Öğrenciler Faciadan Yarım Asır Sonra Doğdu
Hiroshima'ya 6 Ağustos 1945'te, Nagazaki'ye ise 9 Ağustos 1945'te atılan atom bombalarının etkisi hala görülebiliyor. Patlamalardan yaklaşık 50-55 yıl sonra doğan ve şu anda 17-18 yaşlarında olan Fukuyama Teknik Lisesi öğrencilerinden Yuhi Nakagawa:
"Sanal gerçeklik için bölgeyi tamamen aynı şekilde oluşturmak istiyorduk. Bu yüzden olayın olduğu bölgenin atom bombası atılmadan önceki halinin birçok fotoğrafını inceledik. Atom bombasının etkileri gerçekten korkunç... Bu manzarayı başkalarıyla paylaşmanın önemini hepimiz hissettik" dedi.
Patlamadan Önceki Hiroshima ve Nagazaki Nasıldı?
Öğrencilerin oluşturduğu sanal gerçeklikte, Hiroshima'ya atom bombası atılmadan önceki çevre birebir oluşturuldu. VR kullanıcıları Motoyasu Nehri boyunca yürüyüş yapabilir, bombadan önce bölgede duran iş merkezlerini ve binaları görebilir, bölgenin merkezi yerindeki postanenin ve Shima Hastanesi'nin bahçesine girebilir ve Hiroşima Barış Anıtı olarak bilinen Atom Bombası Kubbesi'ni ziyaret edebilir.
Unutulmamasını ve Farkındalık Yaratılmasını Amaçlıyorlar
İki atom bombasının sadece o anlık etkisi yaklaşık 210 bin insanın hayatına mâl oldu. Bu sayı net değil ve binlerce fazlası olabilir. Takip eden yıllarda çevredeki bitki örtüsünü yok etmesi ve insan DNA'larına etkisi de cabası...
Yalnızca kendi hayatımızı düşünelim ve 1 kişiyiz. Bizim gibi hayatı olan binlerce insan yok oldu ve tam sayısını bilmemiz imkansız. Böylesi bir insanlık suçunun unutulmaması için Japon öğrenciler sanal gerçeklik yoluyla olayın vahametini göstermek istiyorlar.
Kaynak: Molatik
VR Gözlükle Tarihte Yolculuk: Japon Öğrenciler Hiroshima'yı Canlandırıyor
VR Gözlükle Tarihte Yolculuk: Japon Öğrenciler Hiroshima'yı Canlandırıyor
Optik Gazete Optik Gazete
Gündem
Ülkelerin tarihlerinde büyük zaferler ya da büyük trajediler yaşadıkları dönüm noktaları var. Japonya için bu dönüm noktası şüphesiz Hiroshima ve Nagazaki'deki atom bombası faciaları. O dönemi yaşayanlar ve sadece okuyup dinleyerek öğrenenler için unutulmaz bir trajedi. Japon lise öğrencileri bu trajedinin canlandırılması için VR (sanal gerçeklik) gözlüğü kullanıyor.
Paylaş: