Optik Gazete

İlk 3-4 Saniye Karanlıktan Hiçbir Cismi Seçemezsiniz..

Sağlık

Göz Bebekleri Neden Büyür Neden Küçülür?

Gözlerde farkında olmadan bir çok faaliyet beyin tarafından otomatik olarak gerçekleşir. Öyle ki bu durum sizin daha iyi görebilmeniz için oldukça faydalı ve gereklidir. Bilindiği gibi gözün görme faaliyetinin gerçekleşebilmesi gözlerde bulunan kas sisteminin oldukça etkin çalışmasına bağlıdır. Kişi normal yaşamı boyunca gözlerde meydana gelen kas hareketlerinin hiç biri ile doğrudan ilgilenmez alt beyin diye tabir edilen bölge bu faaliyetleri oldukça mükemmel şekilde yönetir.



Göz yapısının içinde bulunan göz bebekleri kendiliğinden büyümesi ve küçülmesi de baktığınız yere ve bulunduğunuz ortamdaki aydınlanma miktarına doğrudan bağlıdır. Göz bebeğini çevreleyen dairesel kas sistemi ışık yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde küçülerek göze fazla ışık girmesini engeller ve sizin ışıklı bir ortamda daha rahat görebilmenizi sağlar. Bu nedenle aydınlık bir ortamdan karanlık bir ortama geçtiğinizde ilk 3-4 saniye karanlıktan hiç bir cismi seçemezsiniz. Bunun nedeni ise göz bebeklerinizin oldukça düşük çapta olmasıdır.



Göz Bebekleri Neden Büyür Neden Küçülür?



Beyin karanlık bir ortama girdiğini fark ettikten sonra verdiği sinyaller ile göz bebeğinin tekrar büyümesini sağlar. Büyüyen göz bebeklerinden içeri gelen ışık miktarı arttığı için karanlık bir ortamda daha rahat görebilirsiniz. Aynı durum uzaktaki ve yakındaki cisimleri görebilmeniz için de sistemsel olarak çalışır. Uzaktaki bir yazıyı ya da bir nesneyi daha rahat görebilmeniz için göz bebeği içindeki kaslar küçülür ve daha rahat bir görme sağlanır. Aynı durum yakındaki bir nesneyi görebilmek içinde tam tersi şekilde çalışır.



Kaynak: gözsağlığı.net

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.