Sorularınıza cevaplarım
Doç. Dr. O. Murat UYAR
www.muratuyar.com.tr
NÇ: 5 aylık bebeğimin bir gözü diğerinden küçük görünüyor ve küçük gözünde zaman zaman çapaklanma oluyor. Tedavisi var mıdır?
İlk akla gelen doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle burun boşluğuna geçmesi gereken göz yaşının birikmesi olabilir. Genel bir göz muayenesi ve kanal tıkanıklığı varsa gözyaşı kanalı masajı gösterilip ek önerilerde bulunulabilir.
ANA: 15 aylık oğluma göz muayenesi sonucu gözlük önerildi, takmamız şart mı?
Damlalı muayene de yapılıp, takmasının şart olduğunu söylendiyse takmalıdır. Hatta bazen göz tembelliği de saptanırsa gözlüğe ek olarak daha iyi gören gözü korsan gibi kapatmak da gerekebilir.
AA: Bir akrabamın bir gözünde % 90 görme kaybı bulunmuş, ne zaman bu hale geldiğini de anlamamış, bir çözümü var mıdır?
Diğer gözü iyi görüyorsa, onu kapatmadan ya da göz muayenesi olmadan anlaşılması mümkün olmayabiliyor. Bazen sürücü belgesi ya da askerlik muayenelerinde ilk kez anlaşılabiliyor. Çok çeşitli nedenleri olduğu için muayenede zaten söylenmiş olmalıdır.
KÖ: Hipertansiyon sonucu 2 yıl önce eşimin sol gözünün atardamarı tıkanmış, çaresi var mıdır? Atardamar tıkanıklıklarına bağlı görme kayıpları gözün en acil hastalıklarından biri, genelde ilk 50 dakika içinde başvurulmazsa kalıcı hasarlar oluyor. İlk 24 saat içinde hiperbarik oksijen tedavisi ile görme bir miktar kurtarılabiliyor ancak sonrasında yapılacak her şey kalan görmeyi, görme alanını ve diğer gözü korumak için olabiliyor.
SC: Gözümün beyazında kılcal damarlar var, bu kısmın bembeyaz olmasını istiyorum.
Burası zaten damarlı olmak zorundadır, damarları genişleten ya da daha belirgin hale getiren nedenleri anlamak için biyomikroskopta bakmak gerek, herhangi bir hastalık etkeni bulunamazsa uykusuzluk veya yorgunluktan da olabilir.
YK: 2 aydır sivilce ilacı kullanıyorum, bulanık görmeye başladım, ne yapabilirim?
Bu tür ilaçlar geçici bulanıklıklara, ışıklardan etkilenmeye neden olabilir. Ara ara kontrol ettirilerek kalıcıya dönüşmemesi için önlemler alınması, gerekirse de ilacın kesilmesi yoluna gidilebilir.
SG: Göz kuruluğu nedeniyle kullandığım damlalar gözlerimi rahatlatmaya yetmiyor, yaşam kalitem oldukça düşmüş durumda… Başka bir ilaç ve tedavi şekli önerebilir misiniz?
Özellikle hanımlarda menopoz sonrası daha fazla olmak üzere toplumda sıkça görülen bir konu. Bazı (alerji, hipertansiyon, depresyon, anksiyete vb) ilaçları, enfeksiyonlar, tümörler, şeker, tiroid, romatizma hastalıkları, kimyasal yanıklar, refraktif cerrahiler gözyaşı miktarı ve fonksiyonunu bozabiliyor. Kuru hava, vücudun susuz kalması, özellikle cep telefonu ve bilgisayar kullanımında dikkatli bakış nedeniyle çok azalan göz kırpma sayısı yüzeyin yeterince ıslanmasını engelleyerek şikayetleri arttırıyor. Muayenede gözyaşı miktarını, bütünlüğünü, kimyasal yapısını, göz yüzeyinin durumunu ve kişiye özel en yararlı damlaları belirlemek mümkün. Ek olarak, göz pınarı tıkaçlarıyla doğal gözyaşının burun boşluğuna geçmesini engelleyerek gözde daha fazla kalması da sağlanabiliyor. Son yıllarda ise gözyaşı salgı bezi kenarına yerleştirilen milimetrelik elektrodların uyarılarıyla doğal gözyaşını 5 kat daha fazla salgılatmak mümkün olacak görünüyor.
Kaynak:www.aksam.com.tr
B.s.k 9 Yıl Önce
Keratit teshisi koyuldu hergün kontrole gidiyorum tabakayi her gun temizliyorlar ama gozuu acamiyorum yaniyor bulanik goruyorum.bulundugum yerdeki hastahanede keratitten alinan ornek alinamiyor yani inceleyemiyorlar cok onemlimi bu