Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu, 21.04.2017 günü Konfederasyon Yönetim Kurulu ile İzmir'de yapılan toplantı sonrasında Konfederasyondan ayrılma yönünde karar alındı. EGOD Federasyonun'dan yapılan açıklama şu şekildedir:
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonumuz, Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonundan ayrılma kararı almıştır.
Federasyonumuzun 03.12.2016 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda, Yönetim Kurulumuza verilen yetki 21.04.2017 günü Konfederasyon Yönetim Kurulu ile İzmir'de yapılan toplantı sonrasında Konfederasyondan ayrılma yönünde kullanılmıştır. Federasyonumuzun almış olduğu karar Konfederasyon Yönetim Kuruluna ve ilgililere tebliğ edilmiştir.
2015 yılı sonunda Federasyonumuzun talebi üzerine, 2016 yılı mart ayında yapılan Konfederasyon Olağanüstü Genel Kurulunda, geçmişin sorgulanması ve yeni bir ortak geleceğin inşasına yönelik talepleri karşılık bulamamış ve Federasyonumuzun önerilerinin görmezden gelindiği bir genel kurul yaşanmıştır. Bu olağanüstü genel kurul sonrasında Federasyonumuz mesleğimizin acil ihtiyacı olan 5193 sayılı Meslek Kanunumuzun yeniden ihyası ve inşası yolunda çalışmalarına başlamıştır. Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz kanun tadil çalışmaları Gözlükçü ve Optisyen kamuoyu ve Konfederasyon yönetim kurulu ile paylaşılarak çalışmaların birlikte yürütebilmesi adına yazılı ve sözlü girişimlerde bulunulmuştur. Fakat Yönetim kurulumuz bu süreçte Konfederasyon yönetim kurulundan beklenen ilgi, yakınlık ve desteği bulamamıştır. Konfederasyonumuzun kuruluşundaki öncelikli hedefi, Oda Birlik olmaktır.
Devamında 2016 Ekim ayında yapılan Konfederasyon Olağan Genel Kurulunda ise Federasyonumuz talep ve önceliklerinin hiçbir şekilde kabul görmeyeceği ortaya çıkmış, devamında Konfederasyon Yönetim Kurulu Başkanının mesleki bir internet sitesi üzerinden verdiği beyanatlarda Federasyonumuzun görüş ve önerilerinin göreve gelen yeni yönetim kurulunda da kabul görmeyeceği ve Federasyonumuzun fikren tasfiye edildiği en net bir dille ifade edilmiştir.
Konfederasyon yönetiminin, üyesi olan bir Federasyonunun gerek 5193 sayılı Kanunun tadili ile ilgili gerekse de Oda ve Birlik Kanunu konusunda çalışmaları varken, resmi yazılar ile yaptığı sayısız girişim ve başvurular görmezden gelinerek, adeta yok sayılması Konfederasyon dışından bir derneğimizin yapmış olduğu çalışmaya göreceli olarak destek veriliyor olması, yönetim kurulumuz nezdinde gerek Federasyonumuza gerekse de ilgi konu başlıklarına karşı samimiyetsiz olunduğu inancını doğurmuştur.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Federasyonumuz her platformda meslek kanunumuzda gerekli düzenlemeler yapılmadan Oda ve Birlik çalışmalarının hiçbir şekilde arzu edilen sonuçları doğurmayacağını meslek temsilci ve yöneticilerine iletmiş olsa da oda ve birlik çalışmalarına Konfederasyonumuz ile birlikte mesleki mücadeleye zarar vermemek adına katkı sunmaya devam etmiştir. Hatta Konfederasyondan ayrılma takvimi ertelenmiştir. Yaşanan bu süreçte 5193 sayılı Kanunumuzun yeniden ihyası adına ele geçen altın fırsatlar, ortak akılda buluşulamadığı için değerlendirilememiş ve çok önemli fırsatlar kaçırılmıştır.
Federasyon Yönetim Kurulumuz, örgüt disiplini adı altında pasifize olmayı ve siz değerli meslektaşlarımızın haklarını korumayı, "fikren" temsil edilemediği bir yapının tasarruflarına bırakamayacak kadar sorumluluk sahibi davranarak ayrılma ve ayrışma kararını bu temel ilkeler çerçevesinde almıştır.
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu kurulduğu günden bugüne büyük bir titizlikle uluslararası sermayeye ve yerli tedarikçilere eşit mesafede uzak ve yakın olmayı benimsemiş ve bu noktada yaptığı girişim ve müdahilliklerde, adil olmayı ve bu adaletini ise halk sağlığını koruma ve meslektaşların hak ve hukukunun savunuculuğunu muhafaza etme üzerine inşa etmiştir.
Yine Federasyonumuz, varlık sebebini ve mücadele alanını doğru tarif etmiş, sivil toplum örgütlerimiz öncülüğünde ve yine onların içinden doğan Kooperatiflerimize çok değer vermiş ve ancak, onların ilgi alanında olması gereken ticari sahalara girmemeye azami özen göstermiştir. Böyle olduğu içindir ki Rekabet Kuruluna intikal eden satışlar konusunda taraf olabilmiş, yine benzer davalarda tavır koyabilme ve iddia ve tezlerini kabul ettirebilme imkânı ve özgürlüğünü bulabilmiştir.
Mesleki öncelik ve ideallerden ödün vermeden, mesleki etik değerlerin dışına çıkılmadan dernek ve federasyonların finansal ihtiyaçlarını sponsorluklarla karşılanması yönündeki faaliyetlerde yasalara ve üyelerimize karşı ve şeffaflık ilkesinin korunması çok önemli ve hassas bir konudur. Dernek ve federasyonların iktisadi işletmeleri üzerinden dahi olsa iş birliği adı altında tedarikçi firmalarla üyelerini ticari ilişkilere sokarak üyeleri ile arasındaki gönül bağını maddi bir bağa dönüştürmesi yarın yeri ve zamanı geldiğinde meslek ve meslektaşlarımız adına alacağımız önemli kararların arifesinde veya kanun çalışmalarında özgürce ve adil karar alabilmeyi sıkıntıya sokacak sonuçları beraberinde getirecektir.
Meslek kuruluşları olan Derneklerimiz, Federasyonlarımız mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hukuki, kooperatiflerimiz ise iktisadi geleceklerinin güvencesidir, böylede olmalıdır.
Özetle, Federasyonumuz önümüzdeki dönemde meslektaşların, mesleğin, kamunun ve Türk halkının yüksek çıkarlarını, üye Derneklerinden ve siz değerli meslektaşlarından aldığı güçle bağımsız şekilde yürütmeye kararlıdır. Bununla beraber, Federasyonumuz meslek, meslektaş ve kamu adına, maddi ve hukuki alanlarda kendisi dışında, yapılan yada yapılacak olan çalışmalara yetkili kurullarında yapacağı değerlendirmeler sonrasında yararlı bulduğu noktalarda destek olmaya ve katkı sunmaya hiçbir tereddüt göstermeden devam edecektir.
Konu ile ilgili daha kapsamlı açıklamalar süreç içinde paylaşılacaktır. Gözlükçü/Optisyen kamuoyuna ve üçüncü şahıslara ilanen tebliğ olunur.
Saygılarımızla.
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu