Hemen herkesin başına gelen göz sulanması rahatsızlığı, aslında ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Eğer gözlerinizde sıklıkla sulanma meydana geliyorsa bir göz hekimine görünmenizi tavsiye ederiz. Yoksa, ilerleyen dönemlerde gözlerinizde enfeksiyonlar ortaya çıkabilir ve hatta bu durum göz tansiyonunun habercisi olabilir.
Kış aylarının stabil geçmemesi bireylerde çok sayıda rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıktan biri de gözlerin sulanmasıdır. Soğuk hava ile doğru orantılı olarak, sanki ağlıyormuşuz gibi gözlerimizde sıkça sulanma olabilir. Kimileri de sulanmaları gribin belirtileri olarak kabul etmektedir. Oysa göz sulanmasının tek sebebi soğuk hava değildir. Bazı uzman hekimlere göre, gözde rahatsızlıkların oluşmasında ışınlı aletlerin rolü inkar edilemez derecede yüksektir.
Gözyaşı insan vücudu için çok önemli bir sıvıdır. Bu sıvının içinde gerekli bileşen bulunmakta ve gözün koruyucu tabakasını oluşturmaktadır. Bu tabaka gözü çevresel faktörlerden ve enfeksiyonlardan korur. İnsanlarda gözyaşı 3’e ayrılır. Birinci tip gözyaşları, duygusal anlarda yaşanır. İkinci tip gözyaşları reflektörlü gözyaşlarıdır ki, bu tür gözyaşları refleks sırasında oluşur. Güçlü ışıktan, doğranan soğan vb. oluşan gözyaşları refleks gözyaşlarıdır. Üçüncü tip gözyaşları ise; bazal gözyaşlarıdır ki, bu da sıradan gözyaşlarıdır. Toz veya yabancı cismin teması sırasında oluşur ve kısa zamanda kurur. Bu nedenlerden oluşmayan ve sürekli endişe yaratan gözyaşları ise; gözlerde meydana gelecek sorunun habercisi olabilir.
Gözlerinizde sulanma normalden fazlaysa, göz yaşı kanallarında tıkanıklıklar olabilir. Gözlerde normalden fazla su olmasının nedeni, göze yabancı cismin batması, iltihaplanmalar da olabilir. Göz kapaklarında olan eğrilikte sulanmaya sebebiyet verir. Göz kapakları dışarı doğru ise; bu noktalar suyu değil, havayı çekmeye başlar. Bu da demektir ki, göz kapağının anormalliği de gözyaşlarının bol olmasına neden olabilir.
Göz sulanmasının sebeplerinden biri, gözlerin iyi görmemesidir. Su ile dolan gözler her şeyi mercek ile büyütülmüş gibi gösterir. Düzenli aralıklarla gözlerin silinmesi, refleks olarak gözyaşlarının daha da artmasına neden olacaktır. Mikropların göze geçme olasılığını da unutmamak gerekir. Gözyaşları çok olan kişiler, soğuk ve rüzgarlı havada gezdikleri zaman göz yaşlarında artış yaşanır. Soğuk hava sadece gözyaşları bol olan insanlar için yaş artırır, normal gözlere ağlatacak kadar etki etmez.
Bir insanda göz sulanması varsa, öncelikle hekime başvurması gerekir. Birinci halde; gözde zayıflamalar, göz kanallarının daralması veya gözde glokom ortaya çıkar ve göz sulanması ile birlikte gelir. İkinci durumda; gözde hiçbir zayıflama ve rahatsızlık olmaz, ama sulanırsa, bunun nedeni bilgisayar, telefon ve şiddetli ışıktır. Gözlerde sulanma, kuruluk, yanma, batma, kızarma, kaşıntı gibi rahatsızlıkların oluşmasında ışınlı aletlerin rolü yadsınamaz: Göz sulanmasının nedenleri incelendiği zaman, gözlerde hiçbir hastalık etkeni tespit edilmezse, demek ki sebep gözlerin en büyük düşmanı olan bilgisayar ve telefonlardır. 10 yıl öncesine göz atarsak, gözlüklü gençlerin sayısı günümüzde fazladır. Optik lens kullananların sayısında da artış yaşanmıştır. Gözlerinizi dinlendirmez ve günün 5 saatinden fazlasını bilgisayar karşısında, kalan saatleri de telefona bakarak geçirirseniz, gözlerinizde rahatsızlıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Hastalığı olmayan, ama sulanan gözleri bu sorundan kurtarmak için öncelikle onlara dinlenme verilmelidir. Bilgisayar ekranı ışınına karşı korunmak için anti-ışın gözlükleri satılmaktadır. Bu gözlüklerin hiçbir yararı yoktur. Gün boyunca ekran ışığına bakan gözleri hiçbir gözlük ne sulanmadan, ne de göz zayıflamasından koruyamaz. Çalışma sırasında gözlerinizi sık sık kırpın. Düzenli bir noktaya bakmayın. Ekranın ışığını en aza indirin. Ekran karşısında işiniz bittiğinde gözlerinizi kapatın ve bir süre dinlendirin.
Göz sulanmasına karşı eczanelerde satılan göz damlalarının doktor kontrolü olmadan kullanılması yasaktır. Çünkü, gözdeki sorunun ne olduğu tespit edilmemişse, yanlış göz damlaları sorunun daha da artmasına neden olabilir. Göz damlaları farklıdır. Kuru gözler için, zayıf gözler için, göz enfeksiyonlarının önlenmesi vb. Yanlış uygulanan gözyaşı damlası, gözlerin sağlığını yerine getirmez ve aksine sorun yaratabilir.
Gözlerinizin sağlıklı ve güçlü olması için, beslenmenize özenmeli ve sağlıklı besinler tüketmelisiniz. Sağlıklı beslenme ve vitaminler almak, gözlerde sonradan oluşan zayıflığı önler ve daha sağlıklı olmasına da imkan sağlar.
Kaynak: gozsulanmasi.blogspot.com.tr
Göz Sulanmasının Sebebi Nedir?
Göz Sulanmasının Sebebi Nedir?
Optik Gazete Optik Gazete
Sağlık
Günlerdir geçmiyorsa göz sulanmasının sebebi araştırılmalı ve göz doktoruna başvurulmalıdır.
Paylaş: