Toplantı, organizasyondan sorumlu olan Akdeniz Rotary Kulübü Başkanı Mutlu Koyuncuoğlu'nun konuşması ile başladı. Mutlu Koyuncuoğlu öncelikle toplantıya katılan Guvernör Yardımcısı Yakup Ersoy, Çocuk Göz Sağlığı Komite Başkanı Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, projenin Mersin bölgesi danışmanı Doç. Dr. Ayça Sarı, Sağlık Komite Başkanı Mustafa Belle, Ana Çocuk Sağlığı Komite Başkanı Nil Özveren Aşkın ve dönemdaş başkanlarına teşekkür ederken katılan Rotaryenlere ve katılımcı anaokulu öğretmenlerine hoşgeldiniz dedi.
Koyuncuoğlu, Rotary 2430 Bölge Projesi olan Çocuk Göz Sağlığı Projesi; Sevgili Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu’nun ana-okulu öğretmenlerine vereceği Çocuk göz sağlığı eğitimi kapsamında ‘’ Okul öncesi çağda çocuklarda görme kusurunun ve göz tembelliğinin Saptanması hedeflenmektedir. Mersin'deki 7 Rotary Kulübün ortak olduğu böylesine güzel bir projenin ilk etabının Mersin'de yapılması ve geleceğimiz olan çocuklarımız için böyle bir projede yer almak gerçekten gurur verici olduğunu belirtti. Konuşmasına başta bu projenin mimarı olan 2430. Bölge Guvernörü Canan Ersöz'e, Çocuk Göz Sağlığı Komite Başkanı Rana Altan Yaycıoğlu’na, Proje Mersin Danışmanı Doç. Dr. Ayça Sarı'ya, bölge görevlilerine, kulüp başkanlarına ve ana-okulu öğretmenlerine teşekkür etti.
Doç. Dr. Ayça Sarı konuşmasına bu kıymetli projede yer almaktan gurur duyduğunu söyleyerek başladı. Rotaryen ve katılımcı anaokulu öğretmenlerini çocuklarda göz ve görme muayenesinin nasıl yapıldığı, göz tembelliği ile kırma kusurları ve kayma tedavileri konusunda bilgilendirdi. Çocuklarda yeni uygulamaya konulan bir tarama sayesinde 0 ile 3 yaş arası çocukların artık taranmaya başlayacağını, ama 3 yaşından büyük çocukların da muayeneden geçirilmesi gerektiğini ve bunun için kreş ve anaokulu çocuklarının değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Bu çocuklarda zamanında yapılan tedaviler ile çocukların görmesinde artış sağlanabileceğinin üzerinde durdu.
Daha sonra konuşan Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, öncelikle projenin yaratılması, geliştirilmesi ve yürütülmesindeki emeklerinden dolayı 2430. Bölge Guvernörü Canan Ersöz'e, bu güzel toplantının sorunsuz geçmesi için çok emek sarf eden Akdeniz Rotary kulübü başkanı Mutlu Koyuncuoğlu’na, Mersin Tıp Fakültesi Göz hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Ayça Sarı'ya ve projede yer alan 7 Rotary Kulübüne ve başkanlarına teşekkür etti.
Konuşmasına projenin çıkış amacını anlatarak başlayan Yaycıoğlu, çocuklarda görmenin doğumdan itibaren başladığını, görme gelişiminin başlarda hızlı olarak 7 yaşına kadar devam ettiğini, bu yaştan sonra görmede gelişim hızının yavaşladığını ve 10-12 yaşlarından sonra da tedavisinin çok zor olduğunu anlattı. Ailelerin çocuklarının görmesinde problem olmadığını düşündükleri durumlarda dahi tek gözde olan az görmenin fark edilemeyebileceğini ve bunun o gözde tembelliğe yol açabileceğini vurguladı. Çocuklarda göz tembelliğinin önlenmesi için 7 yaş öncesinde müdahale edilmesi gerektiği üzerinde önemle durdu. Bu amaçla anaokulu öğretmenlerine çocuklarda göz muayenesini kabaca nasıl yapabileceklerini anlattı. Bu amaçla dağıtılacak E eşelleri ile tek gözü kapatarak muayeneyi yapmaları gerektiğini ve sırasıyla iki göze baktıktan sonra göz tembelliğinden şüphelendikleri çocukların ailelerini bilgilendirerek bir göz doktoruna yönlendirmeleri gerektiğini anlattı. Tüm muayene ettikleri çocuklar için de kendilerine verilecek formları doldurmalarını rica etti.
Toplantı sonunda katılımcı anaokulu öğretmelerine katılım sertifikaları ve aldıkları eğitimleri sınıflarında uygulayabilmeleri için “E Eşelleri" hediye edildi. Öğretmenlerin bu proje hakkındaki düşünceleri ile ilgili yapılan bir anket ile katılımcıların toplantıyı değerlendirdiği toplantı sonunda katılımcı anasınıfı öğretmenleri toplantının çok verimli geçtiğini belirterek toplantıyı organize eden Akdeniz Rotary Kulübüne ve Başkan Mutlu Koyuncuoğlu'na teşekkürlerini dile getirdiler.
Kaynak: cukurovaexpres.com