Arpaç, lens ve göz protezlerinin günlük hayatta sık kullanılan ürünler olduğunu söyledi. Özellikle göz protezlerinin günlük bakım gerektirdiğini ve kullanım süresi dolduktan sonra düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini ifade eden Arpaç, "Biz bu ürünlerin yüzeyinin antibakteriyel bir sıvıyla kaplanmasını sağladık. Bu şekilde çok sık bir sürede bu protezi çıkarmaya gerek kalmıyor. Bu ürün sayesinde protezlerin 4 haftaya kadar hiç çıkarılmadan kullanılabilme imkânı ortaya çıktı" diye konuştu.
Özel bakım gerektiren bu tür ürünlerin, antibakteriyel madde ile kaplatılması çalışmasını ekip olarak geliştirdiklerini dile getiren Arpaç, "Bu tür hassas bir ürünün antibakteriyel bir madde ile kaplatılması Türkiye'de bir ilk. Dünyanın her yerinde bu tür protezler kullanılıyor ancak kullanım süreleri sınırlı" dedi.
Bu ürün sayesinde gözün sürekli dezenfekte edilmesinin önüne geçildiğini anlatan Arpaç, lensler de de aynı durumun söz konusu olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Arpaç, bunun lensler için de geçerli olduğunu belirterek, "Günlük kullanılan lensler bir süre sonra çöpe atılıyor veya uzun süre kullanılan lensler çıkarılıp dezenfekte edilmek zorunda kalınıyordu çünkü uzun süre kullanım göz alanında bakteri oluşmasına neden oluyor. Bu tür lenslerde antibakteriyel maddeyle kaplatıldığında 1-2 ay hiç dezenfekte edilmeden kullanılabilecek. Bu şekilde göz dezenfekte olarak mikrop kapması önlenmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
Antalya Teknokent'teki şirketleri aracılığıyla ürünün patentinin alındığını da kaydeden Arpaç, seri üretime geçilmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: trthaber.com