3 yaşında göz muayenesi olan çocuk, problem tespit edilmemişse; 5 ve 7 yaşlarında tekrar değerlendirilmeli. Okula başladıktan sonra da yılda bir kez muayene olmalı
Çocuğunuz okula gitmek istemiyor, derslere konsantre olamıyorsa; nedeni gözlerindeki bozukluk olabilir. Çoğu zaman bu görme bozuklukları; aileler tarafından fark edilemeyip sorun başka yerde aranıyor. Zamanında fark edilemeyen göz bozuklukları, ileride çocuğun eğitiminde ciddi sıkıntılara yol açabiliyor.Göz Hastalıkları Uzmanı, Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, çocuklarda sık görülen görme kusurlarıyla ilgili şunları anlattı:
* Okul çağı çocuklarında göz bozukluğu çok yaygın görünen bir sorundur. Bu bozukluk, anne-baba tarafından zamanında fark edilmediği takdirde bu durum çocuğun okul başarısını ciddi oranda etkiliyor. Aileler ise çocuklarının derslerindeki başarısızlığı, performans düşüklüğü olarak nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok; iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor.
* Okula başlayacak olan çocukların yaklaşık yüzde 10'unda yaşına göre okumayazma zorluğu tespit ediliyor. Bunun altında en sık yatan neden ise görme problemleridir.
* Okul çağındaki çocuklarda en sık kırma kusurları, göz tembelliği ve şaşılık görülüyor.
* Göz kusurlarının en önemli belirtileri şunlar: Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü baş hareketiyle daha önde tutarak kitaba bakması, tahtaya gözlerini kısarak bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması, ödevlerini yaparken çabuk yorulması, baş ağrısı ve göz ağrısı.
* İlk muayenesinde herhangi bir sorun tespit edilmeyen bir çocuk, yaklaşık 2.5-3 yaş civarında tekrar göz muayenesi olmalı. En geç 3 yaşında muayene olan çocuk bir problem tespit edilmemişse 5 ve 7 yaşında tekrar değerlendirilmeli. Problem varsa, okula başladıktan sonra da yılda bir kez göz muayenesi olmaya devam etmeli.
Kaynak : sabah.com.tr