Bebeklerde ve çocuklarda göz sulanması ve göz yaşarması: Bebeklerde ve çocuklarda gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda sıklıkla göz sulanmasıyla birlikte göz çapaklanması görülür. Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğu bilinmektedir. Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir.
İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz doktorları bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının genellikle göz yaşı kanalının doğuştan darlığına bağlı olduğunu belirtiyorlar. Göz yaşı normalde gözden hangi yollardan akar? Göz yaşı gözkapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan iki küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur. Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda fazla sulanma ve yaşarma neden olur?
Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur.
Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı dışında başka nedenlerden göz sulanması ve yaşarması olur mu?
Fazla sulanma rüzgar, duman, kimyasal maddeler ve yabancı cisimlerin sebep olduğu rahatsızlığa bağlı olabileceği gibi çok ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır.
Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı sonucunda Göz sulanması nasıl tedavi edilir?
Bebek ilk görüldüğünde antibiyotikli göz damlaları verilir ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj takviye edilir. Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer sulanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Gözyaşı kanallarına sonda işlemi ne zaman yapılır? Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır. Bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı için tedavinin bir yaşından evvel yaptırılmasında anne baba sorumludur. Geç yaşta bu tedavi sonuç vermeyebilir ve ameliyat gerekebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı (ameliyatı) Sonda işlemi nasıl yapılır?
Bebeğe önce çok hafif genel anestezi verilir. Sonra çok ince, ucu künt bir metal tel göz yaşı kanallarından geçirilir ve göz yaşı kanalları sıvıyla yıkanır. Bebekler bu işlemden sonra ağrı duymazlar. Tıkalı olan gözyaşı kanalını açmak için sonda işlemi uygun yaşta ve uygun şekilde yapılırsa düzelme şansı %90 dan fazladır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanır.
Çocuklarda ve Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı konjunktivit ile karışabilir. Çünkü herikisinde de gözde çapaklanma ve sulanma vardır.
Konjonktivit nedir?
Gözde kızarıklık ve çapaklanma bulgusunun en sık sebebi olan konjonktivit,konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir. Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır.
Konjonktivit neden olur?
Çok farklı sebepler vardır. En sık mikroplar, allerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Diğer taraftan bazı diğer mikropların neden olduğu konjonktivitlerde çok az çapak olur ve sadece sabahları kapak kenarlarında görülür. Virüsler de konjonktivit nedenidir. Bazı virüsler sadece gözde belirti verirken bazıları da nezlede olduğu gibi göz, boğaz ve burnu tutar. Viral nedenli konjonktivitlerle bir, iki hafta süren sulu akıntı olur. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız. Allerjiler de akıntılı konjonktivite neden olabilirler. Saman nezlesi gibi erjiler de çok kaşıntılı olurken diğerlerinde sadece kızarıklık olabilir. Sigara dumanı ve hava kirliliği de konjonktivite neden olabilirler.
Konjonktivit nasıl tedavi edilir?
Konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanılır. Hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza göz doktorunuz karar verir. Konjonktivitler görme bozukluğuna neden olmazlar.
Başka hangi nedenlerle göz kızarıklığı olur?
Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir.
Düzenli Göz Muayenesi Neden Önemlidir?
Göz hastalıkları her yaşta ortaya çıkabilir ve birçoğu hastalık ilerleyene kadar belirti vermez. Körlüğe neden olan hastalıkların çoğu erken dönemde teşhis ve tedavi edilirlerse körlük önlenebildiğinden düzenli göz muayenesi çok önemlidir
Kaynak: kaskaloglu.com