İnsan gözü dünyaya açılan pencere; kontak lensler ise, bu organ ile uyumlu olduğunda, görmeyi kaliteli kılan, optik, estetik ve tedavi amaçlı olarak kullanılabilen ileri teknoloji ürünü geçici protezlerdir.
Göz yüzeyinde yer aldıklarından saatler, günler boyunca gözün özellikli ve değerli dokuları ile sürekli temas halindedirler. Bu yakın ilişki, birçok olumsuz etkileşimi de beraberinde getirebilmektedir.
İnsan vücudu, kendisini dış etkilerden koruyacak savunma sistemleri ile donatılmıştır. Kontak lensler doktorların önerdiği kurallar dışında uygulandığında, bu sistemler tarafından yabancı cisim olarak algılanıp, allerjik bir cevabı tetikleyebilmektedirler. Ayrıca uygun olmayan lensin uygun olmayan koşullarda kullanılması da, bazı direnç noktalarının çözülmesine ve gözün enfeksiyon riski ile karşılaşmasına neden olabilmektedir.
Yaşam boyu kontak lensler ile sağlıklı ve başarılı bir birliktelik için tıbbın bilgi birikimi ile oluşan ve hukukun desteği ile güçlenen temel kurallara uyulması gerekmektedir. Florence Nightingale Hastanesi Prof. Dr. Tomris Şengör A'dan Z'ye lens kullanım hakkında bilgiler veriyor.
Göze en uygun kontak lensin belirlenmesi: Bu kurallardan ilk ve en önemlisi, kontak lenslerin doktor muayenesi ve denetimi altında kullanılmasının gerekliliğidir. Dolayısı ile kontak lens muayene ve uygulaması için göz hekimine başvuran bir kişi, göz tansiyonu, göz merceğinin saydamlığını yitirmesi (katarakt), ağ tabakaya ait hastalıklar konusunda da bilinçlendirilir.
Kontak lens muayenesinde önemli basamaklar: Kontak lens uygulamasının başlangıcında doktor tarafından tam bir göz muayenesi yapılır. Daha sonra göze en uygun kontak lens seçilir, yine doktor gözetiminde göze uygulanır. Göz üzerindeki duruşu, hareketi gibi teknik kontrolü yapılır. Takma, çıkarma ve temizleme ile ilgili bilgiler verildikten sonra reçetelendirilir.
Kontak lenslerin temini: Kontak lensin iç yüz eğimi ve o kişinin kornea tabakasının eğimi uyumlu olmalıdır. Her materyal de oksijen geçirgenliği, su tutuculuğu, yüzey kirlenmesi anlamında farklılıklar gösterir. Göz yüzey dokularının yaşamını devam ettirebilmesi için nefes alması gereklidir. Oksijen geçirgenliği yetersiz olan veya iç yüz eğimi uyumlu olmayan lensler,dokularının zedelenmesine ve gözün savunma sisteminin yıkılmasına neden olurlar
Reçete ile mi temin edilmeli:Gençler, reçetesiz olarak çok kolaylıkla renkli lenslere ulaşabilmekte ve bir aksesuar kullanırcasına dikkatsiz bir şekilde lens kullanmakta, bunlarla havuza, denize, duşa girmekte, birbirinin lensini değişerek kullanabilmektedir. Renkli lensler bilinçsizce kullanımları nedeniyle daha da fazla riske sahiptirler. Renkli lensler ayda bir değiştirilmesi gerekirken, 6 ay, hatta 1 yıl kullanılıyor.
Ellerin ve kontakt lens kaplarının temizliği: Lenslere dokunmadan evvel ellerin dikkatlice yıkanması; lens kaplarının her gün sabunlu suyla yıkanıp, açık havada kurutulması ve yıpranmaya bağlı oluşabilecek çatlakların, mikropların yerleşmesine uygun ortam hazırlaması riski nedeniyle ayda bir de yenilenmesi gerekir.
Kullanımı: Lensler ile havuza, saunaya girilmesi, duş alınması durumunda gözde kendisine uygun ortam bulup, yerleşmesi ve tedaviye dirençli enfeksiyon oluşturması; günümüzde biz göz hekimlerinin belki de en büyük korkusudur.
Kontak lens kullanımı, hangi sıklıkla denetlenmeli: Kullanıcılarının hiçbir şikâyetleri olmasa dahi, ortalama 6 ay da bir doktorlarına başvurmaları gereklidir. Böylece göz doktorları, kişinin fark edemediği ve potansiyel risk taşıyan değişiklikleri yakalama şansına ulaştıkları gibi, kontak lens kullanıcısının kullanım hatalarını da saptayıp, zamanında uyarma görevini de yapabilirler.
Kontak lenslerin değişim sıklığı ve gözde kalma süresi: Zaman içinde gözyaşına ait bazı maddelerin ve tozların birikimi sonucu, lens yüzeyi adeta bir tabaka ile kaplanır, su oranı değişir, bunun sonucunda lensin oksijen geçirgenliği değiştiği gibi, görsel başarısı da olumsuzlaşır. Ayda bir değiştirerek aşılabilecek sorunlar,aynı lensin uzun süre kullanılması sonucu, enfeksiyon ve allerjiye davetiye çıkarılmakta ve göz sağlığı riske sokulabilmektedir.
Kaynak: medya262.com