Optik Gazete

Türkiye’de Besin Alerjisi Son 10 Yılda 2 Kat Arttı

Gündem

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Abbott’un koşulsuz katkıları ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı. Proje kapsamında, yüzbinlerce bebek ve çocuğu etkileyen ve %40’ını en temel besin olan inek sütü alerjisinin oluşturduğu besin alerjisi hakkında toplumsal bilincin artmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülecek.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Türkiye’de yüz binlerce çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen besin alerjisi hakkında özellikle anne-babaların gerekli bilince sahip olmaması ve güvenilir bilgi kaynaklarının yetersiz kalması nedeniyle harekete geçerek, Abbott’un koşulsuz desteği ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı. “Alerji Hedefte” projesiyle hem ailelere doğru bilgiyi ulaştırmak hem de kamuoyunun alerji konusunda doğru şekilde bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

0-4 Yaş Arası 350 Bin Çocukta Besin Alerjisi Var

Projeyi tanıtmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, besin alerjisi görülme sıklığının son yıllarda hızla arttığını belirterek, “Alerji, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yaygın görülüyor. 6 milyon 459 bin 0-4 yaş arası çocuğun 350 bininde besin alerjisi var. Erken bebeklik döneminden itibaren görülebilen alerji hem ailelerin hem de bebeklerin ve çocukların hayatını çok yakından ilgilendiriyor. Teknolojinin günümüzde geldiği noktada ebeveynlerin doğru bilgiye ulaşmaları ise her zaman kolay olmuyor. Her yerde bilgi parçası var. Sanal ortamlar ve sosyal medya toplumun bilinçlenmesine katkı sunuyorsa da her zaman doğru, güvenilir ve bilimsel yönlendirmeler yapamıyor.” dedi.

Besin Alerjisi Son 10 Yılda İki Kat Arttı

Şekerel, besin alerjisinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Yapılan araştırmalara göre günümüzde bebeklerin yüzde 6'sının, çocukların yüzde 4'ünün, ergenlerin yüzde 2'sinin ve yetişkinlerin yüzde 1'inin besin alerjisi var. Besin alerjisi görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son 10 yılda iki kata yakın arttı. Besin alerjilerinin %40’ını en temel besin maddesi olan inek sütü oluşturuyor. Örneğin anne sütü alamayan 3 aylık bir bebeğin beslenmesinin %100’ünü inek sütü bazlı mamalar oluşturur. Besin alerjili hastalar duyarlı oldukları bir besin ile karşılaştıklarında hayatı tehdit eden reaksiyondan yaşam kalitesini önemli oranda bozan durumlar yaşarlar. Böylesi önemli bir konuda toplumun her kesiminin bilinçlenmesi gerek. Biz de bu yüzden Alerjiyi Hedefe Aldık!”


Modern Yaşam Besin Alerjilerini Artırıyor

Alerjik hastalıkları modern şehirli hastalığı olarak nitelendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı ve Alerji Hedefte Projesi Bilimsel Danışmanı Prof.Dr. Gülbin Bingöl, “Besin alerjileri daha çok gelişmiş ülkelerde ve büyük kentlerde görülüyor; bunun nedenleri endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, aşırı hijyenik yaşam ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı… Modern hayatın aşırı korumacı yaşantısı içinde büyüyen çocuklarda bağışıklık sisteminin yanlış tepkiler üretmesi daha sık görülüyor.” dedi.

Besin Alerjileri Yönetildiğinde Yaşam Kalitesi Korunabilir

Besin alerjisi tedavisinde 5 yıl öncesine göre önemli aşamalar kaydedildiğini belirten Bingöl “Besin alerjili çocuklarda erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile hayat kalitesini etkileyebilecek büyüme geriliği, izole edilmiş olma hissi, özgüven kaybı, yüksek stres, kaygı ve hatta bazen depresyon gibi durumların önüne geçilebilir.

Tedavi konusunda aslında daha şanslıyız çünkü eskiden bir besini diyetten çıkarıp yerine başka bir gıda koymakta zorlanıyorduk fakat şimdi yerine alternatif koymak o kadar zor değil. Örneğin 2 yaş altı çocuklarda inek sütü proteini alerjisi varsa o çocuklarda yerine koyabileceğimiz formül mamalar var. Bu mamalar çocuğun gerekli ihtiyacını karşılıyor ve dengeli beslenmelerini sağlıyor. Besin alerjileri uygun bir şekilde yönetildiğinde hayat kalitesi korunabilir.” şeklinde konuştu.

‘Alerji Hedefte’ Projesi

Prof. Dr. Bülent Şekerel, ‘Alerji Hedefte’ projesi kapsamında yapılacakları ise şöyle açıkladı:

“Öncelikle büyük şehirlerde belediyeler aracılığıyla yapılacak olan ebeveyn bilinçlendirme toplantılarıyla besin alerjili çocuğu olan ailelere yüz yüze ulaşılması hedefleniyor. İlk aşamada İstanbul, Ankara ve İzmir’de ebeveynleri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen halk toplantılarında, uzman doktorlar bilgi verecek. Toplantılarda sanatçı Veysel Diker’in projemize özel skeçleriyle ailelere, alerjiyle yaşamanın gülümseten yönlerinin de bulunduğunu, sosyal yaşamdan uzak kalınmaması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Halk toplantılarımızın ilkini, 16 Aralık’ta Beylikdüzü Belediyesi ile birlikte yapacağız. İlerleyen dönemlerde farklı illerde farklı belediyelerle devam edecek.
Hekimler ve tıp literatürüne dayanarak güvenilir bilgilerle oluşturulan www.alerjihedefte.com web sitesi, projemizin en önemli ayaklarından. Bu web sitesi ile ailelerin, alerji hakkında sürekli olarak doğru bilgiye ulaşması hedeflendi.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.