"Lensinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Doktorunuz tarafından önerilen temizleyici ve damlaları kullanmalısınız. Uyarısı ile bir spot duyuru ve görsel afiş paylaştı. Bakanlığımızın sağlık okuryazarlığını artırma, halk sağlığını korunması adına sosyal paylaşım sitesinden yaptığı bu açıklamaları destekliyoruz.
Lensleri takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi geleneksel kalıp sabun ile yıkayın. Sıvı sabun kimyasal ajanlar içeriyor ve alerjik-toksik reaksiyonlara sebep olabilir. Geleneksel kalıp sabun kullanımı tavsiye ediliyor.
Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka kurulayınız. Elleri kurulamak için normal pamuklu havlu kullanmayın. Elleri kurulamada sadece kâğıt havlu kullanınız.
Çeşme suyu ile lens hiçbir zaman temas etmemelidir. Lens temizliğinde çeşme suyu asla kullanılmaz. Bol bol lens suyu kullanılmalıdır. lensler tümüyle solüsyonun içine batacak şekilde, gece yeterli miktarda solüsyonun içine bırakmadan önce parmak uçlarıyla avuç içinde ovup iyice lens suyu ile durulamak ve temizlemek gereklidir. Lensleri her seferinde yeni solüsyonla yıkayın ve yeni solüsyonun içinde saklayın. Kullanılmış solüsyonun içine yeni solüsyon eklemeyin zira bazı solüsyonların içindeki aktif maddeler zamanla bozulur. Aynı nedenle son kullanma tarihi geçmiş solüsyonlar da asla kullanılmamalıdır.
Lensi kabından çıkardıktan sonra kabı lens suyuyla yıkayıp kurulayınız ve akşama kadar özellikle kuru olarak bekletiniz.
- Lensleri veya kaplarını temizlerken asla musluk suyu kullanmayın. Musluk sularında göz iltihabına neden olacak mikroorganizmalar ve parazitler içerebilir.
- Lensleri uygun koruma kaplarında tutun ve bu kapları ayda bir değiştirin. Kapları her kullanımdan sonra lens suyu ile yıkayın, temizleyin ve kurulayıp kuru bekletiniz.
- Lenslerinizle havuzda kesinlikle yüzmeyin veya sıcak banyoya girmeyin. Evinize geldiğinizde nasıl ayakkabınızı elbisenizi çıkarıyorsanız kontak lensinizi de çıkarınız. Gözün kornea tabakası oksijeni havadan alır. Uzun süre takılı kalan lens yüzünden göz oksijensiz kalır ve korneada damarlanma meydana gelebilir. Bu durum korneanın saydamlığının azalmasına, mikroplara ve alerjiye kapı açabilir. Göz kuruluğu(Dry Eye) oluşur.
Gözde kızarıklık, ağrı ve görmede de azalma şikâyetleri gözün yüzlerce hastalığında aynı şekilde ortaya çıktığı için, hastanın mutlaka bir hekime yönlendirilmesi gerekir.
Numaralı ve renkli her türlü kontak lens hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen tıbbi cihazdır. İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilir. Reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır."
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı
TAYLAN KÜÇÜKER 8 Yıl Önce
http://www.mysivas.com/lensinizi-dokunmadan-once-ellerinizi-yikayin-19024.html