Kronik ağrıyı hafifleten yeşil ışıklı gözlükler: Yeni çalışma, gözlüklerin ağrı kesicilere ilaçsız bir alternatif olabileceğini gösteriyor.
Yeşil Renkli Gözlük Takmak, Kronik Ağrıyı tedavi etmenin yeni bir yolu olabilir.
Yeni araştırmalar, Birleşik Krallık'ta yaklaşık iki milyon kişiyi etkileyen, yaygın ağrıya ve aşırı yorgunluğa neden olan bir durum olan fibromiyaljili hastaların iki hafta boyunca günde dört saat yeşil lensli gözlük taktıklarında daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduklarını gösteriyor.
Şu anda, standart ağrı kesicilerin çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı için, fibromiyalji ağrısını hafifletmek için antidepresanlar kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların libido kaybı da dahil olmak üzere yan etkileri de olabilir.
Bir teoriye göre, açık renk tayfının ortasına düşen yeşil ışık, vücutta enkefalin adı verilen doğal ağrı kesici benzeri kimyasalların salınmasını tetikler ve ayrıca beynin ağrıyı işleme biçimini değiştirebilir
ABD'deki Duke Üniversitesi tarafından 34 hastayı kapsayan yeni çalışma, yeşil ışığın ilaçsız bir alternatif olabileceğini öne sürüyor.
Yeşil gözlük takan hastaların, azalma görmeyen diğer gruplardakilere göre kaygılarını azaltma olasılığı dört kat daha fazlaydı. Ağrı skorları aynı olmasına rağmen, yeşil gözlük kullananlar daha az ağrı kesici kullandılar, bu da semptomlarının yeterince kontrol edildiğini düşündürüyor.
Bir teori, açık renk tayfının ortasına düşen yeşil ışığın vücutta enkefalin adı verilen doğal ağrı kesici benzeri kimyasalların salınmasını tetiklediği ve ayrıca beynin ağrıyı işleme biçimini değiştirebileceğidir.
Beynin gözden gelen bilgileri işleyen bölgesi olan talamustaki hücreler yeşil ışığa daha az tepki verdiğinden ağrıya da yardımcı olabilir.
Talamus, bir dizi ağrı durumu için işlem merkezidir ve bir teoriye göre, yeşil ışık onu daha az aktif hale getirebiliyor.
Bu Renkli Işığın Ağrı Tedavisi İçin İlk Kez Önerilmesi Değil.
Geçen yıl, ABD'de on hafta boyunca günde bir ila iki saat yeşil LED ışık şeritlerine maruz kalan 29 migren hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, baş ağrısı sayısında yüzde 60'lık bir düşüş görüldü. Cephalalgia dergisinde yayınlanan Arizona Üniversitesi'nin araştırmasına göre aylık migren atakları ortalama 22,3'ten 9,4'e düştü.
ABD'de Kuzey Karolina'daki Vedanta Research'te yapılan yeni bir denemede, 250 migren hastası, baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azaltıp azaltmadığını görmek için altı hafta boyunca günde en az 30 dakika yeşil ışık lambası kullanacak.
Yeşil ışık, diğer koşulların yanı sıra dizdeki artrit ağrısı ve ameliyat sonrası ağrı için bir tedavi olarak da araştırılmaktadır.
Kanada'daki Nova Scotia Sağlık Otoritesi'nde diz osteoartriti üzerindeki etkilerini inceleyen on haftalık bir klinik araştırmaya kırk kişi katılıyor. Deneme, yeşil ışık yayan LED'lere günlük maruz kalmayı içerir.
NHS Doğu Kent ve Bromley Baş Ağrısı Hizmetleri'nde klinik lider olan Dr Andrew Dowson, 20 yılı aşkın bir süre önce konu üzerinde araştırma yaptıktan sonra farklı renkli ışığın migreni nasıl etkilediğiyle ilgilendi.
“Dalga boylarının aralığına baktık ve spektrumun hem kırmızı hem de mavi uçları migrenle ilişkilendirildi” diyor.
Yeşil ışık spektrumun ortasıdır ve bu nedenle migren hastaları için muhtemelen daha kabul edilebilir ve daha az rahatsız edicidir.
"Bu çok ilginç ama kanıtlanmış bir kavram olması ve hastalar üzerinde bir tedavi olarak kullanılması için çok daha fazla sayıda hasta üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor."
Migrenler, yüz kızarıklığına neden olan bir cilt rahatsızlığı olan rosacea ile bağlantılı olabilir.
Frontiers in Medicine dergisindeki yeni araştırma, migreni olan kişilerin yüzde 65'inde aynı zamanda rosacea olduğunu ve rosacea hastalarının yüzde 54'ünde migren olduğunu öne sürüyor.
Kesin bağlantı belirsiz olsa da, iki koşul, stres ve belirli yiyecekler gibi ortak tetikleyicileri paylaşır.
Bir öneri, her iki hastalıkta da yüksek seviyelerde bulunan kalsitonin adlı bir hormonun sorumlu olduğudur.
Araştırmacılar, bu bağlantıyı tanımlamanın hastalar için yeni tedavilere öncülük edebileceğini söyledi.
Kaynak: www.dailymail.co.uk