Bahar mevsiminde en sık görülen alerjiler arasında ise alerjik göz nezlesinin geldiğini belirten Dr. Altan Göktaş, “Gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtileri olan göz nezlesinin geç teşhis edildiği durumlarda göz kapaklarında düşme, kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozuklukları yaşanabiliyor" dedi.
Rüzgârda uçuşan polenler ve tozların alerjik göz nezlesini ortaya çıkardığını kaydeden Doç. Dr. Altan Göktaş, alerji sonucu ortaya çıkan göz kaşımalarının korneanın yapısında bozulmalara ve hatta görme kaybına yol açan keratokonusa neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
El temasıyla bulaşıyor
Bunun yanı sıra, göz nezlesinin sadece alerjik kökenli olmadığını; bulaşıcı ve mikrobik göz nezlelerinin de ayrı bir formda bahar aylarında sık görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Altan Göktaş “Viral göz nezleleri, para, hava, havlu, el teması, öpüşme aracılığıyla çok kolay bulaşabiliyor. Gözde kızarıklık, şişlik, sulanma fazlaca görülebiliyor. Bazı tiplerinde gözlerde kanama ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişme olabiliyor. Bu tür şikâyetler yaz aylarında sıklıkla havuzlardan bulaşıyor. Genellikle 1 hafta ile 10 gün içinde düzelen bakteriyel kaynaklı rahatsızlıklardan bazılarında aylar boyunca tedavi gerekebiliyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Altan Göktaş, göz alerjilerinden korunmanın yollarını şöyle sıraladı: “Tozlu ortamlardan uzak durmak, şapka ve gözlük takmayı ihmal etmemek, filtreli olduğu için havalandırma yerine klima kullanmak, gözleri el ile kaşıyıp ovalamaktan uzak durmak, çarşafları sık sık değiştirmek, toz alırken ıslak bez kullanmak, her gün evi süpürmek, elleri ve yüzü bol bol su ile yıkamak"
Kaynak: yenisafak.com