Öncelikle şunu söylemek gerekir ki ilk üç yaş içinde mutlaka göz muayenesi gerekir. Anne baba hiç bir sorun hissetmese bile bu muayene çocuğun geleceğine çok etki yapabilir. Çünkü görmeyle ilgili yapıların gelişimi ilk 7-8 yaş içinde olur. Sorun varsa görmenin gelişimi de aksar. Bu görme azlığı sorunu sonradan tedavi edilse dahi düzelmeyebilir. Bu duruma göz tembelliği (ambliopi) diyoruz. Görmenin gelişimini aksatacak sorunlar varsa mümkün olduğunca erken düzeltmek ve gelişimi yoluna koymak gerekir. Tedavilere yanıt çocuk ne kadar küçükse o kadar iyidir. Sekiz yaşından sonra yanıt alınamaz.
Ailenin göz sağlığına katkısı nasıl olur?
Ailenin katkısı olmadan göz doktoruna götürmek yeterli sonuca ulaşmanızı sağlamayabilir. Çocukların göz muayenesi ve hastalıklarının teşhisi zordur. Ailenin önce değerlendirmeler yapması ve Göz Hastalıkları uzmanına yardımcı olması işleri kolaylaştırır.
Anne babalar evde hangi yöntemleri uygulayarak çocukların görme gelişimini gözlemleyebilir?
Bebekler ilk 1-2 ayda gördükleri ışığa ve harekete tepki vermeye başlarlar. Göz bozukluğu olan çocuklar her şeye yakından bakmaya çalışırlar. Televizyonu yakından seyretmeye çalışırlar.
Kayma önemli bir işaret olabilir. Bebeklerin yüz-göz oranı yetişkinlerden değişiktir. Bu nedenle bebeklerde kaymadan şüphelenilmesi sıktır. Göz bozuklukları ve az görmeye yol açan göz hastalıkları da kaymaya yol açabilirler.
Gözlerin görünüşünde anormallik veya iki göz arasında farklılık olması. Sağ ve sol gözlerdeki yapılar genellikle simetriktir.
Tek gözü az gören çocuklarda şüphelenecek çok az şey olur. En çok rastladığımız göz tembelliği sebebidir. Aile , çocuk televizyonu rahat seyrediyor, en küçük şeyleri görüyor diye düşündüğünden rahattır. Gözlerin ayrı ayrı değerlendirilmesi çok önemlidir. Önce sağ göz kapatılır sol gözde görme nasıl anlaşılmaya çalışılır. Sonra tersi yapılarak sağ göz değerlendirilmesi çalışılır.
Sulanma, kızarıklık, çapaklanma gibi anormallikler olması.
Kaynak: hulusiorhangazili.wordpress.com