Değerli Meslektaşlarım,
Son yıllarda optisyenlik okullarının ardı ardına açılması sonucu binlerce optisyen mezun olup, acı gerçek; işsizlik ile karşı karşıya kalmıştır. Çok klişe olacak ama eskiden iki elin parmak sayısını geçmeyen optisyenlik okulları bugün 50’yi geçip tehlikeli bir noktaya doğru gitmektedir. Bende 2016 Amasya Üniversitesi Optisyenlik mezunu bir optisyen olarak bu mağduriyeti yaşayan binlerce optisyenden sadece biriyim. Bugün mezuniyetimin 1.yılı lakin hala iş bulabilmiş değilim ve bu yüzden 1 yıldır iş bulamamış bir optisyen olarak içinde bulunduğumuz krizi optik kamuoyu gündemine getirmek istedim.
Kriz diyorum çünkü son yıllarda ardı arkası kesilmeyen olumsuz gelişmeler mesleğimizin peşini bırakmadı bırakmıyor. Örnek verecek olursak; artan okul sayıları, SGK sözleşme harcı, gümrük vergisi, kamuda istihdamı hala bekletmeleri, gibi sayılabilir.
Optisyenler mesleğimizin gelişimi ve değişimi hakkında ne zaman olumlu mücadele vermek için yerinden kalksalar, hükümetin politikalarına takılıp ya yerimizde sayıyoruz yada geri adım atıyoruz. Bunun en açık örneğini Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın geçtiğimiz hafta bir birini tutmayan kamuda istihdam açıklamasında bir kez daha gördük.
Tekrar konuyu orantısızca açılan optisyenlik okullarına getirirsek binlerce mezun optisyenler ne iş yapacak? Optisyenlik mesleğinin geleceği ne olacak? Bunu hükümet yetkililerine de sorduk bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmasını bırakın, sorumuza cevap dahi alamadık yani tüm olumsuzlukları yaşamakta çaresiz ve güçsüz bırakılıyoruz.
Bu yanlış uygulamaların mesleğe ve meslektaşa faydası yok, peki ülkeye ve millete var mı? Hayır oda yok, peki bu uygulamaların neye kime faydası var? Bunu da bilen anlayan yok. Aileler evlatlarını bin bir zorlukla okutacak maddi manevi yıpranacak peki sonuç; işsizlik. Mesleğimizi orantısız mezun sayıları maddi manevi yıpratacak peki sonuç; mesleğimizin tüm kesiminin zarar görüp, zamanla yok olmasıdır.
Optisyenlik mesleği hakkında bunca olumsuz uygulamalar varken bizler bugün dünden daha çok birlik beraberlik içinde olup mesleğimize sahip çıkmalıyız. Aksi halde çok değil yakın zamanda tüm meslektaşlarımız bu yanlış uygulamalardan etkilenip zarar göreceklerdir. Bu söylediklerimizi daha iyi anlamak isteyen meslektaşlarımız mesleğimizin geçmiş son 5 yılına bakarak gelecek 5 yılı hesap edebilirler.
Bu nedenle bir optisyen olarak pes etmek yerine mesleki diriliş mücadelesi vermek için Optisyenler Platformu’na üye oldum ve burada tüm çalışmaların içinde yer alarak mücadele ediyorum. Siz meslektaşlarımızda Optisyenler Platformuna katılmanızı ve mesleğimize hep birlikte sahip çıkmamızı yineliyorum. Optisyenler Platformu kamuda istihdam hakkında Sağlık Bakanlığından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile de çok yakın zamanda görüşmelere başlayacaktır ve kamuda istihdam hakkında şuan çalışma yapan tek ‘mesleki örgüttür.’
Aynı zamanda 1 Haziran’da mesleki saygınlık projesi ile Bakanlıkların, Kurumların, Milletvekillerin, Gözlükçüler ve Optisyenler Gününü kutlanmasını sağlamıştır ve buda bir ilktir.
Son olarak derlediğim aktif optisyenlik okullarını, Değerli Meslektaşlarımın bilgisine sunuyorum.
2012 Yılında Ayrılan Optisyenlik Kontenjan Sayısı: 240
2013 Yılında Ayrılan Optisyenlik Kontenjan Sayısı: 850
2014 Yılında Ayrılan Optisyenlik Kontenjan Sayısı: 1300
2015 Yılında Ayrılan Optisyenlik Kontenjan Sayısı: 2000
2016 Yılında Ayrılan Optisyenlik Kontenjan Sayısı: 3000
2016-2017 Eğitim/Öğretim Yılında Aktif Olan Optisyenlik Okulları
OKAN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR), Sağlık Hizmetleri MYO
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ (İZMİR), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Nişantaşı MYO
GEDİZ ÜNİVERSİTESİ (İZMİR), Meslek Yüksekokulu
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, İstanbul Gelişim MYO
ADIGÜZEL MYO (İSTANBUL), Adıgüzel MYO
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
IŞIK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, Meslek Yüksekokulu
OKAN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, Meslek Yüksekokulu
BEYKENT ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Meslek Yüksekokulu
FATİH ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, İstanbul Gelişim MYO
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
HARRAN ÜNİVERSİTESİ (ŞANLIURFA), Sağlık Hizmetleri MYO
ADIGÜZEL MYO (İSTANBUL), Adıgüzel MYO
IŞIK ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
GEDİZ ÜNİVERSİTESİ (İZMİR), Meslek Yüksekokulu
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN), Sağlık Hizmetleri MYO
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA), Senirkent MYO
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (SİVAS), Sağlık Hizmetleri MYO
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ İÖ (SİVAS), Sağlık Hizmetleri MYO
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL), Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, Meslek Yüksekokulu
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA), Darende Bekir Ilıcak MYO
BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
BARTIN ÜNİVERSİTESİ İÖ, Sağlık Hizmetleri MYO
AMASYA ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, Meslek Yüksekokulu
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İÖ, Sağlık Hizmetleri MYO
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ, İstanbul Gelişim MYO
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ İÖ, İstanbul Gelişim MYO
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ (İÖ) Sağlık Hizmetleri MYO
GEDİZ ÜNİVERSİTESİ İÖ (İZMİR) Meslek Yüksekokulu
Yukarıdaki sıralama, ÖSYM tarafından ilan edilen listeler esas alınarak düzenlenmiştir.
