Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu'nun E-Reçete ile ilgili yaptığı bilgilendirmeyi, değerli okuyucularımıza sunarız.
Sayın Üye Meslektaşlarımız,
SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü tarafından E-Reçete ile ilgili yapılan Duyuru hakkında ve görüşmeler yapıldıkça bilgiler derneğimiz resmi web sitesinde gerekli açıklamalar ile birlikte siz değerli meslektaşlarımıza duyurulmaktadır.
E-Reçete ile ilgili uygulama ve hizmet sunumu hakkında bilmemiz gerekenler aşağıdaki gibidir;
1-) E-Reçete geldiği zaman Medula Optik Provizyon Sistemine nasıl işlem yapacaksınız ?
E-Reçete düzenlenen hasta T.C. Kimliği ile müessesemize müracaat ettiği zaman " Yeni Medula Optik Provizyon Sistemi " üzerinde bulunacak olan e-reçete butonu üzerinden giriş yapılacaktır. 1 Temmuz 2015 ile 6 Temmuz 2015 tarihinde 81 ilde test uygulaması için " Yeni Medula Optik Provizyon Sistemi " başlayacaktır. Müesseselerimizin bu uygulama için bir yazılım veya bir destek almalarına gerek yoktur. Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü tarafından daha önceden yağıldığı hibi versiyon yüklemesi yapılacaktır. 1-6 Temmuz 2015 arasında Kağıt Reçeteler ile hizmet sunumu yapılacaktır, e-reçete ekranı sadece test amaçlı kullanılacaktır.
2-) SGK İle anlaşması bulunmayan Müesseseler ne yapacak ?
E-Reçete uygulaması SGK ait bir uygulamadır. Özel ve Kamu hastaneleri bugün ilaç reçetelerinde olduğu gibi hastanında elinde reçetesi bulunması ve hasta tedavisini takip edebilmesi için bir nüshası hastaya verilmektedir. Optik reçeteleri için de bu böyle olmalıdır, bu durum kurum ile de paylaşılmıştır.
3-) E-Reçete uygulamasına geçildiği zaman kağıt reçete kabul edemeyecek miyiz ?
Reçeteyi düzenleyen hekim tarafından reçete üzerine " sistem çalışmadığı için manuel reçete düzenlenmiştir " yazılı kaşe ve/veya beyan ve imza var ise yeni medula optik provizyon sisteminde manuel reçete girişi için de ayrı bir buton bulunacaktır. Bu buton sadece hekim tarafından sistemin çalışmadığı için e reçete yazılamayan durumlar için geçerlidir.
4-) Dönem sonlandırma ve faturalandırma işlemleri nasıl olacak ?
Daha önce yapıldığı şekli ile dönem sonlandırmalar yine 1-31 veya 1-30 dönemi gibi olacaktır. E reçete ve manuel reçeteler birlikte tek dökümde yer alacaktır. Döküm listesinde e-reçete olanlar ve manuel reçetelerin her ikiside gözükecektir. Fatura ve EK'leri hakkında kurumun yapacağı yasal düzenleme sonrası bilgilendirme, ayrıca siz değerli meslektaşlarımızla paylaşılacaktır.
5- E-Reçete uygulamasına geçildikten sonra Reçete Kayıt Defterine kayıt yapacak mıyız?
Evet yapacağız. E-Reçete uygulaması SGK ait bir uygulamadır. 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve 2886 Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik kapsamında müesseselerimizin görev ve sorumlulukları aynen devam etmektedir. E-Reçete ile gelen hastalarımızın onayı alındıktan sonra çıktı alınarak reçete kayıt defterine kayıt yapılacaktır. Sgk dışında reçeteler zaten kayıt etmekteyiz. Kendi kanunumuz ve yönetliklere karşı optisyen/gözlükçü olarak uymamız gereken kurallarda bir değişiklik yoktur.
6-) E-Reçete uygulamasında müesseseden kaynaklanan hatalı işlemler nasıl düzeltilecek?
E-Reçete uygulamasında bütün bilgiler hekim tarafından doldurulacaktır. Müessese tarafından müracaat tarihi, teslim tarihi ve verilen tıbbi cihazlara ait karekod bilgileri ile teslim alan kişinin T.C. Kimlik numarası işlenecektir. Dolayısıyla müesseselerin hata yapma olasılıkları neredeyse yok denilebilir. Protokol numarası, Reçete tarihi, Teşhis, Dr bilgileri, Hastane bilgilerinin tamamı muayeneyi gerçekleştiren ve e-reçeteyi düzenleyen hekim tarafından doldurularak hazır şekilde " Yeni Medula Optik Provizyon Sistemi " nde yer alacaktır.
7-) E-Reçete uygulaması yine ertelenebilir mi?
Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü tarafından Medula Optik Provizyon Sistemi üzerinden yapılan duyuru ile geçiş zamanları hakkında açıklama yapıldı, biz yöneticilerde bu duyuruyu resmi web sitelerimiz üzerinden siz değerli meslektaşlarımıza aktardık. E-Reçete uygulaması için halen yürürlükte bulunan SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği ), Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzeme Sözleşmesi ve 2013/ 6 Genelgesi olmak üzere E-Reçete uygulamasına parelel olarak hukuki düzenleme yapılması gerekmektedir. Kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde de bu durum aktarılmıştır. Kurumun resmi duyuruları biz yöneticiler tarafından yakından takip edilmektedir. Erteleme hakkında kurum bir bilgi paylaştığı zaman siz değerli meslektaşlarımıza duyurulacaktır.
Değerli meslektaşlarımız,
Bugünlerde yine bazı internet sitelerinde yapılan açıklamalar ile sizleri endişeye, telaşa sevk edecek bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Yapılan yersiz açıklamalara itibar etmemenizi, gelişmeler biz yöneticiler tarafından yakınen takip edilmektedir, Ankara SGK ilgili birimleri ile an ve an süreç takip edilmektedir. En doğru bilgi, En hızlı şekli ve En net hali ile siz değerli meslektaşlarımızla resmi web sitemiz üzerinden paylaşmaya devam edeceğiz.
Saygılarımızla,
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği
Yönetim Kurulu