşıyorsanız, hayatınız boyunca en az bir kez trafik kazasında yaralanma olasılığınızın epeyce yüksek olduğu gösteriyor.


Dünyada trafik kazalarında her yıl yarım milyondan fazla insan ölüyor. Geçtiğimiz yıl bu şekilde hayatını kaybedenlerin çoğu belki de böyle bir kazanın başlarına hiç gelmeyeceğini sanıyordu. Trafik kazaları birçok kişinin ölümüne sebep olurken, yaralı olarak kazadan kurtulan pek çok kişi de ağır sakatlanmalar nedeniyle normal yaşamlarını sürdüremeyecek duruma geliyor.

Trafik kazasına kurban gitmemek ve kaza geçirme riskimizi azaltmak için bireysel olarak üzerimize düşenlerin farkında olmamız gerekiyor. Optik Gazete olarak biz bu konuda çok kritik olan bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz: Önlem almak!

Herkese, hayatın tüm alanlarında olumsuz gördüğü konularda toplumsal bir değişim hareketi başlatma imkanı sunan ve bu amaçla dünyanın en büyük imza kampanyası projelerini yürüten change.org web sitesinde geçtiğimiz günlerde geniş yankı uyandıran bir kampanya yayınlandı.

change.org’un “Ehliyet Yasası Yeniden Düzenlensin” başlıklı imza kampanyası elim bir ölümlü kazanın ardından başlatıldı. Kampanyayı başlatan kişi optik sektörünün iyi tanıdığı simalardan biri olan Ayla Aydemir. Ve kendisi 23 Temmuz 2015 tarihinde Mudanya/Bursa istikameti yönünde emniyet şeridinde gerçekleşen bu kazada maalesef 11 yaşındaki yeğenini kaybetti.

Aşırı hızda yol alan 71 yaşındaki Mahmut Sağdıç, kullandığı otomobilin kontrolünü kaybederek, arkasında yolcu olarak kardeşi Melih Aydemir ile seyreden 18 yaşındaki Semi Aydemir'in kullandığı scooter motosiklete çarptı. Bu kaza sonucunda 11 yaşındaki küçük Melih hayatını kaybetti.

Şans eseri ailenin büyük oğlu ve motosikleti kullanan Semi Aydemir hayatta ve hastanede halen tedavi görmektedir.

Kaybedilenin yaşı ne olursa olsun, her ölüm acı verir; bu kazadaki gibi hayatını kaybeden masum bir çocuk olduğunda ise yürekler daha da bir yanar, tutuşur. O küçük Melih’i hiç tanımasak da, hayallerle dolu çocuk kalbinin hayata veda ettiğini bilmek içimizi acıtır.

Sol şeritteki bariyerlere çarptıktan sonra aracın kontrolünü kaybederek emniyet şeridinde seyreden Semi ve kardeşine kontrolsüz olarak ve hiç frene basmadan arkadan çarpan sürücü Mahmut Sağdıç motosikleti hiç bir şekilde görmediğini ve fark etmediğini iddia ediyor. İnsan doğası gereği, her organ belirli bir yaştan sonra işlevlerini daha yavaş yerine getiriyor. Ve 71 yaşındaki otomobil sürücüsünün reflekslerini kontrol edememe ve hatta görme bozuklukları gibi sorunları olması nedeniyle bir ailenin küçücük evladını kaybetmesi çok acı verici bir olay.

Belli bir yaşın üzerindeki sürücüler, kabul etmekte her ne kadar zorlansalar da, deneyimlerine güvenseler de yaş almanın getirdiği bazı olumsuzluklara neden olabilirler. Yaşlandıkça çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar; reflekslerimiz biraz daha yavaşlar ve görme yetimiz zayıflar. Farkında olmasanız da, görme yeteneğinizde değişiklikler olur. Yaşlandıkça görme alanınız daralır ve gözün ağ tabakasının daha fazla ışığa ihtiyacı olur. Tüm bunlar güvenli bir sürüşü zorlaştırabilir.

40 yaşın üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak görme bozuklukları meydana gelir ve göz merceğinin sertliği artar. Bu sebeple gözün nesnelere odaklanması için gereken şekil değişikliği gerçekleştirilemez. Böylece 50 cm’den daha yakını görmede zorluklar yaşanır. Gözden beyine giden sinir hücrelerinin sayısındaki azalma nedeniyle de renk tonlarındaki farklılığı ayırt etmede güçlük yaşanır.

60 yaşındaki bir sürücünün bir genç gibi görmesi için üç kat fazla ışığa ihtiyacı vardır; ışıktan karanlığa girdiğinde gözlerinin bu değişikliğe uyum sağlaması için iki kat fazla zaman gerekir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda sürücülerin sık sık sağlık taramasından geçirilmesi şarttır.

İster genç ya da yaşlı, isterse de deneyimli ya da acemi bir sürücü olun, otomobil kazalarının tehlikelerinden muaf değilsiniz. Araba kullanmanın ciddi sorumluluklar içerdiğinin farkında olalım. Trafik kazası yapma riskini azaltmak için önlemler alalım. Böylece, ileride yapacağınız yolculuklarda hem kendinizi, hem de başkalarını koruyabilirsiniz. Türkiye’de her yıl onlarca insanımız trafik kazalarına kurban gidiyor. Onları koruma görevi ise hepimize düşüyor.

Başka canların da yanmaması için belirli bir yaştan sonra gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılması çok önemlidir. Ayrıca belli bir yaş sınırının üzerindeki sürücülerin araç kullanma bilgi ve becerilerinin güncellenmesi ve denetlenmesi amacıyla yeniden sınava tabi tutulması gerekmektedir. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın yeni düzenlemelerle konuyu ele almasını temenni ediyoruz.

Trafikte büyük risk unsurlarından biri olan sürücülerin göz sağlığı ve reflekslerinin belirli aralıklarla denetlenmesi konusunda yetersiz olan yasamızın değişmesi ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi için sektörümüzden Ayla Aydemir ve Aydemir ailesinin change.org’da başlattığı imza kampanyasına https://goo.gl/5BYTuD  linki üzerinden desteklerinizi bekliyoruz.

Araç kullanalım ya da kullanmayalım trafik kazalarını önlemek hepimizin sorumluluğudur.

Trafik kazaları ülkemizin en önemli toplumsal sorunlarından biridir; bu sorun karşısında doğru platformlarda duyarlılığımızı ortaya koyalım. Optik Gazete olarak bu bizim vatandaşlık ve insanlık görevimizdir diyor, herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla,




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.