Son 2-3 haftadır Adana'da viral konjonktivit (gözün virüs enfeksiyonu) salgını yaşandığı, sağlık kuruluşlarına başvuran vaka sayısında önceki haftalara göre büyük artış gözlendiği belirtildi.
Göz hastalıkları uzmanları, enfeksiyonun gözün korneasını etkilediği takdirde, aylarca sürebilecek görme bulanıklığına yol açabildiğini, ihmal edildiğinde ise kalıcı görme bozukluğuna neden olabileceğini hatırlatıp, uyarılarda bulundu.
Şişlik ve kızarıklarla belli ediyor
Adenovirüs isimli virüsün yol açtığı bu göz enfeksiyonun kendisini gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı şikâyetleri ile gösterdiğini kaydeden Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Münevver Şenkal, ışıktan rahatsız olma şikâyetinin de belirtiler arasında olduğunu kaydetti.
Şenkal, enfeksiyona maruz kalanlarda, kulak önünde ve göz kapaklarında şişlikler ile konjonktiva altı kanamaya bağlı gözün beyaz kısmında kızarıklıkla gibi hastalar arasında paniğe yol açan tabloların ortaya çıkabileceği, çocuklarda ise ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülebileceğini bildirdi.
Ortak havlulara, sarılmalara dikkat
Virüs'ün insandan insana hava yoluyla geçebildiğini ,ancak yakın temasla, ortak havlu kullanımı ve el sıkışma gibi yollarla bulaşmasının daha kolay olduğunu kaydeden Op.Dr.Münevver Şenkal, " Hastalık önce bir gözden başlar kısa sürede diğer göze geçer.
Ve özellikle aile bireyleri arasında ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma ile hızla yayılır.
İş yeri ortamında aynı bilgisayarı veya telefonu kullanma ile başkalarına bulaşabilir.
Bayanların kuaförde ortak makyaj ürünü kullanması da bu nedenle sakıncalıdır. Havuzlardan da geçmesi mümkündür. " dedi,
Virüsle temastan 4-10 gün sonra belirtiler göstermeye başlayan hastalığın tedavisinde göz kapaklarındaki şişliği ve ağrıyı azaltıcı göz damlaları kullanıldığını anlatan Şenkal, damlaların virüsü doğrudan tedavi etmediğini ve gözü rahatlatıcı özellik taşıdığını, soğuk kompres uygulamasının da şişliğe iyi geldiğini söyledi.
20 gün sürüyor
Viral konjonktivitin iyleşmesinin ortalama 20 gün sürdüğünü belirten Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Münevver Şenkal, "Gözde çapaklanma devam ettikçe, bulaşıcılık da devam ediyor.
Özellikle ilk 10 gün bulaşıcılığı çok fazla. O nedenle viral konjonktivite yakalanan kişilerin 10 gün kadar işe/okula gitmemesi, evde kalması ve diğer insanlarla fazla temas etmemesi isteniyor." diye konuştu.
Gözünüzü ellemeyin
Sözlerini; "Hastaların konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurmaları ve hastalık süresince kontrol altında olmaları gerekmektedir.
Aksi durumlarda kalıcı görme azalmaları görülebilir.
Kontakt lens kullanımı enfeksiyonun göze yerleşmesini kolaylaştır." diyerek sürdüren Münevver Şenkal,şu uyarılara bulundu:
"Konjonktivite yakalanmamak için gözünüzü ellemeyin.
Sık sık sabunla ellerinizi yıkayın. Viral konjonktivite yakalanmış kişilerle ortak eşya (havlu, telefon, vb) kullanmayın, İş yerinizde viral konjonktivite yakalanmış kişiler varsa, işe gelmemeleri konusunda kendilerini ve işverenleri uyarmaktan çekinmeyin."
Kaynak: ahaport.com