Araştırmaya göre sinir protezi ve hibrit görüntüleme gibi yeni modaliteler ticarileşmeye doğru ilerlerken, erken ticarileşme evresinde olan akıllı ilaç ve ameliyat robotlarını içeren teknolojilerin ise uygulamalar sayesinde yaygın bir kullanıma ulaşacağı tespit ediliyor.
İleri teknoloji gelişmiş ülkelerin tekelinde değil
Frost & Sullivan‘ın sağlık sektörü analisti Hilal Cura, dünyada artan kronik rahatsızlıklarla mücadelede kritik rol oynayan çeşitli medikal cihazların, tanı testlerinin ve görüntüleme cihazlarının geliştirilmesinin çok daha ucuz ve esnek sağlık çözümlerinin oluşmasına olanak tanıdığını belirtiyor. Cura, Frost & Sullivan’ın bu doğrultuda gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre belirlenen 2015’in en önde gelen medikal cihaz teknolojilerinin, sağlık sektöründe sadece gelişmiş ülkelerin değil, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayacak potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor.
Farklı sektörlerle işbirliği pazara girişi hızlandırıyor
Yeni medikal cihaz ve görüntüleme teknolojilerinin gelişiminin nasıl bir seyir izleyeceği hakkında ise Cura şu değerlendirmede bulunuyor: “Bu teknolojilerin gelişimini ve yaygınlaşmasını hızlandıran en önemli faktör, oluşturulan yeni nesil farklı iş modelleridir. Medikal teknoloji firmaları ile telekom, sigorta ve başka birçok sektörden firmayla işbirliği içerisinde bir eko sistem oluşturuluyor ve ortak hareket ettikleri yeni iş modelleri ortaya çıkıyor. Bu da teknolojilerin gelişim sürelerini önemli ölçüde kısaltırken, pazara giriş engellerini büyük ölçüde azaltıyor.”
“2015’in En Önemli Medikal Cihaz ve Görüntüleme Teknolojileri” analizinin sağlık sektörünü önümüzdeki dönemde şekillendirecek 10 yeni teknolojiyi tanımladığını ve profillerini oluşturduğunu ifade eden Cura, oluşturulan listede sektörde mevcut teknolojiler ile yeni ticarileşmiş teknolojilerin de yer aldığını söylüyor.
Kaynak: medikalakademi.com.tr