Gözlerde yanma, batma, kızarıklık, görmede bulanıklık ve baş ağrısı gibi yakınmalara yol açan Kuru Göz Sendromu çalışanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve iş veriminde azalmaya neden oluyor. Üstelik tedavi edilmediği takdirde kronikleşebiliyor ve uzun vadede görme yeteneğinde azalma gibi ciddi tablolara da yol açabiliyor. Aslında alınabilecek basit önlemler ile ‘Kuru Göz Sendromu’ndan korunmak mümkün. Ancak bunun için öncelikle ofiste göz sağlığını bozan etkenler hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. İşte ofiste göz sağlığını bozan 5 tehlike ve alınması gereken önlemler...
Gözlerde kuruluğa neden olan ilk etken, bilgisayar karşısında ara vermeden saatlerce çalışmaktır. Bilgisayarda uzun süre bir yere odaklanmak göz kapaklarının kırpma refleksini azaltıyor. Gözlerin yeterince kırpılmaması sonucunda ise gözü temizleme gibi son derece önemli bir işleve sahip olan gözyaşı, kalite ve miktar açısından yetersiz kalıyor. Göz kuruluğuna bağlı olarak özellikle gün sonunda gözde kızarıklık, yanma, batma ve kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Kontak lens kullanımında bu sorun 2 kat şiddetleniyor. Bu duruma çözüm olarak yapılabilecek en önemli şey; her 45 dakikada bir, gözlerinizi yormayacak şekilde 5-10 dakika mola verin.
BULAŞICI GÖZ HASTALIKLARI
Bulaşıcı göz hastalıkları özellikle bankalarda çalışan ve para gibi hijyenik olmayan maddelere maruz kalanlarda çok sıklıkla görülmektedir. Bu tür göz enfeksiyonlara arpacık vile konjoktivit denilmektedir. Bu enfeksiyonların diğer çalışanlara bulaşma riski de oldukça yüksektir. Bu sorunun çözümü ellerinizi sık sık yıkamanız veya ellerinizi dezenfektan ile temizlemenizdir.
YETERSİZ AYDINLATMA SİSTEMİ
Çalışma ortamının yeterince aydınlatılamamış olması da yine göz sağlığını bozan önemli faktörlerden biridir. Ofis içindeki aydınlatma ne kadar az olursa, gözleriniz daha net görebilmek için o kadar çok çalışmak zorunda kalıyor. Gözlerin fazla zorlanması da akşam saatlerinde görme yeteneğinde azalma, yanma, batma, kızarıklık, baş ağrısı gibi şikâyetlerin oluşmasına neden oluyor. Sağlıklı bir aydınlatma için ışığın gözünüze doğrudan değil, dolaylı olarak gelmesi gerekir.
BİLGİSAYARIN KONUMU
Bilgisayarla aranızdaki mesafe göz sağlığınız için çok önemlidir. Ekrana ne kadar yakınsanız, gözünüz de o kadar enerji kullanmak zorunda kalıyor. Fazlasıyla yorulan gözlerde akşam saatlerinde bu yorgunluğa bağlı olarak yanma, batma, kızarma, baş ağrısı ve okurken satır atlama gibi sorunlar baş gösteriyor. Bilgisayarın yüksekliği de yine göz kuruluğuna yol açan önemli etkenlerden biridir. Uzmanlar masa ile aranızda 40-50, bilgisayar ile 60-70 cm olması gerektiği konusunda uyarıyor.
KLİMALAR
Klima ortamdaki nemi azaltır. Bu gözyaşının azalmasına ve gözlerde kuruluk oluşmasına neden oluyor ve sorun daha da şiddetlenebiliyor. Bunu odanın içerisine yerleştireceğiniz buhar makinesiyle önleyebilirsiniz.
Kaynak: hurriyet.com.tr