Gözlük takmayı sevmeyenler ve ya göz rengini değiştirmek isteyenler için büyük bir kolaylık sağlayan kontak lensler kornea ve sklera gibi gözün dış yüzeyi üzerine yerleştirilebilen miyop, hipermetrop, presbiyopi ve astigmat gibi kırma kusurlarını düzeltme veya tedavi etmeye yarayan merceklerdir.
Rahat kullanım olanağı ve çeşitliliğiyle gözlüğe alternatif olarak kullanımı yaygınlaşan kontak lenslerin sağladığı konforu Profesör Doktor Ömer Kamil Doğan 10 maddede özetliyor.
1. Kontak Lensler Gözlüklere Göre Daha Geniş Görüş Alanı Sağlıyor; Gözün tam ortasına, ön kısmında bulunan şeffaf tabakanın üzerine gelebilecek şekilde korneanın tamamını kaplayarak yerleştirilen, kişiye net ve daha rahat görme imkanı sunan kontak lensler; gözlüklere göre daha geniş görüş alanı sağlar. Gözlük kullanıcılarında yan görüş zayıfken lens kullanıcılarında görüş alanı daha geniştir.
2. Kontak Lenslerde Gözlüklerde Olan Kenar Görüntüsünü Engelleyecek Çerçeveler Yoktur; Gözlükte çerçeve ve mercek kenarları kişiyi oldukça rahatsızlık hissi verirken, lenslerde bu durum tam tersidir.
3. Gözlüğe Göre Kontak Lensler Daha İyi Derinlik Sağlar; Lenslerin gaz geçiren sert ve yumuşak olmak üzere 2 tipte olduğunu belirten Profesör Doktor Ömer Kamil Doğan kontak lenslerin gözlüğe göre daha iyi derinlik algılamasını sağladığını belirtiyor.
4. Kontak Lensler Gözlük Gibi Buğulanma Yapmaz; Lensler soğuktan sıcak ortama geçiş esnasında buğulanmaz. Gözlükte ise oluşan buharlaşma net görememeye yol açar.
5.Gözlükler Sosyal Yaşamımızda Hareketlerimizi Kısıtlarken Lensler Rahat Hareket Edebilmemizi Sağlar; Dans ederken, spor yaparken, eğilirken gözlükler gözümüzden her an gözümüzden düşmeye meyillidir. Oysa uzmanından alınan bilgilere göre kullanılan lensler endişelinin aksine gözün arkasına kaçmaz, oynama yapmaz ve ya gözden fırlamaz.
6.Kontak Lenslerle Güneş Gözlüğü Kullanılabilirken Gözlük Bu Durumu Zorlaştırır; Lens kullanımında güneş gözlüğü takmada bir sakınca görülmezken, gözlük kullanıcısında güneş gözlüğü kullanımı oldukça zordur.
7.Gözlüğün Yarattığı Fiziksel Rahatsızlıklar Lenslerde Yaşanmaz; Gözlük kullanırken yaşanan ıslanma, buğulanma, kulak ve burunda ağrı gibi zorluklar lens kullanımında yaşanmaz.
8.Gözlükler Dış Görünüş İçin Endişe Yaratırken Lensler Kişiye Özgüven ve Estetik Kazandırır; Kozmetik kullanımda da oldukça yaygın olan kontakt lensler göz rengini değiştirmek ya da iris tabakası olmayan hastalarda estetik görünüm sağlamak amacıyla kullanılır.
9.Gözlükler Özellikle Bazı Meslek Gruplarında Dezavantaj Yaratırken Lensler Dezavantajları Ortadan Kaldırır; Sporcu, Makyöz, Fotoğrafçı olanlar eğlence sektöründe veya dış mekanda çalışanlar; işi gereği mikroskop veya teleskop gibi aletleri kullanmaları gerekenler için gözlük kullanımı çok zorluk yaşatırken lens kullanımı bu meslek grupları için ideal olanıdır.
10.Anizometropi Göz Kusurunda Gözlük Kullanımı Oldukça Zorken Lensle Tedavisi Daha Kolaydır; Anizometropi kusurunda her iki gözün kırma kusurları arasında önemli farklılık var demektir. İki gözü arasında iki dioptriden daha fazla farklı kırma kusuru olan hastalarda gözlük kullanımı çok sorunluyken bu hastalarda sorun kontak lensle çözülebilmektedir.
Kaynak: ekoayrinti.com