TÜRK OPTİSYEN-GÖZLÜKÇÜLER BİRLİĞİ
20.01.2023 / ANKARA
AÇIKLAMA
Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali davalarında verilen mahkeme kararları hakkında üyelerimizin bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gerekmiştir.
Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesinin 29.04.2021 tarih 2021/34 sayılı kararı ile 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanundaki bazı kısımları iptal edilmiş, bu karar 22.06.2021 tarih ve 31519 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
En son Danıştay 8. Dairesince 2020/2771 Esas sayılı dosyada, daha önce geçici olarak verilen yürütmenin durdurulması kararları doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmiştir. Danıştay 8.ci Daire tarafından verilen kararda; davanın kabulüne, 24.05.2019 tarih ve 30783 sayılı Resmî Gazete‘ de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptaline karar verilmiştir.
Yine açılan bir başka davada, Danıştay 8.Dairesi tarafından verilen kararla, bir başka davada, Birlik Yönetimi tarafından belirlenen 2019 yılı oda giriş aidatıyla ve bu işleme dayanak teşkil eden Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği'nin 51. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinin iptali talebiyle açılan davanın da kabulüne karar verilmiştir.
Diğer yandan, Ankara 17.İdare Mahkemesinde “II. Bölge Ankara Optisyen-Gözlükçüler Odası üyesi olan davacı A.K. tarafından, yeni yönetmelikler onaylayıp yürürlüğe koymak amacı ile 19.03.2022 gününde olağanüstü Büyük Genel Kurul Toplantısı yapılmasına ilişkin olarak tesis edilen işlemin, hukuka aykırı olduğu, davalının yönetmelik çıkarma yetkisi olmadığı, Anayasa Mahkemesi kararının da aynı yönde olduğu ileri sürülerek iptali” talebiyle açılan davada ise mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Ankara 17.İdare Mahkemesinin kararında ise, 5193 sayılı Kanunun geçici 4’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasında kıyasen uygulanacağı belirtilen 6643 sayılı TEB Kanunun 39/h maddesine göre işlem yapabileceğimiz ifade edilmektedir.
Danıştay tarafından verilen kararlara karşı üst mahkemelere gerekli itirazlar tarafımızdan yapılmış ve yapılmaktadır.
Yukarıda anılan mahkeme kararları, idarede devamlılığın esas olması ve 5193 sayılı Kanunun yürürlükte olduğu hususları birlikte değerlendirilerek bundan böyle Yönetmeliğimiz yerine 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun doğrudan uygulanması gerekeceğinden 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanunda doğrudan düzenlenen hususlarda bu kanun, bu kanunda doğrudan düzenlenmeyen hususlarda ise 5193 sayılı Kanunun geçici 4’üncü maddesinin 3’üncü fıkrası yollamasıyla 6643 sayılı TEB Kanunun idari mali hükümlerine göre Birlik ve odaların işlem yapması gerekmektedir.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve Odalarımız, meslektaşlarımız için hizmet vermeye. Resmî kurumlar nezdinde sektörümüzü temsil etme görevini tüm gücü ile yerine getirme çalışma ve çabalarındadır.
Kurum kimliğimizin zarar görmemesi için, bugüne kadar mesleğimiz ile ilgili bu konuların sosyal medya ortamından konuşulmasını uygun bulmadık, bu şekilde davrandık ve davranmaya devam edeceğiz. Ancak oda ve birlik sürecimizin başından bu yana kaostan beslenen, çözümün parçası olmak istemeyen, mesleğimiz yararına olmayan girişimlerde bulunan ve bunları da marifetmiş gibi anlatanlara bu iş ve eylemlerin kime fayda sağladığını sormamız gerekli hale gelmiştir.
Mesleğimizin birikmiş sorunları hepimizin malumudur. Bu sorunların hiçbirini bireysel olarak çözmemiz mümkün değildir. Bunun yolu bir ve beraber mücadele etmemiz, bunun da tek adresi uzun yıllar sonunda kazandığımız Birlik ve Odalarımızdır. Yerel ve milli müesseselerimizin kapanmasına sebebiyet verecek olan, en önemli ve güncel sorunumuz, sektörümüzdeki tekelleşmedir ve bu konuda hiçbir söylem ve girişimleri olmayan bu kişilere kime ya da kimlere fayda sağladıklarını, kıymetli meslektaşlarımız adına birkaç madde ile sormak ve siz değerli meslek mensuplarımızın takdirine bırakmak istiyoruz.
- Sektörümüzdeki tekelleşme ile ilgili meslek ve meslektaş lehine nasıl bir girişimde bulundunuz?
- 5193 Sayılı Kanunda tutulması zorunlu olan defterler Birliğimizce basımı yaptırılarak odalarımız tarafından ücretsiz olarak üyelerimize verilmekteydi. Bu iptal edildi.
- Bu kişilerin girişim ve eylemleri sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol görüşmeleri ve hazırlanması sekteye uğradı.
- Seçimlerde bölgeler arası üye geçişleri sebebiyle seçimlerin olumsuz etkilenmemesini önlemek için konulan, ikametgâh belgesi ve eklerini talep eden madde iptal oldu.
- Meslektaşlarımızın hastalara sundukları hizmetlerin karşılığını alabilmesi için hazırlanan Asgari Hizmet Listesi basımı iptal edildi.
Bu iş ve eylemler meslek ve meslektaşımıza fayda sağlamadığına göre kime yarar sağlamaktadır.
Meslek mensuplarının ve kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetim Kurulu