YAZIN GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN ETKENLER
Yaz aylarının olmazsa olmazı deniz, güneş ve kum üçlüsünün olduğu gerek yetişkinler gerekse çocukların açık havada daha fazla zaman geçirdiği yaz mevsimi, verdiği enerjinin yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yeterli temizlenmeyen havuzlardan klimaya, güneşin zararlı ışınları, kum ve toz kaçmasına kadar birçok yaz tehlikesi gözümüzde önemli sorunlara neden olabiliyor.
Yaz aylarında dış faktörler bazı göz hastalıklarının oluşmasına bazılarının da şiddetinin artmasına yol açarlar. Bu dış faktörlerden korunmanın bazı yöntemleri vardır.
- Enfeksiyonlara dikkat!
Plaj, piknik ve kamp yerleri gerekli hijyen sağlanamazsa sonuçlar keyfinizi kaçırabilir. Örneğin; kirli elle göze dokunmak gözlerin mikrop kapmasına yol açabildiği için, ellerinizi mutlaka temiz tutun. Çocuklar kendi temizliklerini sağlamada daha tecrübesiz olduklarından göz enfeksiyonuna daha sık rastlayabiliyorlar. Bu nedenle çocuklara da el temizleme alışkanlığı kazandırmak önemli bir davranıştır.
- Kontak lens ihmali
Kontak lensler dikkatli kullanılmadığı takdirde yazın göz enfeksiyonları artırıyor. Kontak lensi takıp çıkarmadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Lens solüsyonlarını ve lens kutularını mutlaka temiz bir şekilde muhafaza edin. Tatilde en uygunu günlük lens kullanmaktır. Kontak lens ile havuza girmek olası enfeksiyonların lense yapışarak göze bulaşmasını kolaylaştıracağından deniz ve havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğü ile girmenizde fayda var.
- Klor
Yaz aylarında yaptığımız aktiviteler göz travmaları riskini artırırken, en sık yaşanan olay havuzlara hijyen için konulan klordan neden olabiliyor. Kimyasal bir ajan olan klor, gözümüze zarar verebildiğinden havuzda yüzücü gözlüğü kullanmalısınız.
- Kum ve toz kaçması
Özellikle plaj ve kırsal alanlarda gözümüze sıkça kaçabilen kum, toz veya otlar da önemli risk unsurlarıdır. Gözünüze kaçan yabancı cisim görülüyorsa bir gözyaşı damlasıyla gözlerinizi yıkayıp cismin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ama görülmüyorsa göz doktoruna gitmelisiniz. Aksi takdirde yabancı cisim korneayı çizerek enfeksiyona hatta kalıcı hasara neden olabilir.
Kaynak: www.ilkkursungazetesi.org