Alerjik konjunktivit göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını saran ve konjunktiva olarak isimlendirilen zarın alerjiye bağlı olarak gelişen mikrobik olmayan iltihabı.Genellikle her iki göz birlikte etkileniyor ve bulgular hızlı bir biçimde ortaya çıkıyor. Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık oluşturan bu durum, kimi zaman yanma hissine de neden olur. Göz kapakları da şişebilir. Görme genel olarak etkilenmese de ışık hassasiyeti son derece sık görülür.
Hastaların yüzde 70'inde kişisel veya ailesel alerji öyküsü vardır. Kaşıntı, sulanma, irritasyon, batma, kızarıklık, kapak ödemi olan hastalara oküler alerji teşhisi konur. Alerjik konjunktivitin tedavisinde prensip eğer biliyorsak alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Genellikle kombine tedaviler uygulanmaktadır. Hastalığın tipine ve şiddetine göre yıkayıcı suni göz yaşı damlaları, alerjiyi önleyici antihistaminik damlalar ve gerektiğinde kortizon içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalara alerjik konjonktuvit bulgularını kötüleştiren UV ışınlarından korunmak için filtreli güneş gözlükleri önerilir.
EN SIK POLEN ALERJİSİ GÖRÜLÜYOR
Mevsimsel alerjik kojunktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Tüm alerjik konjunktivit olgularının yaklaşık olarak yarısı bu gruptan ve polenler neden olur. Hastada iki taraflı göz yaşarması, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, görme normaldir. Sıklıkla burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da eşlik eder.
YIL BOYU SÜREN ALERJİ
Pereniyal yani uzun süreli alerjik konjunktivit kişide yıl boyunca görülür. Başlıca nedenleri ev tozu ve hayvan atıklarıdır. Bu tip daha az yaygın olup genellikle mevsimsel tipten daha az şiddetli biçimde ortaya çıkar.
ÇOCUKLARDA GÖZ ALERJİSİ
Bahar keratokonjunktiviti çocuk ve genç erişkinleri etkileyen bir alerjik konjunktivit tipidir. Ilık ve kuru iklimli bölgelerde daha sık görülür. Ortaya çıkışı genellikle 5 yaşından sonradır ve genellikle ergenlik çağına gelindiğinde hastalık sonlanır. Hastalığın süresi nadiren 5-10 yılı geçer. Tipik olarak mevsimseldir ve ilkbahardan yaz sonuna kadar sürer. Hastaların çoğunun ailesinde alerji öyküsü vardır ve hastalığa astım veya atopik egzema eşlik eder. Hastalığın ilk belirtisi şiddetli kaşıntıdır. Bu bulguyu göz yaşarması, ışığa karşı duyarlılık, yanma, gözde yabancı ve bulanık görme izler. Gözde kızarıklık, uzayan beyaz çapaklanma, kapak düşüklüğü, göz kapağında kasılmalar izlenebilir.
KÖRLÜK RİSKİ VAR
Atopik keratokonjunktivit körlük riskinin en fazla görüldüğü alerjik konjunktivit formudur. Nadir olarak ve gençlerde görülür. Yirmili yaşlar civarında başlar ve uzun yıllar devam edebilir. Atopi kişinin alerjik bozukluk geliştirmesine yol açan kalıtımsal ve yapısal bir özelliktir. Bu konjunktivit tipi astım, rinit, atopik dermatit, besin alerjisi gibi atopi belirtileri gösteren kişilerde görülür. Göz bulguları genellikle diğer atopik bulguların ortaya çıkmasından bir kaç yıl sonra gelişir ve vernal alerjik konjunktuvit ile benzer şekildedir. Göz kapakları sıklıkla tutulmuştur. Kapak cildi kızarık, kalınlaşmış ve pul pul olmuştur. Kirpik dibi iltihabına sık olarak rastlanmaktadır. Kapak iç kısımlarında yapışıklıklar, gözün kornea tabakasında anormal damarlanmalar, hatta katarakt görülebilir.
LENS KULLANIYORSANIZ DİKKAT!
Dev papiller konjunktivit, kontak lensler, kontak lens temizlik veya bakım ürünlerine karşı gelişebilir. Üst kapağın altını döşeyen konjunktivada papilla denen kabarıklıklar mevcuttur. Hastalar kontak lens taktıklarında rahatsız olduklarından yakınırlar. Bazen göz protezleri ve göze konulan dikişler de bu tabloyu oluşturabilir. Oluşumunda mekanik irritasyonun önemli bir yeri vardır. Tedavisinde bu tabloya yol açan etken ortadan kaldırılmalı ve alerjiyi önleyici ilaçlar kullanılmalıdır. Bazen göze kullanılan ilaçlara, bu ilaçlar içerisindeki koruyucu maddelere veya kozmetik maddelere karşı gözde alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Kaynak : trthaber.com