Optisyen Nurdan BARIŞIK
Optisyenler Platformu Üyesi
İletişim: brsknurdan@gmail.com
Optisyen 7 Yıl Önce
Birlik olmazsak 5 yıla kalmadan milyonlarca optisyen işsiz olarak gezer hale gelecek. Buna dur demeliyiz
Tarık Buğra Gökçe 7 Yıl Önce
Özel üniversitelerin varlığı 1 milyonuncu sıra ile bile öğrenci kabul eder hale geldi. Rakamlar ortadayken bundan sonraki süreçte optisyenlik bitirip de nazlanmak biraz şov bence :))
Opt.Galip 7 Yıl Önce
InsAllah bir arada durmayi, birbirimize destek olmayi becerebilip diyorum cunki icraada gelince malesef aslinda tam kenetlenemediginizi anliyoru bu krizinde ustesinden gelip basariyi birlikte yakalayacagimiza inancim her daim tamdir.
Biçimsiz yetkililer 7 Yıl Önce
Devlet yetkililerin başta Recep Akdağ olmak üzere hepsinin sağlık bakanlığıyla alakası olmadığı tespit edilip Türkiye'nin sadece hemşireden ibaret olduğunu görüyorlar lütfen işini adaletiyle yapan bir insan evladı istiyorum iş bulamıyoruz buna çözüm bulacak yetkiliye ihtiyacım var....
Ahmet Barışık 7 Yıl Önce
Sınırlı iş imkani olan bir alana bu kadar kontenjan ayırmak liseyi bitirmiş bir genci iki yil daha oyalamak icin yapılmış bir politikadan baska bir sry degildir.hükümet gemclerin fuygulariyla oynamaktadir.hastanelerde göz ölçümlerini hizmetlilerin yaptigi bir ortamda hukumetin kadro acmamakta ayak diremesini anlamiyorum bir an önce bu yanlıştan vaz geçip he alana kadro açtıkları gibi optisyenletede açmalarını bekliyorum.
Ferhat 7 Yıl Önce
Arkadaşlar ne bekliyorsunuz sorabilirmiyim sizlere 2. Yıl okuyuşta gözlükçümü olacaksınız niye bu hayallere kapılıyorsunuz işsiziz diyorsunuz bu bölümü okumadan neden bi alt yapı çalışması yapmadınız da böyle isyankar oldunuz ne bekliyorsunuz okul bittiniz dükkanımı açacaksınız daha doğru dürüst tornavida tutmayı bilmezken müşteri pörtveyiniz yokken meslek hakkında birşey bilmezken . Hayaller içinde yüzmeyin Sizin daha çok yolunuz var ha başarılı olursunuz olmazsınız şansınıza ama meslek çok zor bi meslek insanlarla uğraşmak çok zordur . Bence yanlış bir bölüm seçmişsiniz daha anlatmak istediğim çok şey var ama anlatmıyorum . Bu mesleği yapacaksan en iyi şekilde ve en başarılı şekilde yapacaksın yoksa Yok olup gidersiniz Başınızı borçtan kurtaramazsınız onun için herkes bildiği işi yapacak başkasının bildiği işi değil başkasını kıskanmadan . Bol şanşlar
Ahmet Barışık 7 Yıl Önce
her alanda olduğu gibi tabiki kadro bekliyoruz herkes dükkan açacak diye bir kaide yok. herkes esnaf olamaz
7 Yıl Önce
4 aylık sertifikasyonla kendini Optisyen yerine koymak bu olsa gerek :) Komiksin :)))
Fatih aldemir 7 Yıl Önce
bundan 5 yıl önce diploma sahipleri ""sigortamı yap yeter "" diyecekler demiştim ve haklı çıktım!! Meslekteki kriz bunlar değil !! Bu anlattıklarınız sizin kendi kriziniz!! Tek bir problemimiz var! Dükkan sahibi arkadaşlar neyi ne kadara alıp ne kadara satıldığını cümle alemle paylaşıyor! İnsanların gözünde güveni olmayan kabaca kazıkçı bir mesleğiz !! Birbirimiz kötülemeyi karalamayı çok seven hatta buna bayılan meslektaşlarımız var!! Ne fiyatta ne indirimde nede başka birşeyde standartları olmayan bir mesleğiz! Gereksiz ve hiç bir aktif rolü olmayan yaptırım gücü olmayan derneklere sahibiz ! Vs vs bu böyle gelmiş böyle gider! Diplomalılar da iş yeri açsın nede olsa toptancılar önüne gelene mal vermeyi çok severler !! Dükkan açmak çok kolay :))