Optik Gazete

Göz sulanmasının nedeni?

Sağlık

Kış aylarında en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesi de gözlerin aşırı derecede sulanmasıdır.

Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal, günlük yaşamı olumsuz etkileyen göz sulanmasının başka göz hastalıklarını da tetikleyebileceğini belirtiyor.

 

 Göz sulanmasının nedeni, Göz sulanması tedavisi

 

Gözyaşının aşırı salgılanması ya da gözyaşı kanalındaki bozukluklar, tıkanıklıklar nedeniyle gelişen göz sulanması, özellikle kış aylarında sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarının başında geliyor.

 

Gözyaşının göz kapağından taşacak şekilde salgılanması olan ve tıpta "epifora" olarak adlandırılan göz sulanması mevsim şartları dışında alerji, enfeksiyon gibi başka nedenler sonucunda da ortaya çıkabiliyor.

 

Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal, göz sulanmasının altında yatan nedenler hakkında şu açıklamalarda bulunuyor:

"Göz yüzeyini etkileyen konjonktivit, keratit gibi iltihaplanmalar, göze kaçan yabancı cisimler, kuru göz, çok fazla ağlamak ve aşırı parlak ışığa maruz kalmak göz sulanmasının nedenleri arasında yer alır. Bununla birlikte gözyaşı boşalma sistemindeki ve kapak pozisyonundaki bozukluklar da göz sulanmalarının mekanik nedenleridir."

 

Göz sulanması yaşayan kişilerin en büyük sıkıntılarının çevrelerini bulanık görmek de olduğunu belirten Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal, hastalığın nedenlerine göre belirtilerinin de farklı olabileceğine dikkat çekiyor.

 

Ünsal, "Gözyaşı kanalında iltihaplanma olması sonucu ortaya çıkan göz sulanmaları, ağrı, şişlik, kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösterir.

Fakat sorun sadece mekanik bir nedense şikayetler sadece sulanma, kızarıklık ve batma şeklinde olacaktır." diyor.

 

Çocuklarda glokom, göz sulanmasına neden oluyor

 

Göz sulanması hastalığının erişkinlerde olduğu kadar bebeklerde ve çocuklarda da görüldüğünü belirten Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal,

 

"Glokom hastalığı olan çocuklarda göz sulanması çok sık karşılaşılan bir durumdur.

 

Çocuklarda görülen göz sulanmasında, göz tansiyonu ve gözyaşı kanal tıkanıklıkları mutlaka ayırt edilmelidir.

 

 Çocukluk dönemi glokomlarında, gözün renkli kısmında bir büyüklük olacağından detaylı bir muayene ile ayrım yapılabilir.

 

" Açıklamalarında bulunurken göz sulanmalarının, göz kanalı yeterince gelişmemiş olduğundan 1 yaş içerisindeki bebeklerde de sıkça görüldüğüne dikkat çekiyor.

 

Ünsal, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu yaş grubunda tedavide masaj ve iltihaplanma sorununda antibiyotikli damla uygulanır. 1 yaşına kadar bu tıkanıklıkların yüzde 85'i iyileşir.

 

İyileşme olmayan durumlarda ise cerrahi müdahale yapılır." açıklamalarında bulundu.

 

Bilinçsizce yapılan hareketler, farklı göz hastalıklarını tetikleyebilir

 

Göz sulanmalarının pek çok insanda yaygın olarak görüldüğünü fakat hastalığın yeteri kadar önemsenmediğini belirten Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal,

 

"Göz sulanması olan hastaların en çok yaptıkları hata, fazla gözyaşını almak için kağıt mendilleri gözün içine bastırarak kullanmaktır. Bunun sonucunda kornea epiteli tahriş olur, refleks bir salgı gelişir ve daha çok sulanma meydana gelir. Bu durum altta yatan gerçek sebebi maskeleyebilir ve farklı göz hastalıklarını tetikleyebilir." açıklamalarında bulunurken, göz sulanması olan hastaların gerçek sebebinin ayrımı için mutlaka düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları gerektiğinin altını çiziyor.

 

Kaynak:saglikhocasi.com

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.