Üveit hastalığı MS habercisi mi?
Prof. Dr. Cengiz Aras, MS hastalarının yüzde 15'inde göz iltihabı üveitin görülebileceğini söyleyerek, "Aralarında ilişki var" dedi.
Geçtiğimiz hafta kas ağrısı şikâyetiyle hastaneye giden sanatçı Serdar Ortaç'a doktorlar, beyin ve omurilikte fonksiyon kayıplarına yol açan Multipl Skleroz (MS) teşhisi koydu. Ortaç'ın, hastalığının göz iltihabından(üveit) kaynaklandığını belirtmesi, 'Üveit, MS'e neden olur mu?' sorusunu gündeme getirdi. MS hastalarının yüzde 15'inde üveit hastalığı görülebileceğine dikkat çeken Dünyagöz Hastanesi Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, "İki hastalık birbirini tetikler cinste olmasa da aralarında birliktelik ilişkisi bulunuyor. Ne yazık ki üveit hastalığından korunmanın bir yöntemi yok" dedi.
'Tedavi ancak ilaçla mümkün'
Üveitin klinik belirtilerinin ışığa bakamama, görmede azalma, gözde şiddetli veya hafif kızarma olduğunu belirten Prof.Dr. Aras, şunları söyledi: "Üveit acil bir hastalıktır ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Geç kalındığı takdirde hastalık ilerler ve bazen görme kaybı dışında göz bebeğinde şekil bozuklukları gibi kalıcı hasarlar oluşturabilir. Üveitin yüzde 30-40 arası oranda nedeni saptanabilir ve tedavide buna göre düzenlenebilir.
Üveit oluşturabilecek hastalıklar ise behçet hastalığı, enfeksiyonların (Bakteri, virüs, parazit ve ya mantarlar) başka bölgelerden göze yayılması ve romatizmal hastalıklardır. Üveitin tedavisi ancak ilaçlarla mümkün. Ayrıca, derin üzüntüler yaşayan insanlarda üveit hastalığı görülebilir."
MS nedir?
Multipl Skleroz (MS) hastalığı beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olarak bilinir. MS beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. Sıcak bölgelerde çok daha az rastlanılan MS, ekvator kuşağında neredeyse hiç görülmez. Buna karşılık hem kuzey, hem de güney yarım kürede; kutuplara yaklaştıkça hastalık oranının giderek arttığı görülmektedir.
Kaynak : milliyet.com.tr