Bu yaşlanma ile ilgili durumların bir kısmını düzeltmek ve hatta tersine çevirmek için lazer ameliyatları ve diğer tedaviler mevcut. İşte yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan göz hastalıkları…
Burada önemli olan, onları erken tespit etmek. Düzenli göz muayeneleri, görme problemlerini ciddi hale gelmeden tespit etmeye yardımcı olacaktır. İşte yaşta çeşitli aşamalarda insanları etkileyebilecek, ancak genellikle yaşlıları etkileyen yaygın ve yaş ile ilgili göz problemlerinin bir listesi.
1) Katarakt
Gözde, odaklanmaya yardımcı olan bir merceği var. Bu lens proteinden yapılır. Protein molekülleri toplandığında, bulanık bir nokta oluşur. Buna da katarakt denir. Bu, yaşlı insanlarda daha yaygın. Katarakt yavaşça büyüdüğünden, göz doktorunuz hastalığa müdahale edene kadar kataraktı kontrol edebilir. Katarakt cerrahisi ile kataraktı gözünüzden çıkarmak, çok yaygın bir işlem.
2) Göz Kuruluğu
Göz kapaklarınız gözyaşı üreten lakrimal, bezlere ve alt göz kapaklarınızdaki gözyaşı kanallarınıza akar. Lakrimal bezleriniz iyi çalışmıyorsa, gözleriniz kurur ve rahatsızlık oluşur. Göz damlaları yardımcı olabilir, ancak gözlerinizi kontrol ettirmekte fayda var.
3) Glokom
Göz sıvı ile doldurulur. Gözde çok fazla basınç gelişirse, buna glokom adı verilir. Zamanla, bu basınç artışı optik sinirlere zarar verebilir ve körlüğe neden olabilir. Neyse ki, bu baskı yavaş gelişir ve rutin göz muayeneleri tehlikeli hale gelmeden glokomu tespit edebilir.
4) Yaşa Bağlı Sarı Nokta
Bu merkezi görüş kaybı için çok uzun bir süredir. Makula, merkezi görüşü işleyen retinanın bir parçası. Bazen yaşlanma ile makula bozulur. Bu sürüş, okuma ve birçok yaygın görev ile ilgili sorunlara neden olur. Makula tedavisi lazer ameliyatı içerebilir.
5) Diyabetik Retinopati
Diyabetle ilgili sorunlar nedeniyle, retinaya oksijen ve besin sağlayan küçük kan damarları daha az etkili hale gelir ve bu da görme sorunlarına yol açar. Tedavi, lazer cerrahisini ve vitrektomi olarak bilinen bir cerrahi işlemi içerir. Tüm şeker hastaları yıllık göz muayenelerini yaptırmalı.
6) Retina Dekolmanı
Retina tabakaları alttaki destek dokusundan ayrılabilir. Tedavi edilmezse, retina dekolmanı görme kaybı veya körlüğe neden olabilir. Semptomlar, parlak parıltılar görme, görüş alanı üzerine bir perde çekilmiş gibi hissetme veya düz çizgileri kıvrımlı görmeyi içerir. Cerrahi ve lazer tedavisi sıklıkla retinanın katmanlarını tekrar bağlayabilir.
Kaynak: Gıda Hattı
Yaşlanma İle Birlikte Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları
Yaşlanma İle Birlikte Ortaya Çıkan Göz Hastalıkları
Optik Gazete Optik Gazete
Gündem
Glokom ve katarakt, yaşlıları etkileyen yaygın göz rahatsızlıklarından. Yaşlı insanlarda göz problemleri ve bozuklukları oldukça yaygın.
Paylaş: