En kıymetli organımız olan gözümüzün sağlığı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezer Özkan, göz sağlığı ile ilgili merak edilen 10 pratik bilgiyi şöyle sıraladı:
“- Bebeğinizin hiçbir şikayeti olmasa bile göz kontrolünü 1 yaşında yaptırın. Çünkü bu muayene bebeği göz tembelliğinden korur.
– Çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları , alerji ve kuruluk yapabilir. Görme kusuru oluşmasını tetikleyebilir.
– Sulanma, kaşıntı, sancı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı olması, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma problemleri göz hastalıkları belirtisidir.
– Alıştırma ortamınızda soft tone sarı aydınlatma kullanın. Şeker hastasıysanız ve sporcuysanız göz dibi muayenesini ihmal etmeyin.
– Makyaj malzemelerini ortak kullanmayın. Göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit göz farı, göz kalemi ve maskara gibi başkasının makyaj malzemeleriyle geçebilir.
– Bilhassa renkli gözlü kişiler güneş ışığına daha alıngan olurlar. Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı koyu renkli gözlülere göre daha fazladır. Böylece renkli gözlü kişilerde güneş gözlüğü kullanımı daha önemlidir.
– Güneş ışınlarına çok maruz kalmak zamanla lensimizde koyulaşmaya, katarakta ve görme noktasında hassasiyete sebep olur. Güneş ışınlarının dikey geldiği dönemlerde güneş gözlüğü kullanmalıyız.
– Bilgisayar başında çalışanlarda alerji, kuruluk, görülme sıklığı artar. Gözü dinlendirmek ve göz kırpmak gereklidir.
– Gözünüze aldığınız ani bir darbe ya da gözünüze bir cisim kaçması durumunda gözünüzü ovalamayınız. Var ise serum fizyolojik ile yok ise bol su ile yıkayarak göz hekimine başvurunuz.
– Başka birinin gözyaşını silmeyiniz. Eğer bu kişide kızarıklık, aşırı sulanma ve kapak şişliği var ise bulaşıcı olabilir. Başka birinin gözyaşını sildiyseniz, ellerinizi bol su ile yıkayınız."
Kaynak : ojje.net