Optik Gazete

Fotoğraf çekeceğiz diye çocuklarının gözlerini bozuyorlar!

Haberler

Blogger anneler ‘beğeni’ uğruna çocuklarının sağlıklarıyla oynuyor. Sürekli fotoğraf çekmek çocukların gözlerini bozuyor. Ayrıca duyma sorunu veya obezite bile gelişebiliyor.

Son dönemde sıkça tartışılan 'Blogger Anneler' ile ilgili Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Hayri Gözlükgiller, sorularımızı yanıtladı...

 Blogger anneler sağlıkla ilgili tavsiyelerde bulunuyor, uyku eğitimi, yemek videolarını paylaşıyor; "Ben böyle uyutuyorum, böyle yediriyorum, şu ürünü kullanıyorum" diyorlar. Sizce bu ne kadar doğru, her çocuğa aynı yöntem uygulanabilir mi?
Ülkemizde yeme eğitimi, uyku eğitimi, yaşam koçluğu, çocuk emzirme eğitmenliği gibi birtakım rant sağlamaya yönelik uygulamalar felaket derecede suistimal ediliyor. Ülkemiz öyle bir hal aldı ki, çocukların sağlığı ile oynanıyor. Annelerde şöyle bir izlenim var: 'Benim çocuğum uyumalı'. Senin çocuğunun acaba ne derdi var? Senin çocuğun kansız mı, B12 eksikliği mi var, gece korkuları mı var, epilepsi mi var? Bunların hepsi göz ardı ediliyor. Yine günümüzde pedagogum diye ortaya çıkan bir sürü insan var. Araştırıyorsun, sosyoloji mezunu veya üniversite mezunu bile değil... Bir blogger'a baktım; çocuk beslenme uzmanıyım diye kendini tanıtıyor, turizm mezunu... Mesela BLW yöntemi var; ek gıdaya geçiş demek. Aslında yüzyıllardır gelen çocuğun elle yemek yemesini yeni bir yöntemmiş gibi sunuyorlar. Bir süre sonra o sosyal medya hesapları alışveriş merkezi haline dönüşüyor. Çocuk ürünleri satmaya başlıyorlar. Biz bile çocuğa bir şey tavsiye ederken bin defa düşünüyoruz. Çünkü çocuğun vebalini almak istemiyoruz. Burada esas iş rant elde etmek. Hepsi demiyorum ama blogger annelerin çoğu bu işi rant elde etmek için yapıyor. Bir blogger anne biliyorum, sadece bir mama firmasıyla yıllık 150 bin liralık anlaşma yaptı. Çocuğun psikolojik eğitimi atlanıyor, çocukta ciddi bir depresyon oluşuyor. Toplumun bu yönden ciddi bir deformasyon süreci yaşadığını düşünüyorum. İnsanların en rahat ürün satabileceği grup çocuk ve anne grubudur. 'BLW yöntemi boğulmadan ölümleri artırdığı için artık soğuk bakılıyor' diyoruz. Ancak blogger annelerin hangisine ne söylesen aşırı bir tepki geliyor. Amerika'da bu tip eğitimlerin çoğu verilmiyor. Çocuğu robot haline getirmeyelim. Çünkü bu çocuklar ilerde suç işlemeye meyilli hale dönüşüyorlar.

BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR EVİ GİBİ
 Anneler çocuklarının özelini paylaşırken yer bildiriminde de bulunuyorlar. O çocukların yaşadıkları semtler de belli oluyor. Her şey göz önünde yaşanıyor. Bu, ne gibi tehlikelere yol açar?
Çocuklar hayatlarını alenen insanların gözünün önünde yaşıyor. Bu çok yanlış bir şey. Çocuğun yemesini, elbisesini, okul hayatını gösteriyorsun. Bazı şeyler aileye kalmalı. Aile mahremiyeti içerisinde değerlendirilmeli. Çocuğunun doğum günüdür paylaşırsın, buna kimse bir şey demez. 'Biri Bizi Gözetliyor' evi gibi oldu artık. Bu sefer çocuklarda ahlak, edep anlayışı değişiyor. Çocuklarda manevi ihtiyaçlardan çok maddi ihtiyaçlar ön plana çıkıyor. Çocuk bir yaşlıya yardım etmek için değil de ondan ne elde edebilirim diye uğraşıyor. Ahlaki dejenerasyon çok fazla toplumda.

HER GÜN PAYLAŞMAK İYİ NİYET DEĞİL
 Peki bebeğini emzirmeye çalışan, yediren, uyutan anneler diğerlerini de motive ediyor olabilir mi?
Burada niyet önemli. Diyelim çocuğunuz var, uyuttunuz, arada bir paylaşırsınız; bu mutluluk nedeni iledir. Her gün paylaşıyorsanız bu iyi niyetli değildir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu işe el atması lazım. Kendi çocuğun bile olsa bu çocuk işçiliği sınıfına giriyor. Çünkü sen o çocuğu kullanıyorsun. Sen çocuğun sürekli fotoğrafını çekiyorsun ve ona sürekli 60 megapikselin üzerinde ışık veriyorsun. Çocukta zaman içerisinde lenste bozulmalar başlıyor. Çocuk ömür boyu gözlük kullanmak zorunda kalıyor. Niye? Sırf blogger anne çocuğunu paylaşsın diye... Duyma problemleri, konsantrasyon sorunları gelişiyor. Havale durumu varsa onu tetikleyebiliyor. Blogger annelerin bazıları da kendi kafasına göre bir şey tutturup onu savunuyor, aileleri yanlış yönlendiriyorlar. Yanlış yönlerdirdikleri çocukta obezite, şeker hastalığı oluyor. BLW'yi, yeterince çiğnemeyi doğru öğretemezsen bu çocukta şeker hastalığı riski 10 kat artıyor.

BLOGGERLARI TAKİP ETMEMELİYİZ
 Bu çocuklar ilkokula başladıklarında aralarında "Benim şu kadar takipçim var" gibi konuşmalar geçecek mi?
Mesela, bir çocuk var ve birçok şeyi göz önünde yaşıyor. Yazık değil mi ona? Böyle bir şeye ihtiyacı yok ki. Küçücük bir çocuğun 100 bin beğenisi olmasının ne önemi var? Bizim toplumumuz bazı şeyleri çok abartıyor. Ünlü olan çocuklar sonrasında unutulup gittiği zaman depresyon yaşıyorlar. Çünkü sürekli pohpohlanacak, etraftan ilgi görecekler. Bir ortama gittiğinde 'Aaa kim gelmiş' denilecek. Sonra unutulunca depresyona giriyorlar. O acıları hafifletebilmek için içki, sigara, uyuşturucuya başlıyorlar. Yazık değil mi? Biz çocuğa öncelikle onurlu ve dürüst olmayı öğretmeliyiz. Kolay geliyor insanlara hiç çalışmadan o çocuğun sırtından para kazanmak. Bizim o bloggerlerı takip etmememiz lazım. Çocuklarımıza zamanında sevgiyi ve bakımı helal rızıkla yapmamız lazım. Bir gün bu olaylar da patlayacak ve çocuklar çok bedel ödeyecekler.

 Anne bloggerlar, 'Ben bunu denedim, çok memnun kaldım' diye ürün paylaşımı yapıyorlar, güneş kremi mesela... Bu önerilere ne diyorsunuz?
Her güneş kremini çocuğa kullanamazsın. Çocuğun cildi hassas mı, değil mi? 50 faktör mü, yoksa 30 faktör mü kullanacaksın? Bu tarz şeyler çocuğun sırtından para kazanmaktır. İnsanların para kazanmak için çocuklarını maddi ayak olarak kullanmaları iğrenç bir şey.

ÇOCUK İSTİSMARINA GİRER
 Blogger annelerin çocuklarının her yerde tanımadıkları ama kendilerini tanıyanlar tarafından sürekli öpülmesi, sevilmesi ne kadar sağlıklı? 
Bu, çocuk istismarına giriyor, kanunen de suç. Biz anne-baba olarak o çocuğun sosyal ihtiyaçlarını gidermek zorundayız. Bakımdır, alt değiştirmektir... Bunun dışında kimsenin bu çocuğu öpmesine izin veremezsin, bu istismara girer. Buna artık hukukun el atması lazım. Ben eşimle bir çocuk dünyaya getiriyorum diye o çocuğun bütün kullanım hakları bende değildir. Amerika'da böyle bir şey yapsan, o çocuğu alırlar.

 Bir baba eşinden boşanırken çocuklarının hayatını sürekli paylaşan blogger anneye velayet davası da açtı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
Blogger anneye velayet davası açan baba gayet haklı. Ben de istemem kendi çocuğum teşhir edilsin. Çocuklar rahatsız oluyorlar. Kendi özel dünyaları içerisinde rahatsız ediliyorlar. Ben bunu yapanlara 'sonradan görme' diyorum. Aslında çocuk üzerinden ünlü oluyorlar, popüler bir hayat yaşıyorlar. Peki, bu çocuk büyüdüğünde ona ne diyeceksin? Ben seni zamanında kullandım mı?

6 YAŞINA KADAR PAYLAŞILMAMALI
 Yeni doğan bir bebeğe sosyal medya hesabı açılır mı? 
Çocukları toplum önünde büyütmek çok sakıncalı. Çocukların her şeyi özel olmalı. Ben devlet yetkilisi olsam bu çocukları hemen korumaya alırım. Sen öyle kendin karar veremezsin buna.
 
 Çocuk kaç yaşındayken karar verilebilir buna? 
Çocuğun sağlıklı karar verme dönemi 6 yaş ve sonrasıdır. Çocuğa ayıp-günah kavramını öğretmediysen, bunları bilmez. 6 yaş çocuğun kendini keşfetme dönemidir, hep çıplak dolaşmaya çalışırlar. Esasında kendilerini keşfediyorlardır. Bu bir ego, geçiş dönemidir. Bu dönemi yanlış geçirse, cinsel kimlik kavramı yanlış gelişebilir. Ben 6 yaşından sonrasını bile onaylamıyorum ama eğer masum bir amaç ile fotoğrafları paylaşılmışsa, 6 yaşından sonra olabilir diyorum.

Kaynak : sabah.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.