Optik Gazete

Glokom sonucu oluşan görme kaybı geri kazanılmıyor!

Sağlık

Glokom nedeniyle kaybedilen görme yetisi bir daha geri kazanılmaz.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, glokomun (göz tansiyonu) olguları belirti vermediğinden birçok hasta için sürpriz bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Özkırış, "Glokom, körlüğün sık görülen sebeplerinden birisidir.

 

Bu nedenle glokomun sinsice yaklaşıp görme yetisinin kaybolmasına izin verilmemelidir.

 

Glokom nedeniyle kaybedilen görme yetisi bir daha geri kazanılmaz. Fakat erken tanı ve tedavi görme kaybını önleyebilir." dedi.

 

Glokom hastalığı ve tedavi süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapan Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, şunları söyledi:

 

"Glokom varlığında gözün drenaj delikleri bloke olur ya da tıkanır.Böylece sıvı iyi bir şekilde dışarıya boşaltılmaz.

Sıvı miktarı arttıkça göz içi basıncı da yükselir. Yüksek basınç, oldukça hassas olan optik siniri hasara uğratır ve görme alanı kaybına neden olur. Açık-açılı ve dar-açılı olmak üzere başlıca 2 tip glokom vardır. Açık-açılı glokom yavaş yavaş ilerler. Kademeli olarak gelişen görme kaybı dışında belirtisi yoktur. Sıklıkla her iki gözü de etkilemektedir. Kapalı-açılı glokomda ise ani, şiddetli göz ağrısı ile ortaya çıkar. Atak sırasında çoğunlukla tek bir göz etkilenmektedir."

 

Prof. Dr. Abdullah Özkırış, hastalıkla ilgili olark risk altında olanları da şöyle sıraladı:

 

"Belli bazı etkenler glokom için riski artırmaktadır. Bu risklerden bazıları yaşlılık, yakın akrabalarında glokom bulunması, ileri miyopi ya da ileri hipermetropi, diyabet, kalp hastalığı ya da hipertansiyon, uzun süredir kortizon kullanımı ve gözde tümör, hastalık ya da yaralanma olması. Prof. Dr. Özkırış, göz sağlığınızın devamı ve görme yetinizi korumak için uyulması gerekenleri de şöyle anlattı; "Doktora düzenli olarak gidilmelidir. Glokom kontrol altındaysa bu ziyaretler yılda ortalama 3-4 kez olmalıdır. Göz basıncı kontrol altında olsa bile ilaçlar kesinlikle tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır."

 

Kaynak:saglik.bugun.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.