Optik Gazete

OCT ile Retinadaki Hastalıkların Teşhisi Yapılabiliyor!

Sağlık

Göz tomografisi ile alzheımer ve parkınson hastalıklarının ön tanısı konabiliyor.

 Günümüzde artık, göz tomografisiyle retinada oluşan hastalıkların teşhisi yapılabiliyor.

 

Böylece şeker hastalığından Parkinson'a, sarı nokta hastalığından Alzheimer'a kadar birçok hastalığın ön tanısı konabiliyor.

 

Retinada oluşan hastalıklar doğrudan görme duyumuzu da tehdit ediyor.

 

Ön tanıyla anlaşılamayan gözümüzün arka tarafındaki hastalıklar, sağlığımızı olumsuz etkiliyor.

 

Göz tomografisi, diğer bir adıyla OCT, retina tabakasını ince kesitler halinde inceleyip retina tabakasının kalınlığının ölçerek gözümüzün arkasında herhangi bir sorun ya da hastalık olup olmadığını ortaya çıkarıyor.

 

Ani veya yavaş görme kaybı, kırık-eğri görme, ışık çakmaları, göz önünde uçuşan koyu cisimler, görüşün perdelenmesi gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı ve görüş alanında karanlık bölgeler oluşması, retina rahatsızlığının belirtilerini gösteriyor.

 

 

Bu belirtileri olan her kişi mutlaka OCT çektirmelidir. Son yılların en önemli buluşlarından olan OCT, 5 mikron küçüklüğündeki farkları algılayarak retina katlarının analizini yapıyor.

 

Göze temas olmadan, göz bebeğinin büyütülmesine gerek duyulmadan, ışık ışınları kullanılarak çok kısa bir sürede gözün filmini çeken OCT, x ışınları ve radyasyon içermiyor. OCT sırasında vücuda hiçbir madde verilmiyor ve tamamen zararsız bir yöntemdir.

 

Yılda 1 kez OCT çektirilmeli

 

Şeker hastalığı, sarı-nokta hastalığı, glokom, retina damar tıkanmaları ve katarakt ameliyatı sonrasında gelişen makula ödemi tanısında başarılı sonuçlar veren OCT sadece 60 saniyede çekiliyor.

 

Radyasyon olmadan, ilaçsız, hasta otururken çekilen OCT, retina hastalıkları başta olmak üzere birçok görme riski oluşturabilecek hastalıkların teşhisinde kullanılıyor.

 

Artık beyin hastalıklarının tanı ve tedavisinde göz model olarak alınabiliyor.

 

Bu tip hastalıkların beyinde yarattığı hasar, göz içerisinde katmanlarda kendini belli edebiliyor.

 

Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen ve kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisi sayesinde, erken tedaviyle hastalığın başlamasının geciktirilebiliyorken, ailesinde kronik beyin ve göz hastalığı bulunan kişilere yılda 1 kez OCT çektirmelerini öneriyoruz.

 

Kaynak:doktorsitesi.com

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.